Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí kmínový chleba

Domácí chléb sypaný kmínem je voňavý, křupavý a nepřekonatelný. Nejlepší je kváskový, ale ten vyžaduje dostatek času na přípravu. Když chceme upéct časově nenáročný dobrý chléb z droždí, bude se nám hodit tento recept.

Hodnocení receptu je 5,0 (268×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

kucerova45 kucerova45

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 50 min bez doby kynutí

90 min (40 min příprava + 50 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 612 kJ /
3 970 kcal
Bílkoviny122,80 g
Tuky45,42 g
Vláknina40,86 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 24 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy747,18 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do vlažné vody dáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme ho zmladit. Krok 2: Do mísy nasypeme mouku, sůl, kmín a promícháme. Přidáme olej a kvásek z vody a droždí. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme je utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut. Krok 3: Pak těsto propracujeme a vytvarujeme z něj bochník. Na plech s pečicím papírem položíme bochánek a necháme přikrytý utěrkou opět kynout, asi 30 minut. Krok 4: Předehřejeme troubu na 225 °C, bochánek na povrchu třikrát nařízneme ostrým nožem, potřeme vodou (nebo rozšlehaným vejcem) a posypeme kmínem. Krok 5: Dáme péct do spodní části trouby na 15 minut, potom teplotu snížíme na 200 °C a dopečeme asi 35 minut.

TIP: Čím a kdy potírat chléb, aby byl lesklý?

Zveřejněno 17. 9. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí kmínový chleba

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yX66

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí kmínový chleba

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yX66

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (339)

Ta teplota je strašná, když to tak udělám, tak mám za pár minut chleba černý! Každý sporák to má asi jinak.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Super, chléb na 1*

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Mňam mňam bude se mlsat 😋😋 jeden z nejlepších nejjednodušších receptů... Dělám chlebík už rok dle tohoto receptu a vždy chutná ... Buď to kmínový, cibulový ,se semínky atď člověk si tam přidá na co má chuť 😋😋😋

Děkuji, vyzkouším to, možná nebude mít chleba po upečení tak tvrdou kůrku. Asi za hodinu kůrka zvláční a vše je v pořádku. Synům chleba moc chutná.

Opravdu se musí peci na tak vysokou teplotu?? Když peču např. vánočku, tak peču naopak na nízkou teplotu. Nespálí se chlebíček?

satelit: třeba mě upřesní ještě autorka :-)
Ale pokud potřebujete rychlou radu, tak ano, opravdu. Vánočka se peče jinak a také pak ve výsledku nevyžadujeme pevnou kůrku jako u chleba.
A vlastní postřeh - když pečeme chleba v naší maličké jílové peci, vkládáme ho dovnitř při 320 °C :-) - upečený je vždy úžasně!

Vladka321: Nešlo by prosím, nafotit to rolování chleba??Neumím si to představit. Děkuji.

Tak upečeno, jen mám velký plech,tak se mi trochu víc roztáhl po plechu, ale voní moc dobře ☺️.

Dneska jsem vyzkoušela a chuťově super určitě ne naposled <3:-*

Povedl se na poprvé a chutná výborně.

Děkuji za recept, určitě ho budu opakovaně péct.

Sandruska: Když jsem měla plynovou troubu, dávala jsem vodu do hrnečku k pečení chleba.

Zdravim, prosím nevíte jak je to s pečením v plynové troubě? Jestli dát na spodek vodu? Máte někdo zkušenost Dík :-)

Nejlepší chleba co jsem kdy měla. <3 přidáváme seminka a je vynikající

Klasický a dobrý chleba na kterém si pochutnala celá rodina a určitě né naposledy! :yes:

Úžasný základní recept, který se dá flexibilně upravovat. Míchám mouky, semínka, koření... Ale měním i tekutinu. Někdy použiji podmáslí, které mi vzniklo při přípravě vlastních sýrů. Jindy použiji kyšku, kefír, mléko, vodu. Už jsem zkusila přidat i zbylé brambory či rýži. Opakovaně vysloveně perfektní výsledek. Chléb vždy pletu ze čtyř srolovanych pramenů, aby měl konzistenci, která nám vyhovuje. Kvásek připravuji po zamíchání sypkých ingrediencí ve vyhloubeném dolíku, kdy nadrobím droždí, zasypu lžičkou cukru a zaliji 100ml tekutiny. Po 15ti minutách postupně za stálého hnětení přidám 500ml zbylé tekutiny s olejem a v případě, že použiji vodu i s lžící octa. Čistá práce v jedné míse ;-)

