Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí kmínový chleba

Domácí chléb sypaný kmínem je voňavý, křupavý a nepřekonatelný. Nejlepší je kváskový, ale ten vyžaduje dostatek času na přípravu. Když chceme upéct časově nenáročný dobrý chléb z droždí, bude se nám hodit tento recept.

Hodnocení receptu je 5,0 (268×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

kucerova45 kucerova45

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 50 min bez doby kynutí

90 min (40 min příprava + 50 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 612 kJ /
3 970 kcal
Bílkoviny122,80 g
Tuky45,42 g
Vláknina40,86 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 24 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy747,18 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do vlažné vody dáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme ho zmladit. Krok 2: Do mísy nasypeme mouku, sůl, kmín a promícháme. Přidáme olej a kvásek z vody a droždí. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme je utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut. Krok 3: Pak těsto propracujeme a vytvarujeme z něj bochník. Na plech s pečicím papírem položíme bochánek a necháme přikrytý utěrkou opět kynout, asi 30 minut. Krok 4: Předehřejeme troubu na 225 °C, bochánek na povrchu třikrát nařízneme ostrým nožem, potřeme vodou (nebo rozšlehaným vejcem) a posypeme kmínem. Krok 5: Dáme péct do spodní části trouby na 15 minut, potom teplotu snížíme na 200 °C a dopečeme asi 35 minut.

TIP: Čím a kdy potírat chléb, aby byl lesklý?

Zveřejněno 17. 9. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí kmínový chleba

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yX66

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí kmínový chleba

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yX66

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (338)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Super, chléb na 1*

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Mňam mňam bude se mlsat 😋😋 jeden z nejlepších nejjednodušších receptů... Dělám chlebík už rok dle tohoto receptu a vždy chutná ... Buď to kmínový, cibulový ,se semínky atď člověk si tam přidá na co má chuť 😋😋😋

Děkuji, vyzkouším to, možná nebude mít chleba po upečení tak tvrdou kůrku. Asi za hodinu kůrka zvláční a vše je v pořádku. Synům chleba moc chutná.

Opravdu se musí peci na tak vysokou teplotu?? Když peču např. vánočku, tak peču naopak na nízkou teplotu. Nespálí se chlebíček?

satelit: třeba mě upřesní ještě autorka :-)
Ale pokud potřebujete rychlou radu, tak ano, opravdu. Vánočka se peče jinak a také pak ve výsledku nevyžadujeme pevnou kůrku jako u chleba.
A vlastní postřeh - když pečeme chleba v naší maličké jílové peci, vkládáme ho dovnitř při 320 °C :-) - upečený je vždy úžasně!

Vladka321: Nešlo by prosím, nafotit to rolování chleba??Neumím si to představit. Děkuji.

Tak upečeno, jen mám velký plech,tak se mi trochu víc roztáhl po plechu, ale voní moc dobře ☺️.

Dneska jsem vyzkoušela a chuťově super určitě ne naposled <3:-*

Povedl se na poprvé a chutná výborně.

Děkuji za recept, určitě ho budu opakovaně péct.

Sandruska: Když jsem měla plynovou troubu, dávala jsem vodu do hrnečku k pečení chleba.

Zdravim, prosím nevíte jak je to s pečením v plynové troubě? Jestli dát na spodek vodu? Máte někdo zkušenost Dík :-)

Nejlepší chleba co jsem kdy měla. <3 přidáváme seminka a je vynikající

Klasický a dobrý chleba na kterém si pochutnala celá rodina a určitě né naposledy! :yes:

Úžasný základní recept, který se dá flexibilně upravovat. Míchám mouky, semínka, koření... Ale měním i tekutinu. Někdy použiji podmáslí, které mi vzniklo při přípravě vlastních sýrů. Jindy použiji kyšku, kefír, mléko, vodu. Už jsem zkusila přidat i zbylé brambory či rýži. Opakovaně vysloveně perfektní výsledek. Chléb vždy pletu ze čtyř srolovanych pramenů, aby měl konzistenci, která nám vyhovuje. Kvásek připravuji po zamíchání sypkých ingrediencí ve vyhloubeném dolíku, kdy nadrobím droždí, zasypu lžičkou cukru a zaliji 100ml tekutiny. Po 15ti minutách postupně za stálého hnětení přidám 500ml zbylé tekutiny s olejem a v případě, že použiji vodu i s lžící octa. Čistá práce v jedné míse ;-)

Bodatosa: ahoj, potraviny poštou lze, ale doporučím neposílat ve čtvrtek/pátek - vzniklo by riziko že Vám zůstane ležet přes víkend na depu. Taky by bylo dobré vepsat do adresy dost kontaktů, aby došlo k předání zásilky a o další den se to nezpozdilo. Já za jméno píšu ještě "dát za branku" abych si pro balík nemusela nikam jezdit, když nebudu doma (ale taky nemáme mlsného psa nebo sousedy).
Určitě by bylo dobré balík dobře vystlat starým papírem a chléb dobře zabalit, aby se zachoval v co nejlepší chuti.
Nicméně. Dokud to nezkusíte, nic nezjistíte ;-)

Zdravim opet ve spolek …
Chleba moc dobroucky, dekuju za recept.
Rad bych se jeste zeptal, jestli nekdo ma zkusenost s posilanim peciva …?
Rad bych chleba poslal postou a nejsem si moc jisty jak.

Predem dekuju 🙇‍♂️

Dobrý chlebík, přidal jsem jen slunečnicová a tmavá sezamová semínka.

magdalenka: Dakujem pekne za komentar 👍

Bodatosa: nie som autorkou receptu, napriek tomu si dovolím odpovedať - bežne používam instantné droždie miesto čerstvého. Mám radšej čerstvé, ale vždy mám v zásobe po ruke instantné.

Dobry den ve spolek amaterskych pekaru a pekarek 😁
Rad bych se zeptal na jednu vec k tomuto receptiku, a to, jestli vysledek bude hodne rozdilny pokud pouziju instantni drozdi ..?
V Japonsku je to velice nedostatkove zbozi a tak vetsinou pecu s instantnim.

Dekuju

Vařila jsem již několikrát. Super recept, výborný chléb.

to je normalni hladka mouka nebo chlebova hladka mouka;-)

Poprvé v životě jsem včera pekla chleba. Udělala jsem z toho těsta 2 bochanky. Mohu říct, že lepší chleba jsem asi nejedla. Děkuji za recept. Je to velmi jednoduchý recept. Všem doporučuji :-K

Tak podle tohoto receptu dělám chleba už počtvrté, recept ,který mi vyhovuje a žádný jiný už nehledám. Chleba je vynikající a už nekupuji.:-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes:

Hodně dobrý chléb, pekl jsem s restovanou cibulkou. Nechal jsem vychladnout pod utěrkou, super. Příště dám do těsta olivy a sušená rajčata. Dík za recept.

Moc díky za recept, přidala jsem ještě restovanou cibulku a byl úplně úžasný!!!:yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Luxusni chleba :) jiny už delat nebudu

Výborný a krásně křupavý

Udělala jsem dva bochníky, lepší než jeden. Budu dělat častěji

Je to můj první pokus o domácí chleba a nemůžeme si ho vynachválit ☺️

Tématické fráze:
domácí chleba, recept na domácí chleba, chleba recept, recept na chleba, domácí chléb, domácí chleba recept, kmínový chléb, domácí chleba recepty, kmínový chleba, domácí chléb recept, nejlepší recept na domácí chleba, nejlepší recept na domácí chléb, domácí chléb recept z chlebové mouky, nejlepsi domaci chleba, jak upect domaci chleba, recept na domácí chléb, jak upect chleba, nejlepší domácí chleb, chléb domácí, kminovy chleb recept

Suroviny:
mouka hladká, voda, sůl, kmín celý, droždí, olej, cukr, voda, kmín celý

Přidat fotografie receptu