Ačokča
Ačokča pochází z Jižní Ameriky a u nás i v Evropě je to poměrně málo známá zelenina. Tvarem se… Číst dál
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Ačokča pochází z Jižní Ameriky a u nás i v Evropě je to poměrně málo známá zelenina. Tvarem se… Číst dál
Zrod tohoto koření hledejme na Kavkazu (Gruzie), dodnes se tam používá jako pasta a hořčice. Adžika… Číst dál
Agar je sypký prášek, polysacharid, s velkou želírovací schopností. Vyrábí se z mořských řas a v… Číst dál
Je mnoho druhů agáve, této obdivuhodné sukulentní rostliny z čeledi chřestovitých. Některé mají… Číst dál
Ajvar je čalamáda z pečených červených paprik, česneku, lilku a chilli. Pochází ze srbské kuchyně a… Číst dál
Akawi je bílý, slaný sýr, který pochází z města Arce. Uzavřený v plechovce v solném nálevu se… Číst dál
Al dente je italský výraz, který znamená uvařit na "skus" nebo na "zub". Používá se u těstovin,… Číst dál
Alaburky jsou pražené sójové "buráky". Sójové boby se nejprve namočí, tím nabobtnají, poté se scedí… Číst dál
Amarant neboli laskavec je prastará plodina. Jedná se o jednoletou teplomilnou rostlinu, která se v… Číst dál
Amaretto je italský likér, ochucený mandlemi. Setkáme se s ním ve více variantách, bohužel ne… Číst dál
Amur je kaprovitá ryba, u nás nepůvodního druhu. Byla k nám dovezena z důvodu rostlinožravosti, za… Číst dál
Amuse znamená "bavit se" a bouche je "pusa". Proto lze celý název Amuse bouche přeložit jako… Číst dál
Ananas je oblíbené tropické ovoce, které konzumujeme v čerstvém stavu, kompotované, nebo ve formě… Číst dál
Ančovičky jsou vžitým termínem pro sardelky, to znamená mořské rybky, které dorůstají délky 10 - 15… Číst dál
Srstka angrešt nebo srstka obecná je oblíbený zahradní keř, známý pod názvem angrešt. Od tohoto… Číst dál
Antipasta je výraz pro předkrm, pochází z italského "antipasto". Může obsahovat salámy, klobásy,… Číst dál
Bedrník anýz je jednoletá rostlina z čeledi miříkovitých. Pochází ze Středozemí a Malé Asie. Jako… Číst dál
Aperitiv je malé množství alkoholu, které se podává asi 15-20 minut před servírováním jídla.… Číst dál
Podzemnici olejnou častěji známe pod názvy arašídy, buráky a buráčky. Nejsou to ovšem ořechy, jak… Číst dál
Artyčok je teplomilná rostlina, podobná bodláku. Artyčok kardový se využívá jako potravina. Je… Číst dál
Cuketová sekaná: Šťavnatá a vláčná varianta klasického jídla skvěle chutná teplá i studená, starší cuketu je třeba dobře upravit
Vyzkoušejte vaření metodou sous-vide: Tak šťavnaté maso jste možná ještě neochutnali!
Saláty podle Přemka Podlahy: V devadesátkách frčel těstovinový salát s kuřetem nebo hermelín v zelí