Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená švestková povidla

Jsou skvělá na smažené bramborové placky, přidaná k pečenému kachnímu prsu, dají se jimi plnit rakouské knedlíky, které se podávají s mákem a šodó. O čem je řeč? Jsou to poctivá švestková povidla, která můžeme jednoduše připravit v troubě.

Hodnocení receptu je 5,0 (202×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Snadný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 60 min

150 min (90 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 389 kJ /
3 200 kcal
Bílkoviny13,08 g
Tuky4,25 g
Vláknina50,63 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 84 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy752,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Švestky opláchneme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče. Pokud plech před pečením vyložíme pečicím papírem, který nejprve pomačkáme pod tekoucí studenou vodou, ušetříme si tím práci s mytím. Krok 2: Pokapeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200-250 °C do trouby. Během pečení ani jednou nemícháme. Pečeme 20-25 minut. Krok 3: Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně polovinu cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté přisypeme zbylý cukr a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péci. Krok 4: Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence. Někdo má rád povidla jemná, někdo s kousky ovoce. Krok 5: Pokud by se nám zdálo, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, dobu pečení prodloužíme ještě o 10-15 minut. Krok 6: Horká povidla jen naplníme do čistých sklenic a nahoru dáme ještě malou lžičku rumu kvůli konzervaci, i přesto, že už tam rum je. Krok 7: Okraje důkladně otřeme, sklenice uzavřeme víčky a otočíme je dnem vzhůru. Po otočení přikryjeme dekou nebo ručníkem, aby byla povidla déle v teple.

TIP: Rady a tipy jak zpracovat švestky

Zveřejněno 29. 7. 2010

Poznámka autorky yanull

Tento recept je nejlepší ze všech, které jsem kdy zkoušela. Příprava je mnohem kratší, povidla jsou výborná na chuť a nekazí se. Pokud se vám urodily švestky, neváhejte a vyzkoušejte. Jen ještě upozorňuji, že konzistencí jsou tato povidla řidší než kupovaná, ale dobře se roztírají. Mohou se tímto způsobem připravovat i povidla z jablek a hrušek, jsou také výborná. Nemá-li ovoce silnou slupku, ani se nemusí okrajovat, stačí jen vykrájet jádřince a nakrájet na čtvrtky nebo osminky.

Místo koření z původního receptu dávám při mixování 2 lžičky koření na jablečný závin a pochopitelně rum.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená švestková povidla

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YyAA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená švestková povidla

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YyAA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (374)

Nic lepšího v okolí kdo vše testoval řekl že neměl<3

Vypadá to jednoduše, vyzkouším :)

Omlouvám se za zřejmě hloupý dotaz, ale mohu se zeptat vás, které jste povidla dělaly z mražených švestek - čekáte než rozmrznou nebo to děláte rovnou ze zamražených? A upravujete pak nějak suroviny? Moc děkuji! Recept se mi moc líbí a ještě, když vidím ta kladná hodnocení, tak bych to chtěla vyzkoušet, avšak švestky jsou už na mrazáku..

Luxusní !!!

Vypadá to jednoduše, určitě vyzkouším :-)

Jsou chuťově výborné, akorát místo rumu jsem dala ořechovku, snad to nebude vadit.

Dokonalý recept! <3

Výborné už jinak povidla nedělám.:-)

srettka: Opakovaná spokojenost mě Sretti velmi těší :-K

Takže musím opět přidat několikátou recenzi, protože se k tomuto receptu každý rok vracím a stále velká spokojenost. Pro mě tato povidla jsou vynikající a nesrovnatelné s hutnou hmotou z obchodu. A rozhodně mi to nepřipomíná švestkovou marmeládu, jak bylo níže řečeno, protože tu já si doma dělám a je to úplně něco jiného.
Každopádně zase a znova vřele doporučuji:-8

rimanka: Souhlasím s odpovědí výše ;-)

rimanka: kdyz se dodrzi postup, neprskaji ????
Jsou top ????????

Můžu se zeptat, zda povidla v troubě neprskají?

Tak právě jsem dodělala tato úžasná a skoro bezpracná povidla.
Dělala jsem ze tří kil,asi ještě přidělám.
V neděli vyzkouším jablečná.:-

Uz jsem lenivy . Hodim to do pekarnicky z lidlu za tusim 1300 a za hodinu na programu marmelada hotovo .

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
švestková povidla, švestková povidla pečená v troubě, švestková povidla v troubě, pečená povidla, povidla, povidla pečená v troubě, svestkova povidla recept, recept na švestková povidla, švestková povidla z trouby, vyroba svestkovych povidel, recept na povidla, švestkové povidla, recept na švestková povidla v troubě, povidla z trouby, jak uvařit povidla, švestková povidla bez cukru, pečené povidla, povidla v troubě, výroba domácích povidel, povidla recept

Suroviny:
švestky, cukr krupice, ocet, skořice mletá, rum, koření hřebíček

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu