Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pražské koláče

Legendární moučník spojený historicky s pražskými kavárnami a cukrárnami 30 let minulého století. Odtud si nese i pojmenování. Příprava vypadá na první pohled složitě, ale není tomu tak. Výborný koláč za trochu námahy stojí.

Hodnocení receptu je 5,0 (51×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Iruna

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby kynutí

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 16 kusů

16kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie31 128 kJ /
7 440 kcal
Bílkoviny122,93 g
Tuky404,74 g
Vláknina19,00 g
Cholesterol 1,40 g
Sodík 1,05 g
Sůl2,53 g
Sacharidy816,84 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme kvásek z droždí, lžičky cukru, lžičky mouky, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít. Krok 2: Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl, žloutky, přidáme vzešlý kvásek, olej a zbytek mléka. Důkladně propracujeme a necháme těsto vykynout Krok 3: Drobenku připravíme promnutím hrubé mouky, cukru, vanilkového cukru a na kousky nakrájeného másla. 1/3 drobenky odebereme a přidáme do ní skořici. Krok 4: Vanilkový krém: uvaříme pudink z mléka, pudinkových prášků a cukru. Po uvaření přikryjeme pudinkovou hmotu kuchyňskou fólii. Vyhneme se tak vytvoření škraloupu. Krok 5: Po vychladnutí stáhneme fólii a vyšleháme hmotu s 1 máslem a rumem (rum jen pro chuť a vůni). Krok 6: Troubu vyhřejeme na 180 °C. Krok 7: Po vykynutí těsta tvoříme asi 80 g vážící bochánky. Krok 8: Vyskládáme je na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se při pečení neslepily. Necháme je ještě 15 minut kynout. Krok 9: Po vykynutí je lehce rukou zploštíme, pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme uprostřed skořicovou drobenkou a okolo světlou drobenkou. Krok 10: Pečeme při teplotě 180 °C dozlatova. Krok 11: Po vychladnutí koláče rozkrojíme a plníme žloutkovým krémem. Přiklopíme, pocukrujeme a podáváme.

TIP: Nejlepší recepty z kynutého těsta

Zveřejněno 27. 3. 2010

Poznámka autorky Iruna

Recept mám od vnučky-cukrářky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pražské koláče

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Vvyo

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pražské koláče

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Vvyo

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (57)

:-)<3:yes::yes: Pěkný recept i foto, také je dělávám :-K

Jana: Myslím, že se jen autorka receptu spletla v popisu postupu. V ingrediencích píše o vanilkovém krému. Zbytečně slovíčkaříte. ;-)

Žloutkový krém? A kde jsou žloutky,tohle je obyčejný pudinkový.

qvladka: Když čtu recept na žloutkový krém,tak tam žloutky jsou.Pak to nemá být šizené,když tam hlavní suroviny chybí.Prostě tohle je obyčejný pudinkový krém,a jestli je vaše vnučka vyučená cukrářka,tak by to měla znát.Taky mám sestřenici cukrářku.

Zobrazit starší odpověď

Júlia Mikulčíková 7. 2. 2016 11:55
Už ich pečem,teším sa ako budú chutnať:-p:-p:-p:-p:-p:-p:-)):-)):-)):-)):yes::yes::yes:

bobina1974 4. 2. 2016 09:31
Musím říct, že jsou opravdu výborné. Dělala jsem je už 3 a všem moc chutnají. Všem vřele doporučuji!!!:-p

Eva Lupeto 10. 11. 2015 17:01
vypadají skvěle určitě přijdou na řadu a zkusím je ,......:):-K

Vyzkouším, udělám určitě menší (aspoň jich bude víc ;-) ) a zkusím pudink s kysanou smetanou, jak jsem někde vyčetla do věnečků. Neznám je, ale moc se těším :yes:
:-K
(bodík letí :-) )

Jitulieta 13. 10. 2014 13:41
Moc děkuji za fantastický recept...pražské koláče jsem jako holka milovala..pak se už jen kazilo...takže se v obchodě nenakupovalo...Ted si je díky Vám mohu udělat doma ....jsou vynikající ;-):yes:

Jitka Hlaváčková 4. 10. 2014 18:14
Dneska jsem zadělala přesně podle předpisu, ale na množství mouky je tam hodně oleje a mléka, těsto je těžké a špatně kyne a přesně jsem odvažovala bochánky a mám jich 12ks a zase hodně krému na tento počet :-((

Dnes jsem je dělala, výbore doporučím dál,dávám bodíky :yes::yes:

Nechci být za rýpala, ale na 1/2 kg mouky 5 dkg droždí ????? Není to moc když 5 dkg = 50 g. ????!!!! :-!:-!:-!

Stanislava 7. 5. 2014 18:40
tak dneska poprve upečené a můžu říct,že majá velký úspěch a to nejen doma,ale i u sousedů,kde jsem roznesla vzorky,neb u nás na Moravě je moc neznají....takže paráda a dík za skvělý recept :-):-)):-* :-!:-!:-!

Anna Jiřičková 25. 7. 2013 11:32
Dobrý den, krásnější fotku jsem neviděla... :-). Zkusím upéct podle vašeho receptu a dám vědět ;-)

Iri,tak tahle krásně nafocená sladká dobrůtka mi nějak utekla:-8Bodíky kulatím:-p+30:yes::yes:

Iruna: Dík a prepáč, nechcelo sa mi všetko čítať.

Tématické fráze:
pražský koláč, pražské koláče, recept na pravý pražský koláč, pražský koláč recept, recept na pražské koláče, prazske kolace recept, recept na prazsky kolac, pražské koláče - recept, recept pražský koláč, pražské koláč recept, koláče, pražské kolačky, pražské koláče recepty, pražskýkoláč, pražský koláč s drobenkou, recepty prazsky kolac, pražský koláče, pražské koule recept, kolace recept, pražské recepty

Suroviny:
mouka hladká, sůl, cukr, žloutek, mléko, droždí, olej, vejce, máslo, cukr, mouka hrubá, cukr vanilkový, skořice mletá, mléko, pudink vanilkový, cukr, máslo, rum

Přidat fotografie receptu