Masopustní talíř s kysaným zelím
Masopust je obdobím hodování a tak se k němu výborně hodí tento talíř, doslova překypující dobrotami ze zabíjačky. Plátek uzeného masa společně s kouskem rozpečené jitrnice a jelítka, to vše položené na peřince ze zelí a podávané s knedlíkem.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 8 750 kJ / 2 091 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 91,60 g |
| Tuky | 151,22 g |
| Vláknina | 33,55 g |
| Cholesterol | 230 mg |
| Sodík | 12,35 g |
| Sůl | 30,10 g |
| Sacharidy | 74,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Uzené maso - bůček nebo krkovici - dáme vařit do vody.
Krok 2: Do druhého hrnce dáme rozpustit dvě lžíce vepřového sádla a opečeme na něm najemno nakrájenou cibuli a to hezky do zlatova.
Krok 3: Kysané zelí po vyjmutí ze sáčku poctivě překrájíme na menší kousky a přidáme k opečené cibuli i s lákem (kdo chce, muže lák slít mimo a nahradit vodou).
Krok 4: Promícháme a přidáme najemno nastrouhané oloupané syrové brambory, jednu malou nastrouhanou mrkev a oloupané jablko (sladší odrůdu).
Krok 5: Osolíme, opepříme, přidáme kmín a v případě potřeby dolijeme trochou vody. Takto připravené zelí necháme dusit cca 45 minut pod pokličkou do změknutí. Výsledné zelí již nijak nezahušťujeme (brambory a jablko to udělají za nás). Pouze ho dochutíme podle našich potřeb cukrem, případně solí.
Krok 6: Uzené maso po uvaření vyjmeme a nakrájíme na středně silné plátky.
Krok 7: Jitrnici a jelito vložíme do mikrovlnné trouby pod gril buďto vcelku, nebo ho předem nakrájíme, jako v tomto případě na stejně velké porce a necháme rozpéct. Dle kvality se Vám buďto roztečou nebo si udrží k naší spokojenosti oku lahodící tvar.
Krok 8: Servírujeme jeden kousek jelita, jitrnice a uzeného masa na zelí a přílohou je bramborový nebo houskový knedlík, případně jejich vzájemná kombinace.
Zveřejněno 8. 2. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Masopustní talíř s kysaným zelím
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4wn7
Moje poznámka
Masopustní talíř s kysaným zelím
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4wn7
Nejnovější recepty
Staročeský houbový kuba
Přidáno před 10 hodinami
Vánoční roláda s čokoládovým krémem
Přidáno před 10 hodinami
Opilcův kapr
Přidáno před 15 hodinami
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 21 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 21. 12. 2025 17:52:16
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno 21. 12. 2025 11:32:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Okoun mořský na sumahu
Kajkajak před 5 hodinami
Domácí piškoty
Marjet před 8 hodinami
Rychlá ořechová náplň do cukroví
zvon23 před 9 hodinami
Celerové karbanátky se šunkou a sýrem
Wanilor před 10 hodinami
Piškotová vosí hnízda
vladka.sme před 10 hodinami
Snadná vaječná pomazánka
Slavista62 před 11 hodinami
Jednoduchá hermelínová pomazánka
Slavista62 před 11 hodinami
Domácí šunková pěna
Slavista62 před 11 hodinami
Bramborový švýcarský salát
TondaJ před 11 hodinami
Jemná mandlová vánočka
Dechtochema před 12 hodinami
Tématické fráze:
jelito se zelim,
brambory s kysaným zelím,
jelita se zelim,
masopustní recepty,
jelito se kysaným zelím,
kysane zelí k jitrnici,
bucek s brambory a zelím,
dieta s kysaným zelím,
dieta s kysaným zelím,
jelito na zelí,
masopustní recepty zelníky,
recepty s kysaným zelím,
knedlik ze kysaným zelím s jelitem,
jelita se kysaným zelím,
jelito na grilu,
jelito v mikrovlnky,
masopustní bůčky,
sýrové kysané zelí k jitrnici,
jak rozpéct jelita,
kysané zelí recepty
Suroviny:
bůček uzený,
jitrnice,
jelito,
mrkev,
zelí kysané,
brambory,
jablko,
sádlo vepřové,
cibule,
pepř mletý,
sůl,
cukr
Komentáře (18)
Máš to moc hezké a i to uzené,to je krása
Jak necivilizované prostředí to je !
Omlouvám se, až teď jsem klikla na profil!