Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Julienne [žilijen, žiljen]

cathleen cathleen
Julienne

Julienne je gastronomický název pro zeleninu nakrájenou na velmi jemné proužky, nejčastěji určenou do polévky. Proužky můžeme nakrájet klasicky nožem, ale rychlejší to bude škrabkou julienne nebo na mandolíně - obě pomůcky se dají koupit v domácích potřebách.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Marakuja

Marakuja, mučenka jedlá, je teplomilný popínavý druh mučenky. Pěstuje se v mnoha zemích, např. v… Číst dál

Marakuja

Marcipán

Marcipán je cukrářská hmota, která pochází z Orientu, odkud se dále rozšířila. Skládá se z drcených… Číst dál

Marcipán

Margarita

Už jste ochutnali osvěžující koktejl Margaritu? Podává se ve sklenici na stopce a připravíte si ji… Číst dál

Margarita

Marmeláda

Marmeláda je vyráběna z lokálních ovocných plodů, a vzniká vařením a želírováním ovocné dužiny,… Číst dál

Marmeláda

Mascarpone

Mascarpone je měkký, čerstvý, smetanový sýr, který má vysokou tučnost, min. 78% v sušině. Lze z něj… Číst dál

Mascarpone

Máslo

Máslo je mléčný výrobek, který musí obsahovat nejméně 80 % mléčného tuku. Dobrá kuchyně se bez něho… Číst dál

Máslo

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Čočka jedlá

Čočka jedlá je jednoletá rostlina dlouhého dne. U nás se moc nepěstuje, dováží se k nám hlavně z… Číst dál

Čočka jedlá

Tequila

Tequila je silný alkoholický, mexický nápoj. Vyrábí se destilací z rostliny modrá agáve, což je… Číst dál

Beefsteak

Beefsteak je pokrm, který se připravuje výhradně ze střední části dobře vyzrálé hovězí svíčkové.… Číst dál

Beefsteak

Zmrzlina

Kornout se zmrzlinou patří k letnímu osvěžení, ale tuto dobrotu si můžeme v obchodech koupit po… Číst dál

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v… Číst dál

Celestýnské nudle

Crumble

Crumble je dezert pro milovníky ovoce. Jeho přípravu lehce zvládnou i začátečníci. Recept vznikl… Číst dál

Crumble