Bodatosa: ahoj, potraviny poštou lze, ale doporučím neposílat ve čtvrtek/pátek - vzniklo by riziko že Vám zůstane ležet přes víkend na depu. Taky by bylo dobré vepsat do adresy dost kontaktů, aby došlo k předání zásilky a o další den se to nezpozdilo. Já za jméno píšu ještě "dát za branku" abych si pro balík nemusela nikam jezdit, když nebudu doma (ale taky nemáme mlsného psa nebo sousedy).
Určitě by bylo dobré balík dobře vystlat starým papírem a chléb dobře zabalit, aby se zachoval v co nejlepší chuti.
Nicméně. Dokud to nezkusíte, nic nezjistíte ;-)

Zdravim opet ve spolek …
Chleba moc dobroucky, dekuju za recept.
Rad bych se jeste zeptal, jestli nekdo ma zkusenost s posilanim peciva …?
Rad bych chleba poslal postou a nejsem si moc jisty jak.

Predem dekuju 🙇‍♂️

Dobrý chlebík, přidal jsem jen slunečnicová a tmavá sezamová semínka.

magdalenka: Dakujem pekne za komentar 👍

Bodatosa: nie som autorkou receptu, napriek tomu si dovolím odpovedať - bežne používam instantné droždie miesto čerstvého. Mám radšej čerstvé, ale vždy mám v zásobe po ruke instantné.

Dobry den ve spolek amaterskych pekaru a pekarek 😁
Rad bych se zeptal na jednu vec k tomuto receptiku, a to, jestli vysledek bude hodne rozdilny pokud pouziju instantni drozdi ..?
V Japonsku je to velice nedostatkove zbozi a tak vetsinou pecu s instantnim.

Dekuju

Vařila jsem již několikrát. Super recept, výborný chléb.

to je normalni hladka mouka nebo chlebova hladka mouka;-)

Poprvé v životě jsem včera pekla chleba. Udělala jsem z toho těsta 2 bochanky. Mohu říct, že lepší chleba jsem asi nejedla. Děkuji za recept. Je to velmi jednoduchý recept. Všem doporučuji :-K

Tak podle tohoto receptu dělám chleba už počtvrté, recept ,který mi vyhovuje a žádný jiný už nehledám. Chleba je vynikající a už nekupuji.:-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes:

Hodně dobrý chléb, pekl jsem s restovanou cibulkou. Nechal jsem vychladnout pod utěrkou, super. Příště dám do těsta olivy a sušená rajčata. Dík za recept.

Moc díky za recept, přidala jsem ještě restovanou cibulku a byl úplně úžasný!!!:yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Luxusni chleba :) jiny už delat nebudu

Výborný a krásně křupavý

Udělala jsem dva bochníky, lepší než jeden. Budu dělat častěji

Je to můj první pokus o domácí chleba a nemůžeme si ho vynachválit ☺️

vadi kdyz dam dve kostky drozdi?:D :D :D

Dnes upečený (1/2 dávka) a bol výborný. Píšem bol, lebo sme ho zlupli takmer hneď. :yes:

Přečetl jsem si všechny komentáře a napadlo mě na některé reagovat:

1/ Pár pekařek si stěžuje na suchou a tvrdou kůrku. Proti tomu je nejlepším opatřením péct tzv. s párou, tj. dát do trouby kastrůlek s trochou horké vody nebo zapařit troubu postříkáním vodou ručním postřikovačem. V případě nouze je také možné ještě stav trochu napravit tak, že na upečený a ještě horký chleba stříknete trochu vodní mlhy.

2/ Jakmile chleba na mřížce už není horký, ale je ještě dost teplý, přikryjte ho (suchou) utěrkou a nechte vychladnout pod utěrkou. Trvá to sice trochu déle, ale chleba bude vláčnější, kůrka neztvrdne na kámen.

3/ Několika kuchařkám nakynutý bochník splaskl při nařezávání nebo po vložení na plech. S největší pravděpodobností se jednalo o překynuté těsto; je třeba příště dát bochník do trouby o trochu dříve.

4/ Pár diskutujícím tento chléb připomínal buchtu. Použijte proto příště více kmínu nebo chlebového koření a hlavně přidejte do těsta 1 - 2 polévkové lžíce octa; já doporučuji ocet jablečný.

