Světový den vegetariánství
Světový den
Světový den vegetariánství byl stanoven na 1. října. Smyslem tohoto dne je poukázat na výhody vegetariánství. Například dlouhodobá a nadměrná konzumace tmavého masa může mít i neblahé zdravotní následky v podobě zvýšeného cholesterolu. Vegetariánský jídelníček neobsahuje maso, ani masné produkty – chybí v něm i masový vývar. Jaké recepty bez masa můžete zkusit?
Vegetariánský den má poukázat nejenom na zdravotní výhody tohoto způsobu stravování, ale i na výhody enviromentální. Masný průmysl je totiž jednou z příčin zhoršení stavu životního prostředí na Zemi. Chov dobytka má na svědomí velké množství produkce skleníkových plynů. Zkuste některé z našich receptů bez masa. Už jste třeba měli vegetariánské burgery?
Vegetariánská strava znamená, že je z jídelníčku vynecháno veškeré maso a masné produkty, dokonce třeba i masový vývar. Na rozdíl od veganství ale vegetariánský způsob stravování povoluje konzumaci…
Vegetarián vs. vegan
Vedle vegetariánského způsobu stravování tu máme ještě veganský, který má ještě přísnější omezení. Vegané nekonzumují kromě masa ani žádné další živočišné produkty (mléko, sýry, vejce) – ty si naopak vegetariáni dopřát mohou.
Světový den vegetariánství byl vyhlášen Mezinárodní vegetariánskou unií v roce 1978.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Světový den vegetariánství?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Svíčková na smetaně: Podle názorného videonávodu ji zvládnou i začátečníci
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu