Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeské hovězí roládky v zeleninovém lůžku

Tento pokrm, který spojuje šťavnaté plátky hovězího masa plněné lahodnou směsí koření a zeleniny vám připomene kouzlo staročeské kuchyně. Jemně pečené v troubě na zeleninovém podkladu, podávané s domácí omáčkou, vám jistě zachutnají.

Hodnocení receptu je 5,0 (24×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mirca75 mirca75

Snadný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 90 min

110 min (20 min příprava + 90 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 608 kJ /
384 kcal
Bílkoviny7,25 g
Tuky19,11 g
Vláknina25,34 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 84 mg
Sůl0,09 g
Sacharidy38,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hovězí plátky naklepeme na tenko, osolíme, lehce posypeme staročeským kořením, poklademe slaninou a pevně zarolujeme. Na konci spíchneme jehlou nebo párátkem. Krok 2: V kastrolu rozehřejeme tuk, vsypeme najemno nakrájenou cibuli (trošku si jí schováme na později) a restujeme do světle hněda. Krok 3: Pak přidáme 2 stroužky česneku pokrájené na plátky a roládky, které necháme ze všech stran zatáhnout. Přidáme protlak, rychle promícháme a zalijeme vroucí vodou do výšky 2/3 masa. Ještě trochu osolíme, přiklopíme poklicí a dáme dusit do měkka. Dle potřeby lehce doléváme vodou. Krok 4: Měkké maso vyjmeme, uložíme do tepla a šťávu zahustíme tmavší jíškou, nebo moukou rozmíchanou v troše vody. Šťávu můžeme před zahuštěním nastavit horkou vodou, podle toho, kolik jí asi budeme chtít. Krok 5: Necháme asi 10 minut provářet, pak pečlivě přecedíme přes hustý cedník a necháme ještě asi 10 minut dále vařit. Šťáva by nám měla pustit na povrchu tuk. Krok 6: Mezitím nakrájíme lilek i cuketu na centimetrové hranolky, rajčata na půlky. Krok 7: V pánvi rozehřejeme trošku oleje, vsypeme pokrájený lilek, cuketu, zbylou cibuli a vše lehce opečeme, pak osolíme, přidáme trochu staročeského koření, podlijeme trochou vody (jen na pokrytí dna), přiklopíme a necháme asi 5 minut dusit. Krok 8: Poté přidáme nakrájená rajčata, prolisovaný poslední stroužek česneku, podlijeme naběračkou šťávy a necháme chvilku provařit. Krok 9: Hotovou zeleninu (neměla by být rozvařená, ale křupavá) přidáme do omáčky, necháme přejít varem a dle chuti dosolíme. Krok 10: Vmícháme nakrájenou zelenou cibulku. Roládky zbavíme jehel a nakrájíme je na plátky. Krok 11: Na talíř nandáme přílohu, nalijeme omáčku se zeleninou a poklademe plátky masa.
Jako příloha je vhodná rýže nebo vařené brambory.

TIP: Co se dá udělat z hovězího masa: Přehled osvědčených receptů

Zveřejněno 11. 8. 2010

Poznámka autorky mirca75

Jídlo mi dnes vzniklo pod rukama dílem chuti na něco trošku jiného a dílem taky proto, že zahrada dává zeleninu ve velkém a je potřeba jí zužitkovat.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeské hovězí roládky v zeleninovém lůžku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/l2rr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeské hovězí roládky v zeleninovém lůžku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/l2rr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Mirčo:-Omoc dobrý recept:-Ka opět krásné fotky:yes:Zeleninu nemám,tak si ukládám a určitě vyzkouším;-)+:yes::yes:

Juj to vypadá báječně.:yes::yes::yes:

Taky opravdu nevím, co bych dodala, snad jen plus;-):yes:

Miruš, k tomu není co říct, než jedno slovo-skvostné ve všech směrech a tak 9.bodík:yes:

Mirka, ty si talent, s fantáziou a so šikovnými ručičkami...úžasné všetko, aj foto...
+

Moc vám děkuju:-) a opravdu to zkuste.Není to až tak pracné a výsledek stojí za to;-).Kedlubno:-)nechceš mi vzít taky kilo / dvě:-D? U nás ve městě Albert není a tak si jezdíme pro hovězí do Makra (tedy do něj taky daleko,ale je tam výběr;-)).

zrovna běžím do Alberta pro levné hovězí zadní, určitě udělám , vypadá to skvostně , a určitě i chutná, bodík !

:-OMiruš, jen tiše žasnu....nádhera! Třeba už jen ta perfektní fotka láká k vyzkoušení!:-K:yes:

mirečko, opět jedno z Tvých kouzel:-), skvělý recept, postup napsaný přímo vzorově a fotky nádherné:yes::-)+

Mirko, ty roládky vypadají skvěle:yes::yes::yes: a ta fotka:-8:-8:-8:-p:-p:-p:-p:yes:

Tématické fráze:
hovězí roláda, hovezi platek starocesky, zeleninove luzko, hovězí se zeleninou, recepty hovezi rolady, staročeské recepty, hovězí na staroceskem koreni, hovězí zadní roláda, recept hovezi rolada, hovězí roláda recept, rolády z vepřového masa hotové makro, hovezi rolatky, ztracené roládky, recept staročeske kuchyne, hovězí na zelenině, hovězí rolady, recept na hovězí rolády, roladky z mladeho bycka recept, hovezi se zeleninou albert, roládka z býčka recepty

Suroviny:
hovězí zadní, koření staročeské, sůl, slanina, protlak rajčatový, lilek, cuketa, cibule, česnek, rajče cherry, tuk, mouka hladká, nať cibulová

Přidat fotografie receptu