Den třešňového koláče
Národní den
S tímto sladkým ovocem máme spojené spíše letní měsíce, ale den třešňového koláče připadá právě dnes na 21. února. V různých zemích ho připravují podle svých zvyklostí, ale jedno mají třešňové koláče vždy společné. Úžasnou chuť a vůni třešní.
V Americe je to třešňový pie [páj] z křehkého máslového těsta, kterým vytvoříme na povrchu typickou mřížku. Ve Francii je to koláč připomínající naši bublaninu, zvaný clafoutis, který se připravuje nejen z třešní, ale i višní. U nás se z třešní nejčastěji připravuje nadýchaná bublanina, nebo koláč z kynutého a tvarohového těsta. Pro docílení správného intenzivního třešňového aroma v moučnících, necháme v třešních pecky. Ušetříme zároveň i spoustu práce. Pokud vás ale při jídle pecky otravují, třešně vypeckujte a vychutnejte si koláč dle své chuti.
Jak vypeckovat třešně
Každého, kdo někdy vypeckovával třešně, pohled na mísu plnou třešní možná vyděsí. Té dřiny a stráveného času. Pokud však chceme připravit džem, nebo marmeládu, vypeckování se nevyhneme. Naštěstí existuje hned několik snadných vychytávek. První je použití přístroje odpeckovače, který zachová třešně v celku, to oceníme hlavně při pečení koláčů, kde celé třešně vypadají neodolatelně. Často se však stane, že použitím tohoto přístroje nějaká pecka zůstane v ovoci. Druhou vychytávkou je použití brčka, kterým zamíříme na střed třešně a zatlačením pecku protlačíme ven. Třešně zůstanou opět v celku a bez pecek. A teď se můžeme pustit do pečení lahodných třešňových koláčů.
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den třešňového koláče?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Desatero rad na téma dovolená: Připravte si na letní dny dobré a jednoduché jídlo
Delikatesa z třešní: Jak na jednoduchý třešňový džem? Obejdete se i bez chemie