Světový den vegetariánství

Světový den vegetariánství byl stanoven na 1. října. Smyslem tohoto dne je poukázat na výhody vegetariánství. Například dlouhodobá a nadměrná konzumace tmavého masa může mít i neblahé zdravotní následky v podobě zvýšeného cholesterolu. Vegetariánský jídelníček neobsahuje maso, ani masné produkty – chybí v něm i masový vývar. Jaké recepty bez masa můžete zkusit?
Vegetariánský den má poukázat nejenom na zdravotní výhody tohoto způsobu stravování, ale i na výhody enviromentální. Masný průmysl je totiž jednou z příčin zhoršení stavu životního prostředí na Zemi. Chov dobytka má na svědomí velké množství produkce skleníkových plynů. Zkuste některé z našich receptů bez masa. Už jste třeba měli vegetariánské burgery?
Vegetariánská strava znamená, že je z jídelníčku vynecháno veškeré maso a masné produkty, dokonce třeba i masový vývar. Na rozdíl od veganství ale vegetariánský způsob stravování povoluje konzumaci…

Vegetarián vs. vegan
Vedle vegetariánského způsobu stravování tu máme ještě veganský, který má ještě přísnější omezení. Vegané nekonzumují kromě masa ani žádné další živočišné produkty (mléko, sýry, vejce) – ty si naopak vegetariáni dopřát mohou.
Světový den vegetariánství byl vyhlášen Mezinárodní vegetariánskou unií v roce 1978.