5/ Samozřejmě, že je možné péct i celopšeničné chleby, ale pokud se část (např. 1/3) pšeničné mouky nahradí moukou žitnou, bude výsledná chuť "chlebovější". Všimněte si, že velká část zkušenějších pekařek to tak dělá a zmiňuje to i v komentářích. Nelekněte se však toho, že těsto s přidáním žitné mouky bude lepivější.

6/ Z vlastní praxe můžu doporučit tzv. překládání těsta. Tento krok při zpracování těsta vede k lepšímu vykynutí, má to vliv na strukturu lepku v těstě, který "udržuje" bublinky CO2 v těstě stabilní.

7/ Všiml jsem si, že někteří začátečníci pekaři nerozlišují kvásek zadělaný z droždí (kvasnic) a kvásek žitný. Oba mají při pečení stejnou funkci, tj. vytvořit v těstě bublinky a tím těsto nakynout. U pečení s žitným kváskem se však droždí vůbec nepoužívá. A má to i vliv na kvalitu výsledného chleba. Chleba nakynutý droždím některé lidi nadýmá a má krátkou trvanlivost (na pečivu v obchodech je uvedeno, že se má spotřebovat do 48 hodin), po této době většinou pečivo zplesniví. Naopak chleba vyrobený s požitím žitného kvásku je lépe stravitelný a má dlouhou trvanlivost, dá se jíst klidně i po 5 dnech a nezplesniví, ale ztvrdne.

casino: Casino, pokud máš rád spíše kůrku než střídku a děláš proto někdy chleby placaté, zkus upect francouzský fougasse, to je samá kůrka, střídu tam snad ani nenajdeš. Já ho občas dělám (někdy s olivami) a moc nám chutná.

Děkuji za recept. Dělám z poloviční dávky, akorát cukru a oleje dám stejně jako na celé kilo mouky. Používám sušené droždí - 1 sáček. Někdy dávám různá semínka nebo koření : kardamom, sušený česnek, koriandr. Těsto zpracovávám rukama namazanýma olejem nebo sádlem, aby se mi na ruce nelepilo. Peču na horkovzduchu 15 min 200C a potom 30 min na 150C. :yes:

Dobrý den, přidávám fotečku. Chleba je moc dobrý, hned ho půlka zmizela <3

Zkusila jsem, přidala jsem navíc teda smaženou cibulku a je výborný :yes:

Dal jsem ještě slunečnicová semínka a dopadl skvěle. :yes:

Vyzkoušela jsem přesně podle receptu a je skvělý. Všem moc chutná, děkuji. :-K:-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes:

skvelý recept, chlebík sa vydaril, je úžasný

Je vynikajíc:yes:

MamlajdaD: Děkuji Vam:-8:yes::-8

Therezska: V surovinách je psáno 1 kg hladké mouky a to znamená, že se jedná o pšeničnou mouku, u jiné mouky by druh byl uveden u pšeničné se to rozumí samosebou - bez toho upřesnění. ;-):-8

Jakou mouku používáte?psenicnou nebo zitnou?děkuji :yes:

Lenna.sin: Dobrý den, pekla jste u poloviční dávky kratší čas, prosím?:-)

Vynikající, jen jsem namichala celozrnou a hladkou mouku. Ale úžasný chleba. <3:-)<3

lepsi chleb jsem jeste nejedl<3:-K

Chleba jsem upekla z poloviční dávky a byl super i druhý den ke snídani. Příště zas :yes:

Dobrý den, děkuji mockrát za recept, jsem antitalent na pečení a testovala jsem vánoční dárek, a zkusila váš chleba upéct přesně podle návodu a pecka. Vřele doporučuji , parádní recept. :yes::-K

Gabina: teplota byla nižší nez 200C. Jak říkám dělala jsem vše dle receptu, vodou jsem mazala i behem pečení... Asi moc těsta, měla jsem udělat dva meší bochánky které by se upekly vevnitř a né jede velký nedopečený.:-(

Geryyy: Já po vyndání vždy chleba potřu vodu, ona ta kůrka pak pěkně změkne. Napadá mně, že byla moc vysoká teplota dlouhou dobu?

