Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Okurky velmi dobré

Zavařené okurky patří do každé správné české domácnosti. Vyzkoušejte tyto, a možná už jiné nikdy dělat nebudete. Jsou malé, křupou a nálev je výborný. Na rozdíl od kupovaných jsou bez chemie a díky česneku se nikdy nezkazí.

Hodnocení receptu je 5,0 (32×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 5 min Doba přípravy dle množství okurek.

60 min (55 min příprava + 5 min tepelná úprava, Doba přípravy dle množství okurek.)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie208 kJ /
50 kcal
Bílkoviny1,41 g
Tuky0,21 g
Vláknina4,53 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 45 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy9,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na dno každé sklenice dáme cukr, sůl, koření a ocet. Krok 2: Poté rovnáme okurky, které prokládáme zeleninou, koprem a listem. Krok 3: Až máme sklenici plnou, zalijeme ji horkou vodou, zavíčkujeme a narovnáme do zavařovacího hrnce. Krok 4: Přivedeme k varu a od té doby sterilujeme pouhých 5 minut při 100 °C. Krok 5: Vytáhneme a po vychladnutí otočíme dnem vzhůru. Takto necháme sklenice do rána stát a druhý den je otočíme zpět a uložíme.

TIP: Jak zavařit okurky

Zveřejněno 19. 7. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Okurky velmi dobré

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pkjm

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Okurky velmi dobré

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pkjm

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (50)

Mám ty velké zavařovačky na 3,5kg. Jak dlouho je mám nechat sterilovat? :-*

Jsou výborné,moc děkuji za tento recept.

Minulý týden jsem zkusila zavařit okurky podle tohoto receptu, dnes jedna sklenice otevřena na ochutnání a jsou super! Hlavně je skvělé, že se nemusí svařovat nálev, který zásadně přebývá a nebo se nedostane. Tohle je rychlé a fakt jsou okurky moc chutné:yes:

no ted si nejsem jistá jestli jsem tam dala ten křen :-(

hosta: S tímto názorem naprosto souhlasím, pokud jsou okurky pevné a dodrží se doba, tak jsem nikdy neměla problém a křupavé byly vždy.:-K

Zobrazit 3 starší odpovědi

jj vařila jsem chvilku začla voda dělat bublinky tak jsem vyndala, okurky se snědí i tak jen nevím ,kde jsem udělala chybu,že nekřupou

Co dělat ,když okurky nekřupou a jsou mekké? ;-(

makla:
Ffčíl už asi nic, že ;-( A když na stole jiných nebude, stejnak zmiznou :-D
No a příště dodržet postup (opravdu jste vařila pouhých 5 minut? a opravdu jste sklenice hned vylovila z vřelé vody? - na toto je výborný zav. hrnec s výsuvným roštem.
A křen můžete krájet na silnější kolečka (a dala jste ho vůbec do zavařovačky? :-K
(v bubnové pračce /lze samozřejmě praktikovat i v hrnci/ obsah rychle zchladím přebytkem studené vody - sklenice tedy ani neobracím) :yes:

Zobrazit starší odpověď

Zavařují se víkem nahoru?

Alahatl:
Ano:-)

Recept se mi zdá velmi dobrý. Máte někdo zkušenost se zavařením okurek v myčce? Máme indukci a ta se mi zdá na zavařování v klasickém hrnci nevhodná a nechci kupovat el. hrnec.

ještě dodám, že steriluji při 150*C vtroubě asi 20 minut

nálev jsem vyzkoušela, moc jsem neměla důvěru k té skořici, ale jsou super
dělala jsem i řezy, tam jsem vynechala skořici i hřebíček, a taky vynikající
přepisuji do kuchařky

zítra vyzkouším.......... jakou minimální dobu je třeba nechat uležet?

Na základe tohoto receptu som do uhoriek začala pridávať štipku škorice a manžel zahlásil, že toto sú tie "pravé", najlepšie...:-D
Zdravím!

Výborný, díky za recept

Omlouvám se nečetla jsem to celé.Voda se dává.Nevyplácí se číst v rychlosti.

Dobrý den,nevím jestli to čtu špatně,ale nenašla jsem kolik se tam dává vody?můžu poprosit o množství kolik jí mám nalít do sklenice.A jestli se tam nedává tak nejsou okurky moc kyselé ,když je tam jen ocet?Děkuji za odpověď.Monika

Tématické fráze:
lak na okurky, výborný lák na okurky znojemský, dobrý nálev na okurky, výborný lák na okurky, lak na znojemske okurky, recepty z okurek, jak dlouho vařit okurky, nálev na okurky s cukerinem, lák na okurky do sklenice, zaváření okurek, recept na znojemské okurky výborné, nálev na okurky přímo do sklenic, lák na okurky bez vaření, nálev na znojemské okurky, okurky, vyborny nalev na okurky, nálev na okurky do sklenice, lak na okurky s cukerinem, znojemský lák na okurky, recept na lák na okurky

Suroviny:
mrkev, křen, cibule, koření hřebíček, pepř celý, koření nové koření, bobkový list, skořice celá, kopr, česnek, semínka hořčičná, cukr krystal, sůl, ocet

Přidat fotografie receptu