Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slepice na paprice

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Martysek

Snadný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 120 min

130 min (10 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Silný vývar tvoří lahodnou chuť omáčky. Měkké slepičí maso plné chuti spolu s omáčkou a vhodně zvolenou přílohou bude chutnat milovníkům tradiční kuchyně a možná zláká k ochutnání i její odpůrce. Jako přílohu zvolte knedlík, rýži, těstoviny či noky.

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie66 669 kJ /
15 934 kcal
Bílkoviny825,98 g
Tuky212,89 g
Vláknina2 445,20 g
Cholesterol 90 mg
Sodík 57,51 g
Sůl127,50 g
Sacharidy1 458,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Slepici očistíme a vložíme do studené vody, osolíme, opepříme a přidáme očištěnou zeleninu. Krok 2: Slepici uvaříme do měkka (v tlakovém hrnci skoro 1,5 hodiny), záleží na stáří slepice. Krok 3: Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a orestujeme na oleji nebo sádle. Krok 4: Zasypeme sladkou paprikou a zalijeme vývarem ze slepice a provaříme. Krok 5: Zahustíme záklechtkou z hladkou mouky rozmíchané ve vodě nebo studeném vývaru. Povaříme alespoň 10-15 minut. Krok 6: Dosolíme a přidáme sladkou smetanu na zjemnění. Omáčku můžeme i rozmixovat, chuť je pak díky rozmixované cibuli výraznější. Krok 7: Do hotové omáčky přidáme naporcované maso. Podáváme s knedlíkem, těstovinami, rýží nebo noky.

TIP: Nejoblíbenější přílohové knedlíky

Zveřejněno 11. 6. 2009

Poznámka autorky Martysek

Je to vlastně klasické cosi na paprice - jako kuře, králík, vepřové. Já ale dávám maso vařit jako na vývar i se zeleninou, přijde mi pak omáčka silnější a chutnější a hlavně mi zbyde aspoň trochu slepičího vývaru, který miluju.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Slepice na paprice

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wjwg

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Slepice na paprice

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wjwg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (26)

Vyzkoušeno a výborné. Z vývaru vyšla také polévka s nudlemi. :-)

casino:
Inu, proti gustu... jak je libo, ale i když vložíme do studené vody a zvolna (to je to hlavní) vaříme doměkka, i tak je maso dobré... ale jak říkám a jak říkávaly naše moudré babičky "proti gustu,m žádný dišputát" - ale můžete to zkusit s půlkou slípky ve studené a s půlkou slípky v horké nebo vařící vodě - a pak ochutnat. Jen ne ten papiňák... Za to se přimlouvám, třebaže jsou věcičky, kdy i papiňák použijeme;-)

Pavel: "... vodu dát studenou, pak je vývar výtečný."
Je otázne, zda vaříme maso pro vývar:-O či zda vaříme maso pro maso;-)
No, on to asi málokdo pozná, jak bylo vařeno, ale podle kuchařských zvyklostí, by se zde ten pták neměl koupat ve studené vodě, ale měl by se utopit ve vodě vroucí :-K

Až zpěníte cibulku, přidejte moukou, za stálého míchání připravte cibulovou jíšku, přidejte mletou papriku, promíchejte, krátce Osmahněte, aby se otevřela vůně a chuť, přidejte necelou lžíci rajčatového protlaku, už jen velmi krátce osmahněte, aby se paprika ani trochu nespálila, pak pozvolna zalijte vývarem za stálého míchání metličkou, aby se neudělaly žmolky, osolte, povařte asi 15 až 20 minut za promíchávání, aby se ztratila chuť mouky, přeceďte a cibuli propasírujte nebo rozmixujte, přidejte smetanu a už jen krátce opatrně povařte, aby se smetana nesrazila. Dosolte a ochuťte pepřem. Protlak dodá jemnou chuť a především - a to je to hlavní - barvu. Opatrně však s ním, jeho chuť musí být jen ve vzdáleném podtónu hlavní vůně a chutě mleté papriky.

Pepíno:
Vážený Pepíno - a udělal jste dobře, když jste si neběžel koupit "papiňák" - slepici nutno vařit zvolna a dlouho, a vodu dát studenou, pak je vývar výtečný. Do polévky pak připravte novou zeleninu, ta vyvařená je k ničemu.

skvělá omáčka:yes::yes::yes::yes:

rosta:rosta je správná čecha

pohlreich 18. 1. 2014 14:25
rosta:PAPRIKY:-!:-!:-!

velice dobry,ale ja jste maso orestuji na zakladu cibule papryky a koreni pak ho dam stranou a dodelam,viz postup.majda je vice provonena.:-)huner.r@seznam.cz

Na to, že to byla moje první slepice a první omáčka, kterou jsem vařila, se všichni oblizovali. Díky za recept, budu vařit častěji.
:yes:

dobrota chutná to dobře Ňam skvělé:-p:-K:-D:yes::-*

:-)):yes:4dobrá omáčka a sladká vúně ňam:-K:-8:-p:-p:-*:-D

dobrá omáčka a lahodná vůně:yes:

Ze staré slepice je nejlepší polévka to je jako, že na starém kole se dobře jezdí jde zlehka a nemusí se moc šlapat.

oldřich ma 23. 2. 2013 12:51
jdu na to jenom se bojím zahuštění držte palce:yes:

Načíst další komentáře (11)

Tématické fráze:
slepice recepty, slepice recept, recepty ze slepice, slepice na papryce, kuře na paprice od babičky, recepty slepice, slepičí omáčka, omáčka na paprice, omáčka ze slepice, slepice v papináku, slepice, recept slepice, kuře na paprice podle pohlreicha video, recepty-slepice na paprice, slepice na smetaně, slepicena paprice, slepice na, slepice na smětaně recept, slepice na paprice-recept, slepice na parice

Suroviny:
slepice, mrkev, celer, pórek, česnek, kapusta, květák, sůl, pepř mletý, cibule, olej, paprika sušená sladká, mouka hladká, smetana sladká, sůl

Přidat fotografie receptu