Tak jsem pekla přesně dle receptu, a kůrčičku má chleba skvostnou , ani nešla rozřiznout jak byla tuhá ale uvnitř ještě hutné těsto... i když jsme to nechala přesně ten čas, pak jsme zkoušela i dopect, ale je to vevnitř jakýsi nedodelany...?Čím to? Moc vysoky? Poradí někdo?:-( Přitom těsto mi nakynulo paradně... ale prostě je to vevnitr nenadýchane a kurčička tvrdá... že to nejde uřerat,ale spálený není...:-((

Vyzkoušeno, upečeno a na posezení snězeno . Chleba je úžasný. Trochu mi připomíná dětství . To byl chleba ještě kvalitní a chuťově jinde než je dnes. Použila jsem 1/2 kg žitné hlad. mouky a 1/2 kg pšeničné hlad. mouky. Po upečení jsem jen lehce potřela vodou a pak už se jen jedlo a jedlo. Vřele doporučuji.

Chleba výborný. Dal jsem 50% hladka mouka a 50% zitná mouka. Při 230 C 2x potřu vajíčkem. při 200 C 1x potřu vejcem a po té smýchám zbylé vejce s vodou a octem. Potom po 10 min potírám až do úplného upečení jen touto směsí. Na 200 C peču cca 50 min, podle rychlosti pečení trouby. Chleba peču na pečícím papíru lehce zaprášený hladkou moukou.

Dnes jsem také dělal domácí chléb v troubě.

Dnes jsem pekla a už je skoro pryč.Je moc dobrý,jednoduchý.Určitě budu dělat co nejdřív znovu.<3

pazderka83: jak prosím dopadl z té chlebové mouky? Mám ji doma, tak bych případně také vyzkoušela. Děkuji za odpověď

Dnes poprvé jsem pekla chléb. Lepší recept jsem si vybrat nemohla. Povedl se. Výborný.

Výborný:-)

Vynikající! Peču na pečícím papíru pomazaném sádlem. A dávám trochu víc soli.
:yes:

Dnes jsem zkusila a je fakt skvělý :-K jiný už dělat nebudu :-K přidala jsem jen do těsta slunečnicová semínka a dýňová semínka :-K :yes: ještě přidávám foto <3

Tento recept jsem už zkoušela několikrát, chleba je opravdu výborný. Tentokrát jsem zkusila nahradit obyčejnou hl. mouku chlebovou a přidala jsem pytlík piniovych oříšků. :-8

oriental.dancer: Můžete tady dát prosím přesné poměry čeho kolik?

Tak jsem dnes pekla uz podruhe, tentokrat jsem pridala dve osmazene cibule. Zakladni i tato verze jsou vyborne... pri peceni jsem potirala slanou vodou. Pokazde zmizi rychlosti blesku, rodina si chodi i jen ukrojit a namazat maslem behem dne.<3 Vyborny a rychly receptik.:-K Prikladam foto.:-8

Gábina: Taky mám v tf takového skřítka, který text přepisuje! :-D:-D:-D:-K

Teď koukám, co jsem napsala :-O . Mělo to být z poloviční dávky, psala jsem na mobilu, obcas se mi tam doplní neco automaticky :-//. Nevšimla jsem si, chlebík byl vyborny :yes:

Dekuji moc.:-*

Elle Guinea: snad můžu poradit já...sušeného droždí se dává 2,5x méně než čerstvého ;-)

Vypada luxusne, chci dnes zkusit <3 Jen otazka: Jakym pomerem bych mela nahradit cerstve drozdi susenym? Dekuji za odpoved.:yes:

Gabina: " zoologickou dávky " = z poloviční dávky ? ;-):-D jinak mě nic jiného nenapadá:-)

Moc dobry, dělala jsem zoologickou dávky a přidala jsem 100 g vicezrnne smesi :yes:

Chlebík je výborný, zadělala jsem jej z hladké pšeničné, pšeničné chlebové a žitné mouky, část vody nahradila domácím kefírem a přidala navíc slunčnicová a dýňová semínka a výsledek je více než uspokojivý. Jen příště navýším sůl. Každopádně zbytek rodiny pronášel slova chvály????

Zdravím, chtěla jsem se zeptat zdali jste pekli opravdu stanovenou dobu nebo jste chlebík nechali péct déle, děkuji :-)

Včera jsem pekla ze špaldové mouky. Vody jsem musela dát o cca 100 ml víc, pak bylo těsto super. Na pečení také trochu déle o cca 10 minut. Jinak výsledek super. Děkuji za skvělý jednoduchý a rychlý recept! :yes: Určitě ještě někdy zopakuji.

