Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 655 kJ / 874 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 36,53 g |
| Tuky | 74,46 g |
| Vláknina | 6,10 g |
| Cholesterol | 1,04 g |
| Sodík | 406 mg |
| Sůl | 0,84 g |
| Sacharidy | 13,21 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 20. 6. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Salát, jak ho dělal děda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PpgW
Moje poznámka
Salát, jak ho dělal děda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PpgW
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 14 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 16 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 16 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 17 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 20 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bezlepkové banánové muffiny
xfikejzova02 před 1 hodinou
Domácí chléb II.
Penkapa před 1 hodinou
Bramboračka
danal před 3 hodinami
Dalmatské čufty
Ceesay před 11 hodinami
Vánoční karamelový likér
Miru63 před 14 hodinami
Švestkové kostky
Noumik před 14 hodinami
Hrášková polévka - jednoduše
[email protected] před 16 hodinami
Karamelový likér - latté
Merylas před 17 hodinami
Jablkový závin
Lucy27 před 18 hodinami
Tématické fráze:
voda na salát,
zálivka na salát z vinneho octa,
otcova voda do salátu,
kolik bramborové salátu na 15 porci,
hlavkový salát vejce,
naložený hlávkovy salát,
hlávkový salát v otcové vodě se špekem,
kdy delat bramborovy salat,
hlávkoví salát,
otcova zalivka,
kdy delat salát,
salát hlávkoví recepty,
salát hlávkoví,
otcova zálivka na salát,
kdo delat salat,
bramborovy salát otcova voda,
co dělat když je můj otec salát,
saláty z francie,
jak se dela otcova zálivka na salat,
naložený hlávkoví salát
Suroviny:
salát hlávkový,
cibule červená,
vejce,
česnek,
olej,
voda,
ocet vinný bílý,
sůl,
pepř
Komentáře (21)
www.aufeminin.com/recette-minceur/vinaigrette-allegee-s2236552.html
madame.lefigaro.fr/recettes/sauce-vinaigrette-allegee-310709-201850
Přepočteno na větší množství (asi půl litru zálivky, vydrží v lednici pár dní):
125 ml vinného octa
125 ml vody
1 polévková lžíce hořčice
2 lžičky soli
čerstvě mletý pepř
250 ml oleje (olivový, řepkový)
Prošlehat nebo šejkrovat :). V tomhle receptu hořčici obměňují vajíčka, což bude jistě velmi dobré! Naopak, kdo by chtěl do zálivky přidávat víno, měl by ho předem povařit a nechat zchladnout.
Francouz žijící trvale ve Francii by asi opravdu vodu do salátu nedával, ale autorka receptu netvrdí, že děda je Francouz, že salát je původem francouzský, že děda nepřišel zdejším salátům na chuť. Znám osobně Francouze žijícího v Česku už téměř 15 let a ten, přestože je hrdý Francouz a přestože rád vaří a umí to, některé postupy a receptury upravil dle našich zvyklostí protože to tak chutná nejen manželce a dětem, ale i jemu samému.
My v Česku a v okolních zemích jsme zvyklí na zálivky na bázi vody, vody okyselené a oslazené. Také se přikláním k názoru, že děda přizpůsobil salát zdejší chuti. A dost možná, že mu zdejší zálivka zachutnala natolik, že ji začal dělat i pro sebe.