Jaroslav Sapík - doyen české gastronomie, který vařil i pro prezidenty
Narodil se v Brně, ale kuchařem se vyučil v proslulém pražském hotelu Ambassador. Jaroslav Sapík je považován za jednoho z prvních opravdu výrazných a slavných moderních českých šéfkuchařů. V 90. letech si otevřel vlastní restauraci a penzion U Sapíků, který se nachází u Klokočné ve Středočeském kraji. Pamatovat si ho můžete také z televizního pořadu Babica vs. Sapík, kde před kamerou vařil s kolegou Jiřím Babicou.
Jaroslav Sapík proslul mimo jiné i tím, že vařil pro československé prezidenty v kuchyni Pražského hradu, ale také na prezidentském letním sídle v Lánech. „Myslel jsem si, že třeba Husák pojídá výhradně vybrané delikatesy. No a ve skutečnosti měl nejradši vařené hovězí žebro s červenou řepou. Později se ukázalo, že nenáročná strava spojovala všechny naše prezidenty,“ prozradil šéfkuchař v rozhovoru pro iDNES.cz.
Související články
Alternativy k těmto receptům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 19 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 22 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51