Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové lokše se škvarky a brynzou

Bramborové lokše se škvarky a brynzou jsou dokonalou ukázkou tradiční slovenské a české kuchyně. Měkké, zlatavé bramborové placky doplněné křupavými škvarky a jemně slanou brynzou vytvářejí syté a výrazně chutné jídlo.

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 12 kusů

12kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 702 kJ /
3 753 kcal
Bílkoviny105,59 g
Tuky226,75 g
Vláknina34,20 g
Cholesterol 256 mg
Sodík 2,55 g
Sůl6,27 g
Sacharidy307,73 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Studené uvařené brambory jemně nastrouháme, osolíme a společně s moukou vypracujeme hladké těsto. Krok 2: Rozdělíme na 12 dílů a z každého vyválíme tenkou placku. Krok 3: Placky pečeme nasucho v teflonové pánvi. Při pečení se místy nafouknou. Krok 4: Mezitím pokrájíme cibuli, osmažíme na sádle, přidáme škvarky nebo vyškvařený špek či anglickou slaninu a nakonec přimícháme (nebo nadrobíme) brynzu a pokrájenou syrovou naťovou cibulku. Krok 5: Směs naneseme na teplé lokše a stočíme. Je to velmi syté jídlo.

Zveřejněno 28. 10. 2010

Poznámka autorky Hella

Doporučuji péct lokše rychleji na větším plameni. Delším pečení se vysušují, jsou tvrdé a jdou špatně zatočit.

Zdroj: časopis Pestrý svět

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborové lokše se škvarky a brynzou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4LOJ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborové lokše se škvarky a brynzou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4LOJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (23)

:-)<3:yes::yes: Lokše mám ráda ale nemám ráda brynzu, znám recept od bývalé sousedky, omaštěné husím sádlem s domácími povidly a mákem také moc dobré.:-K

Tohle je úžasná dobrota!<3

Děkuji za recept, budu dělat husu, tak je udělám k ní. :-K:-K:-K

janky3: a ještě povidla:-Q

Manželova babička dělala bramborové placky tenoučké, pekla je na plotně, pomašlovala rozpuštěným domácím sádlem, posypala mletým mákem s moučkovým cukrem a zatočila do úzkých ruliček. Byly vláčné a chutnaly nadpozemsky. Dělám je také, zkouším různé recepty, ale ještě nikdy jsem je neměla jako ona. Ovšem nevzdávám to a budu zkoušet dál.:-8

BILKOVAI: My je jedli tak jako vy, potřené povidly,sypané mákem a pokapané máslem.Jsem ze stř.Moravy a u nás se jim říkalo "patenty".Oblíbené jídlo mého dětství,dělané na kachlákoch.Dělávám je,ale už nejsou tak dobré jako je dělávala maminka s babičkou.

Jana Mašindová 2. 11. 2013 20:45
Omastit sádlem a namazat švestkovými povidly - to je dobrota !!!!!:-K

veras: Je to jedno, ale já preferuji brambory vařené ve slupce, zůstane tam víc vitamínu.

Ty brambory maji byt varene ve slupce?Dekuji

Amigabyk 8. 2. 2011 16:21
Zitra je delam.Ty to placky znam od babičky a pak mamky.Vždy jsme je mastily sádlem a jedli je k fazolové polívce.

Moje naj jedlo/ lokše s bryndzou trochu inak
4 lokše nakrajame/natrháme na cca 2*2 cm kocky, necháme zovrieť vodu v hrnci alebo rych.var.kon. vložíme lokše, pomiešame a hneď scedíme (7s), pridáme 1 polievkovú ližicu sádla (kačica/hus) alebo výpek, dáme bryndzu a podla chuti dosolíme - bryndzou nešetriť. Kdo má rád halušky z bryndzou tak lokše sú 1000* lepšie.
Tak a prajem dobrú chuť.

My jsme tomu říkali placky a k tomu maminka dělala fazolovou polívku, dělala to na klasické plotně ( kachláků )vždy jednu stranu omastila druhou na to pokládala, vždy se mastilo sádlem. Je to ale již 50 let. Byla to velká pochoutka a dělala jich tak asi 80 - 100 ks. vše se během dne snědlo. Dvě babičky, rodiče a tři děti. Bylo to na Jižní Moravě- Dolní Kounice. Všem doporučuji a přeji dobrou chuť.Dnes jsem je po dlouhé době pekl.

My jsme jídávali s povidlama, s mákem a potřené sádlem. To už je dobrých 35 let. Tento recept mi připomněl, že bych to měla taky uvařit. Byla to dobrota:yes:

Lokše máme radi, s bryndzou ma nenapadlo...Určite vyskúšam, lebo som zvedavá na túto kombináciu. Hella, vďaka za recept!
Je to trochu pracné a nestíham ich robiť, miznú mi spod rúk a stojím kopu času pri sporáku. Naposledy som ich narobila 47 ks, už som bola naštvaná...Najčastejšie robím k pečenej kačici a dusenej kapuste, alebo stačí "kurohus". Strašne dobré sú iba samotné omastené kačacou, husacou masťou, alebo sádlom s pečeňou - játrami...ale aj na sladko.

Kdo nejí brynzu, může zkusit s osoleným tvarohem, nebo Hermelínem, je to taky dobré! Zkoušela jsem dovnitř i finskou pomazánku (bez škvarků).

škoda, že mi brynzu doma nikdo nejí, ale manžel, poloviční Slovák :-( ale už je vidím, jak mi ty lokše snědí pod rukama suché...to ano, to by jim šmakovalo :-8 případně jako přílohu např.ke guláši :-8:-p ale ukládám si a někdy zkusím, jim dám suché, sobě s brynzou ;-)

Já taky vždycky jedla lokše jen na sladko, nejraději s povidly. A čím tenčí, tím lepší. Ale tohle nám moc chutnalo.

Takhle naslano jsem je ještě nikdy nejedla, s mákem od svého dětství až doposud.
Helli, máš pěkné a lákavé fotky:yes:

:-p mňam, to je krása:yes::-K

boooze , dala bych si. Takove ,jak delavala mainka, uz nikdy nebudu jest ;-( Ale tyto vypadaji bajecne :-p :yes:

Mňáááám :-p:yes:

mnam lokse mam rada potreny se sadlem a cukrem

To je krásné...Já bych si tak dala - holt musím vyzkoušet, takže ukládám. :-K:-p;-)

Tématické fráze:
lokše, bramborové lokše, lokše s bryndzou, bramborové lokše recept, lokše recept, bramborové placky lokše, recept na bramborove lokše, bramborové taštičky s brynzou, škvarky recept, jídlo lokše, lokše se škvarkama, domácí lokše, bramborové tašky se škvarkama, bramborové placky s brynzou, pečení s brynzou, bramborové placky se škvarky, recept na lokše, taštičky s brynzou, bramborova lokse, recept lokše

Suroviny:
brambory, mouka polohrubá, mouka hladká, sůl, cibule, cibulka jarní, sádlo, škvarky, brynza

Přidat fotografie receptu