Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Aspikové bábovičky

Hodnocení receptu je 5,0 (36×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 10 min Bez doby tuhnutí

30 min (20 min příprava + 10 min tepelná úprava, Bez doby tuhnutí)

Aspikové bábovičky připravujeme k mimořádným událostem. K narozeninám, oslavě výročí nebo třeba i na silvestrovskou párty. Vyrobit je není příliš obtížné. Navíc potěšíme ty, kdo neradi, nemohou nebo nechtějí jíst sladké pohoštění.

Suroviny pro 1 dávka

5 kusů

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 388 kJ /
332 kcal
Bílkoviny30,70 g
Tuky22,54 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 125 mg
Sodík 1,29 g
Sůl3,02 g
Sacharidy1,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zeleninovou směs scedíme a nálev doplníme vývarem z koření (nové koření, celý pepř, bobkový list) a vodou do 1/2 litru. Pokud máme, můžeme použít na doplnění i lák z okurek. Zamícháme a dochutíme podle potřeby solí, octem a cukrem. Z tohoto množství (500 ml) odebereme zhruba polovinu a rozšleháme sypkou želatinu, kterou necháme zhruba 10-15 minut nabobtnat. Krok 2: Pak buď ve vodní lázni nebo opatrně a pozvolna přímo na plotýnce zahříváme, stále mícháme až do úplného rozpuštění želatiny a odstavíme. Teplota nesmí přesáhnout 60 °C, ale k rozpuštění stačí podstatně nižší teplota. Krok 3: K rozpuštěné želatině přidáme druhou polovinu nálevu a uzeninu se zeleninou. Některou zeleninu nakrájíme na drobnější kousky - okurky, šalotku a feferonku a taktéž salám nakrájíme na kostičky a vše přidáme do nálevu s rozpuštěnou želatinou. Krok 4: 5 formiček o objemu 200 ml velice jemně vytřeme olejem, do každé dáme trošku nálevu bez zeleniny a salámu a necháme trochu ztuhnout. Pak už doplníme směsí. Nemusíme to dělat a můžeme dát najednou všechno, ale zelenina se salámem nám klesne na dno a po vyklopení to nevypadá tak hezky. Na základní vrstvičku aspiku můžeme přidat různé ozdůbky.

TIP: Aspik a sulc: Jaký je mezi nimi rozdíl a jak se připravují

Zveřejněno 30. 12. 2009

Poznámka autorky Merylas

Tyto bábovičky používám na různé obložené mísy a talíře, jsou trochu pikantní, v Moravance je feferonka. Tuto směsku můžeme nechat ztuhnout i v srnčím hřbetu nebo jiné nádobě a pak nakrájet.

Tyto aspikové bábovičky jdou udělat i v DIA verzi, pro diabetiky použijeme zeleninovou směs bez cukru s náhradními sladidly a nálev taktéž dochutíme místo cukrem sladidlem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aspikové bábovičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vlvX

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aspikové bábovičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vlvX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (46)

Patricie: Moc děkuji za vyzkoušení, pochvalu a fotečku. Jsem ráda, že recept nezklamal :-K

:-KMaruško, děkuji za recept. Dělala jsem do misek a přidala jsem plněné šunkové rolky. Chutnalo všem.Přidám fotku.:yes::yes:

nádhera:-)

BILKOVAI::-D Ivetko, já je sehnala, teda takové, aby se mi tvarově líbily, až v nějaké velkoprodejně s nábytkem, kde měli i oddělení domácích potřeb. Už si přesně nepamatuju kde to bylo. Jinak jestli máš, můžeš využívat i silikonové košíčky na muffiny. Jde to z nich dobře vyklápět, protože ty formičku odloupneš, nevím jak to líp popsat. Mám i jiné, menší a jednoporcové silikonové bábovičky, ale z těch to tak dobře nejde. Nejlepší jsou ty muffinkové, konkrétně z Lídlu.:-*:-K

Nádhera.:-O No, musím si taky pořídit nějaké bábovičky. Škoda, že jsem dětem vyhodila bábovky, co měli na písek, teď by se hodily:-D....+1:yes:

jana: Jsem ráda;-):-K

jn luxus...taky se mit o povedlo ;-)

je to krasa,zkusim taky.:yes:

Montanka a povedlo se ti to!! Krása!!;-)

Zkoušela jsem něco podobného :-) přidávám fotečky

Miri, děkuji, jsem moc ráda že jsi vyzkoušela a že se aspik povedl:-K Taky díky za fotečky,na řezu to vypadá opravdu moc hezky:yes:

:-p:-p:-p:-K:-K:-K:yes::yes::yes:

A teď se dívám, že jsem boda už dala dřív. Škoda, dala bych dalšího :yes:

Maruško, díky tvému podrobnému popisu jsem poprvé dělala něco aspikového. Dala jsem to do srnčího hřbetu. Ještě se musím naučit suroviny ukládat tak, aby hezky zdobily. Ale bylo to moc a moc dobré. Dávám ti samozřejmě bodíka a fotečky, jo? :yes:+

Jani, děkuji:-K a taky jsem ráda, že jsi přidala foto:-K

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
aspikova miska, aspikový hřbet, aspikové misky, aspikova babovka, aspiková miska recept, aspikové recepty, studená kuchyně recepty, recepty na aspikové misky, aspiky recepty, aspikový srnčí hrbet, aspikový hřbet recept, salam v aspiku, aspikové košíčky, aspiková bábovka recept, recept na aspikové misky, aspiková hřbet recept, recept na aspikovou misku, aspikové misky recept, salámový aspikové recepty, aspik recept

Suroviny:
moravanka, salám kuřecí, koření nové koření, pepř celý, bobkový list, želatina, sůl, cukr, ocet, olej

Přidat fotografie receptu