Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jarní zelená polévka – zaklechtanka

V této vynikající polévce zužitkujeme spoustu jarních bylinek, díky kterým bude opravdu svěží. Kromě bylinek do polévky přidáme brambory a kysanou smetanu. Stačí krátce povařit a polévka je hotová.

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

spagetka spagetka

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 851 kJ /
1 637 kcal
Bílkoviny43,70 g
Tuky112,50 g
Vláknina13,25 g
Cholesterol 360 mg
Sodík 454 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy105,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kopřivy nakrájíme nadrobno i s natí. Krok 2: Brambory oloupeme, nakrájíme nadrobno a vložíme do vroucí osolené vody. Bylinky podusíme na trošce másla asi 4 minuty. Krok 3: K poloměkkým bramborám vložíme bylinky a zalijeme smetanou, ve které rozkvedláme mouku a ještě povaříme alespoň 15 minut. Podle chuti osolíme a přikyselíme.

TIP: Jaké jarní bylinky a natě použít do polévky

Zveřejněno 27. 3. 2010

Poznámka autorky spagetka

U nás se jí říká zaklechtanka a dělala se vždy po Velikonocích z nejmladších, právě rašících bylinek.

Kysanou smetanu nahrazuju půlkou podmáslí a půlkou Valašské kyšky, nebo jen podmáslím, případně kefírem. Smetanu omezuju. Ale je v původním receptu.

Zdroj: rodinné recepty

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jarní zelená polévka – zaklechtanka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/46DJ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jarní zelená polévka – zaklechtanka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/46DJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

spagetka: aspoň vidíš, ako poctivo čítam tvoje recepty!;-)

magdalenka: majdi - protože je to doslova opsaný recept a nějak mi to nedošlo, ale už jsem to upravila - prostě buď jen podmáslí,nebo napůl podmáslí a Valašskou kyšku, nebo i kefír. Mám to jako ty, smetanu v takovém množství asi néééé, ale neuvědomila jsem si suroviny v receptu

Špagi, ja smotanu obmedzujem, preto ma to trochu zaskočilo. V recepte nepíšeš nič o podmáslí a kýške...vlastne neviem, čo je kýška u vás, u nás kyslé mlieko...

magdalenka:já dávám fakt litr - ale smíchám podmáslí s kyškou, jo abylinekj dávám o dost víc!!!! u nás prostě kyselé polévky letěj - ty zvol své oblíbené množství i druh toho kyselého ;-);-)

Ďakujem, tak ja ešte tej pampeliške jednu šancu dám...;-)
Špagi, v recepte máš 1 liter smotany, to ozaj?

Já jsem trhala jen opravdu mladé a spařila jsem je jednou, zároveň s kopřivami. Jen jsem zapomněla napsat, že jsem udělala menší změnu, povařila jsem jen kopřivy, listy pampelišky a šťovíku, petrželky / kudrnku i hladkolistou /, medvědí česnek a pažitku jsem přidala už do hotové polévky a už nevařila.:-)

magdalenka:magdi, vždycky sbírej jen opravdu mladé lístky, uveď vodu do silného klokotu a dávku listů pomalinku prolévej, nevař, nespařuj, jen pomalinku prolévat - ne déle než cca 10 vteřin - asi v sítku abys to měla. Můžeš opakovat ale jen 1, pak zničíš vitamíny - já prolévám jen jednou - ale pozor, novou vroucí vodou, tou starou bys tam ty hořčiny vrátila. Tohle mám od babky a funguje to.
Vždycky jsou trochu nahořklé,ale mladé mlíčňáky (tak jsme jim říkali) jsou v podstatě sladké ;-), velké a staré už ne

Môžete mi poradiť, prosím, kedy a ktoré listy pampelišky nie sú horké a sa dajú konzumovať? Normálne ak ochutnám, nie sú konzumovateľné pre tú horkosť. Či sa zbierajú len niektoré, alebo sa namáčajú vo vode alebo aký to má fígeľ? Ďakujem!

Maris - ručičku bych ti urazila :-D:-D:-D, jen je tam hezky nech, udělalas mi velkou radost, děkuju:-K:-K. Já ji dělala na velikonoce v pondělí teda, je opravdu mňám :-p:-p

spagetko,:-) na tuto polévku už jsem měla zálusk minulý rok, je výborná, dovolila jsem si přidat fotky, ale jestli budeš chtít přidat své, tak je stáhnu. Posílám bodík:yes::-p:-)

Gwynplain :-D:-)):yes::yes::yes: tak to jsem se na noc zasmála:-D

Rozhodl jsem se přestat pěstova kedlubny a mrkev.. Dám se na bylinky. Bazalka, rozmarýn třeby i marihuanu:-D a tak. Tu Tvoji polévku zkusím. Poraď jaké exotické bylinky se u nás mohou pěstovat.

:yes::yes:

:yes::-*

Tématické fráze:
polévka z jarních bylinek, jarní polévka z bylinek, polévka z pampelišek, zelená polévka, zelená polévka z jarních bylinek, jarní polévky recepty, pampelišky polévka, polevka z jarnich bylin, polévka z pampelišky, poléka z jarní zeleniny, recepty na jarní polévku, marihuana v polévce, jak pěstova marihuanu, marihuana do polévky, gwynplain, valasska jarni polevka, polévka z marihuany, marihuana recepty, zelene jarni byliny, jarní byliny-polévka

Suroviny:
kopřivy, pažitka, šťovík, libeček, petrželka, listy pampeliškové, řebříček, brambory, voda, smetana kysaná, mouka hladká, sůl, máslo, ocet

Přidat fotografie receptu