Vynikajici ted jsem udelala z davky dva krasny kulaty chleby <3 :-K<3<3

Dnes jsem ho upekla z poloviční dávky a je výborný. Všem doporučuji :yes::yes::yes::yes:

Dnes jsem pekla poprvé a je naprosto luxusní. Takže :yes::yes::yes:

floritar: Malý plech s vodou na spodek trouby, jednak chleba nakypří pára a jednak zabrání spálení zespoda.

Dobrý den,prosím radu pekla jsem dnes ale v plynové troubě a nemám tam stupně tak pekla jsem menším časovém pásmu bo už byl trochu spálený dole, nějaká rada??

Pekla jsem z poloviční dávky a musím říct,že není vůbec špatný.:-)Potírala jsem slanou vodou.Příště zkusím hl.mouku nakombinovat s žitnou a přidám semínka<3

Lenunka: My máme naopak rádi, když kůrka praskne co nejvíc - ty křupové okraje jsou pak nejlepší! Kdysi to říkala i teta mého muže, která pracovala v pekárně. Dodnes v obchodě sáhneme raději po prasklém chlebu (už se často nevidí). Proč je lepší? Snad proto, že tou prasklinou vyjde pára ven? :-*

casino: já mám od mamky recept na chléb, který se potírá před pečením bílkem, pak až se nařízne, a v průběhu pečení i po něm se párkrát potře slanou vodou, aby kůrka nepraskala, do trouby dávám i nádobku s vodou kvůli páře :-)

hosta: "... video zatím skryto"
A proč?
Já to vííídeo ještě stihl zhlédnout a nic mě nepohoršuje, dokonce ani ta chlupatá ruka neééé:-D
Naopak! Mám rád nízké chlebíky, kde vypečená kůrka vítězí nad střídou:yes: Kdysi, spešl pro mě, jeden pekař nechával těsto překynout, že aby měl placatý bochník více kůrky podle mého přání :-)
Ale k videu:
Myslím, že video "dojelo" především na to, že tvůrce se držel receptu: "... potřeme rozšlehaným vejcem...":-( a výsledný produkt vypadal spíše nechutně;-(
Chleba se běžně potírá vodou po upečení a já mlžím někdy i před pečením, aby se na povrch lépe přichytil semencový posyp:yes:
Ale potírat VEJCEM:-! tak to je pro mou maličkost novinka :-O a podle obrázků soudím, že většina tvůrců se řídila selským rozumem a chleba PŘED pečením vejcem nepotřela :-)

Simona Skolakova: naprostý souhlas - video zatím skryto:-)

Simona Skolakova: Souhlasím, ne vždy je video povedené..a jak se říká. když dva dělají totéž...nemusí to být totéž..:-O:-O:-O

Tak nevím,ale fotečky receptíku by mi zlákaly více než teda video,ten výsledek je nesrovnatelný.Někdy by bylo lépe snad ani to video nedávat jen to pokazí dojem z receptu a může aj odradit,tady se to opravdu nepovedlo,nebo snad autorka s výsledkem souhlasí????Protože její chlebík opravdu láká k vyzkoušení,ale kdyby tam bylo jen to video,tak mne by to osobně moc nelákalo,hledala bych jiný recept:-(

Úžasný recept. Sice jsem použila mouky ala co dům dal (kombinace vicezrnné hladké a obyč), ale i tak úžasný výsledek. S těstem se skvěle pracovalo a ta chuť...no lepší než kdejaký kupovaný. Receptík si ukládám.:yes::yes::yes:

Dělala jsem z poloviční dávky a je skvělý <3

Dělala jsem z poloviční dávky a nechala 3x kynout a je vynikající :yes:

Tématické fráze:
domácí chleba, recept na domácí chleba, chleba recept, recept na chleba, domácí chléb, domácí chleba recept, kmínový chléb, domácí chleba recepty, kmínový chleba, domácí chléb recept, nejlepší recept na domácí chleba, nejlepší recept na domácí chléb, domácí chléb recept z chlebové mouky, nejlepsi domaci chleba, jak upect domaci chleba, recept na domácí chléb, jak upect chleba, nejlepší domácí chleb, chléb domácí, kminovy chleb recept

Suroviny:
mouka hladká, voda, sůl, kmín celý, droždí, olej, cukr, voda, kmín celý

Přidat fotografie receptu