Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rolovaná jahůdková dobrota

Hodnocení receptu je 4,2 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Danca Danca

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 994 kJ /
1 911 kcal
Bílkoviny76,14 g
Tuky54,18 g
Vláknina2,20 g
Cholesterol 1,58 g
Sodík 799 mg
Sůl1,76 g
Sacharidy278,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu rozehřejeme na 200°C. Krok 2: Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem do husté bílé pěny, z bílků pak zvlášť ušleháme tuhý sníh. Do žloutkové hmoty přidáváme střídavě lžíci prosáté mouky a lžíci bílkového sněhu. Mícháme velice zlehka a opatrně, aby nám sníh "nespadl"! Krok 3: Těsto rozetřeme ve stejnoměrné vrstvě na pečící papír a ihned vložíme do vyhřáté trouby. Teplotu snížíme na 180°C a pečeme, dokud povrch mírně nezrůžoví. Krok 4: Hotový plát vyndáme, posypeme hladkou moukou a překlopíme na čistou utěrku. Papír nesundáme, položíme přes něj prázdný plech a necháme vychladnout. Tím se nám korpus krásně vyrovná. Krok 5: Zatímco piškot chladne, uvaříme si z mléka, cukru a pudinkového prášku obvyklým způsobem hustý krém. Vlijeme ho ještě horký do kovové misky nebo rendlíku, povrch přetřeme Herou (tím zabráníme vytvoření škraloupu) a dáme chladnout nejlépe tak, že nádobu postavíme do studené vodní lázně. Také si samozřejmě můžeme pudink uvařit dříve, toto je "expresní" varianta. Krok 6: Heru vyšleháme do pěny a postupně přidáváme zchladlý pudink (může být mírně vlažný). Vzniklý krém dosladíme podle chuti moučkovým cukrem, ale obvykle to není třeba, s uvedeným množstvím cukru v pudinku je dostatečně sladký. Rozdělíme ho do dvou misek, do jedné přidáme kakaový prášek, do druhé jahodovou tresť a barvivo. Krok 7: V této chvíli přichází na řadu upečený plát. Opatrně z něho sloupneme pečící papír, piškot zvedneme a papír položíme pod něj (další vychytávka - pracovní plocha nám zůstane po skončení práce téměř čistá!:-)). Krok 8: Rubovou stranu piškotu, tj. tu, ze které jsme sundali papír, potřeme větší částí jahodového krému a na něj poklademe kousky čerstvých nebo kompotovaných jahod. Nyní opatrně zarolujeme. Většinou to jde celkem snadno, korpus je díky chladnutí "pod plechem" krásně vláčný. Krok 9: Povrch rolády potřeme krémem kakaovým, boky obsypeme kokosem nebo drobečky a roládu dozdobíme zbylým krémem. Dílo korunujeme kousky jahod.

Zveřejněno 4. 8. 2010

Poznámka autorky Danca

Pokud chceme roládu čistě jahodovou, můžeme do krému uvařit pudink s jahodovou příchutí.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rolovaná jahůdková dobrota

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DQvy

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rolovaná jahůdková dobrota

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DQvy

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Danca, děkuju za vysvětlení:yes::-)).

Milá Majko, já to dělám tak, že pod upečený plát dám rozevřenou dlaň, zasunu ji co nejvíc pod piškot, utěrku vytáhnu (omlouvám se, to jsem v postupu neuvedla)a papír položím namísto ní. Ale jde to udělat i tak, že si připravíme čistý papír,do prstů uchopíme volné okraje papíru, na kterém se roláda pekla a takto ji přemístíme. Jde to snadno, plát na papíru drží a nepřetrhne se.Papír sloupneme až po přemístění. Přeji hodně úspěchů při pečení!:-):-K

Roláda vypadá velice dobře. :-p Jenom si nevím představit jak zvednout roládu. :-( Mám strach, aby se piškot nepolámal. Téhle větě moc nerozumím.:-8 Opatrně z něho sloupneme pečící papír ,piškot zvedneme a papír položíme pod něj. A co utěrka? Ta je přece pod těstem? Utěrku nesundáváme? Na opatrné zvednutí piškotu + další manipulace s papírem, popřípadě utěrkou mi dvě ruce asi nebudou stačit. Velice ráda bych se naučila péct roládu, ale fakt nevím jak na ni.:-(

Já vím, jenže když jsem ji vyráběla, ještě jsem tady nebyla...Až budu rolovat příště, polepším se:-);-)

Moc hezké!! Chtělo by to řez;-):yes:

Dančo vypadá to parádně!:-8Určitě je to veliká dobrota!:-p Bodík pro tebe!:-K:yes::yes:

Tématické fráze:
aby piškot nespadl, jak upéct piškot aby nespadl, jahodova esence, rolada z kompotovanych jahod, jak uvarit kakaovou roláda, piškot nespadl, jak upect piskotovy korpus aby nespadl, piškot na pečicí papír, kokova roláda z piškotů, rolada jenom z bilkoveho sněhu, babicovy dobroty - husa v troubě, aby nespadl piškot, jak na piškot, aby nespadl, aby sníh nespadl, nespadl, jak upéct piškot, aby "nespadl"?, piškot na pečícím papíru, pečící papír piškot, jak přemístit piškotový plát, jak upést piškot aby nespadl

Suroviny:
vejce, cukr krupice, mouka, tuk hera, mléko, pudink vanilkový, cukr, jahody, kakao, kokos

Přidat fotografie receptu