Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Jestli existuje bezkonkurenčně nejoblíbenější polévka, je to hovězí vývar s knedlíčky. Vaří se ke svátečnímu obědu, na svatbách, rodinných oslavách, ale také jen tak pro chuť. Vyzkoušejte náš recept na silný vývar jako od babičky.

Hodnocení receptu je 4,7 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lenka-m

Snadný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 120 min bez použití tlakového hrnce

150 min (30 min příprava + 120 min tepelná úprava, bez použití tlakového hrnce)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 404 kJ /
1 292 kcal
Bílkoviny214,50 g
Tuky32,38 g
Vláknina7,61 g
Cholesterol 2,03 g
Sodík 983 mg
Sůl2,81 g
Sacharidy33,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso dáme vařit do tlakového hrnce asi se 2 litry vody. Můžeme tam přidat ještě kost, aby byl vývar silnější. Ještě osolíme a dáme celou cibuli, kvůli barvě i se slupkou. (Ale odkrojíme konce). Maso i s cibulí můžeme uvařit i v klasickém hrnci, jen doba varu bude mnohem delší - 2-3 hodiny, ale nevaříme prudce, spíše jen táhneme kolem bodu varu nebo těsně pod ním. Krok 2: Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru, nakrájíme na kostičky a dáme zpět. Krok 3: Nyní připravíme játrové knedlíčky. Játra rozmixujeme, přidáme sůl, pepř, majoránku, vejce, nasekanou petržel, utřený česnek a zahustíme trochou strouhanky. Lžičkou vykrajujeme kousky a házíme do vroucího vývaru a necháme povařit. Krok 4: Nyní dáme zvlášť do hrnce vařit mrkev, celer a petržel, očištěné a nakrájené na kostičky. Po uvaření zeleninu scedíme a vložíme ji do hotového vývaru. Krok 5: Stejně zvlášť uvaříme nudle, přecedíme, propláchneme studenou vodou a pak je teprve vložíme do vývaru. Pokud si polévku připravujeme dopředu nebo ji chcete podávat až druhý den, uvařené nudle necháme zvlášť a do polévky je dáme těsně před podáváním, protože nudle nabydou a polévka je pak moc hustá. Krok 6: Nakonec dáme do polévky nasekanou petržel, dochutíme solí a pepřem.

TIP: Jak na domácí nudle

Zveřejněno 5. 3. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J9P

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J9P

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (23)

Sandra: Poradím vám-používám vykrajovátko na kuličky na brambory-budete mít všechny kuličky stejné

dortu

vždy přidám tak 2-3 morkové kosti ( podle velikosti ) a kousek oháňky, mám to s tím radši, bez toho to není moc ono a dělám v normálním hrnci, a necham to vařit třeba 7-8 hodin přes noc ( probublávat samozdřejmě ) a to má pak grády, pořádnej silnej vývar, ne jak ty z papiňáku a když přidáte 2 omyté neoloupané stroužky česneku, které lehce nakřápnete nožem, tak jen třešnička na dotu:-))

ano, nejlepší:yes:

prostě klasika. Co dodat... :-) Žádné vegety, podravky a podobné perverznosti...

:-Ksuper knedlíčky, před chvilkou dovařeny a jsou vynikající:-K

Dneska sem poprvý vařila polívku a zkusila jsem tuhle ... a musím říct že paráda, povedla se a je moc dobrá ;-) akorát ty knedlíčky jsem neměla tak krásně kulatý jako na obrázku :-))

Na polévce doplněné "clelestýnskými nudlemi"http://www.toprecepty.cz/recept/1762-celestynske-n...jsme si pochutnali;-)+Bodík a fotku přidávám:-)

No jdu na to, akorát mám problém, nemám petrželovou nať.Tak snad to bude dobré i bez toho.

Vynikající je taky udělat knedlíčky z droždí,postup je stejný jako u játrových.Akorát kvasnice rozehřejem na másle a pokračujem...:-p

Super, udělala jsem dvoje knedlíčky, ještě ty, které radí Bibinka v komentářích. Jsou taky perfektní, udělala jsem si jich zásobu do mrazáku, takže mám zamražené játrové, bylinkové a masové a jsem spokojená. :yes:

Klasika , která nikdy nezklame:-p, posílám 2.bodík:yes:

Milujeme tuto polévku.Dělám i z drůbežích jater,no prostě které jsou po ruce.Ada,většinou se dělají polévky na dva dny alespoň u nás ,tak já dělám 3-4 litry .Máme moc rádi polévky to je základ.:yes:

můžu se zeptat pro kolik je to přibližně osob?

mňam,jdu pro játru,super fotky pro hladové oči

Tématické fráze:
hovězí polévka z vývaru, polevka s jatrovymi knedlicky, játrové knedlíčky do polévky, hovězí polévka v tlakovém hrnci, hovězí polévka, polevka s jatrovymi knedlicky recept, hovězí polívka, polévky recepty, hovezi polevka s knedlicky, hovezi polevka recept, veprovy vyvar, hovězí consome, kuřecí vývar podle pohlreicha, hovězí consomé recept, consomé recept, knedlíčky do polévky, vývar v tlakovém hrnci, polevka hovezi vyvar, consomé, hovězí vývar polévka

Suroviny:
přední hovězí, mrkev, celer, petrželka kořenová, sůl, pepř mletý, cibule, nudle vlasové, nať petrželová, játra vepřová, česnek, majoránka, sůl, pepř mletý, vejce, strouhanka, nať petrželová

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu