Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeské kyselo

Staročeský pokrm pocházejí z Krkonoš vychází z toho, co měli hospodyňky v horách vždy po ruce. Chlebový kvas, brambory a sušené houby, to je hlavní trio tohoto skromného a levného jídla. Připravte si sytou a vydatnou polévku i vy.

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Antik10 Antik10

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 20 min + doba namáčení hub

30 min (10 min příprava + 20 min tepelná úprava, + doba namáčení hub)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 834 kJ /
1 155 kcal
Bílkoviny45,71 g
Tuky41,82 g
Vláknina12,33 g
Cholesterol 557 mg
Sodík 321 mg
Sůl0,42 g
Sacharidy144,08 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sušené houby namočíme alespoň hodinu předem do studené vody. Krok 2: Chlebový kvásek rozmícháme v 1 litru vody a přivedeme k varu. Přidáme plátek másla, aby se během vaření nedělal škraloup. Krok 3: Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory, namočené houby i s vodou a kmín. Osolíme a opepříme dle chuti. Krok 4: Vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké, v závislosti na velikosti kostiček asi 10-15 minut. Krok 5: Mezitím nakrájíme cibuli na jemno a osmahneme na sádle dozlatova. Přidáme rozkvedlaná vajíčka a osolíme. Restujeme, dokud nejsou vajíčka hotová. Celou směs přidáme do polévky ke konci varu. Krok 6: Necháme krátce provařit a podáváme.

TIP: Jaký je rozdíl mezi kvasnicemi a kváskem

Zveřejněno 27. 5. 2010

Poznámka autorky Antik10

Chlebový kvásek můžete koupit mražený v některých supermarketech, nebo se zeptat v místní pekárně. Pekárny jej občas prodávají jako "kvásek k přípravě kysela". Případně se zeptat domácích pekařů v okolí, kteří často vlastní žitný kvas a rádi vás podarují, najdete je na kváskové mapě skupiny Pečem pecen.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeské kyselo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KLZG

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeské kyselo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KLZG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Kolik kvásku? V receptu to není uvedeno. Když budu chtít kyselo vyzkoušet a nevím, kolik té základní suroviny mám použít, můžu uvařit náhodou dobrou polévku, ale také nechutný blivajz. Takže: kolik toho kvásku?

Výborné, všem doma chutnalo, děkuji za inspiraci :-) :-K

To je moc krásný kyselo, kdysi jsem si ho objednala v Janských lázních abych věděla co to je poněvadž my ho neznáme. Když mi ho přinesli a já viděla na talíři vodu barvou podobnou vymáchanym položkám a v tom plavalo sražené vejce myslela jsem, že jim to hodím na hlavu, ale gugl mě řekl, že je to opravdu kyselo ????
Od té doby je u nás často, kvásek v lednici a krkonošské kyselo na jižní Moravě ...????
Moc nám chutná.

Tématické fráze:
staročeské recepty, staročeské recepty online, podkrkonošské kyselo recept, staroceske polevky, staročeské brambory recept, staročeský recept, recepty online na každý den, vánoční kyselo, recepty staročeské, staročeské vaření, podkrkonosske kyselo, staročeské brambory, staroceske recepty z brambor, staročeský bramborový salát, staročešké, starošeské kyselo, staročrské recepty, vánoční kyselo recept, kyselo recept, staročeských kyselo

Suroviny:
kvas žitný, voda, houby sušené, vejce, brambory, cibule, máslo, sádlo, kmín celý, sůl, pepř

Přidat fotografie receptu