Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lůj je živočišný tuk z přežvýkavců, při běžné teplotě je tuhý. Získává se při nižších teplotách než sádlo. Používá se na přípravu základů pod hovězí maso. V zimě do něj můžeme zamíchat semínka, a po ztuhnutí směs nabídnout hladovým ptáčkům. 

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Kokosové mléko

Kokosové mléko (viz kokosový ořech) je hustá tekutina, která se vyrábí z namleté dužiny kokosového… Číst dál

Kokosové mléko

Kokosový olej

Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za… Číst dál

Kokosový olej

Kokotka

Kokotka je zvláštně znějící název pro zapékací misku s víčkem. Je to počeštěná zkomolenina… Číst dál

Kokotka

Konfitování

Konfitování je způsob úpravy masa, který je původem z Francie. Spočívá ve velmi pomalé tepelné… Číst dál

Konjak

Konjak je rostlina, která se pěstuje v Japonsku ve vyšších nadmořských výškách. Zdrojem ceněné… Číst dál

Kopr

Kopr je jednoletá vonná bylina, jejíž historie sahá až do starověku. Pěstuje se v zahradách na… Číst dál

Kopr

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Beefsteak

Beefsteak je pokrm, který se připravuje výhradně ze střední části dobře vyzrálé hovězí svíčkové.… Číst dál

Beefsteak

Bouillabaisse

Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál

Bouillabaisse

Carpaccio

Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné… Číst dál

Carpaccio

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré… Číst dál

Catering

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v… Číst dál

Celestýnské nudle

Čočka jedlá

Čočka jedlá je jednoletá rostlina dlouhého dne. U nás se moc nepěstuje, dováží se k nám hlavně z… Číst dál

Čočka jedlá