Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Melta – nápoj nejen k snídani

Melta vyvolává vzpomínky na dětství hlavně u starších ročníků. Bílá káva s mlékem patří již dlouhá léta mezi oblíbené snídaňové nápoje. Konvice s meltou by měla stát v každé domácnosti, v zimě zahřeje a v létě osvěží.

Hodnocení receptu je 4,9 (49×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Nadja Nadja

Snadný

Doba přípravy 6 min Doba přípravy: 6 min

6 min (6 min příprava)

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Do vroucí vody přidáme Meltu (podle chuti - já dávám 2 lžíce). Krátce povaříme a necháme 3 minuty ustát. Krok 2: Potom scedíme. Pro udržení dobrých chuťových vlastností se nedoporučuje nechávat sedlinu v odvaru. Krok 3: Pije se teplá i studená, černá nebo s mlékem, i ozdobená šlehačkou. Může se dochucovat obdobně jako káva. Díky inulinu je nasládlá, ale kdo chce, může si ji ještě přisladit.

TIP: Horké nápoje - oblíbené recepty pro zahřátí

Zveřejněno 22. 12. 2010

Poznámka autorky Nadja

Jsou zde recepty na různé přípravy kávy, ale o meltě ani zmínka – a přece je to nápoj dosti používaný i dnes. Já při ní vždy vzpomínám na dědečka, který svoji culifindu, jak meltě říkal, pil z velkého kafáče (hrnek asi půllitrový) po celý den, ať černou nebo s mlékem, nalámal si do ní chleba a vyjídal ho lžicí.

Konvice s meltou stála vždy na okraji plotny, aby, zvláště v zimě, byla stále teplá pro zahřátí. V létě zase studená dobře zaháněla žízeň a osvěžila.

A teď trochu teorie:

Melta je název pro kávovinovou směs kořene čekanky, cukrové řepy, drcených obilek ječmene a žita a také název pro nápoj z této směsi připravovaný.

Melta je obohacený nápoj cikorka (z lat. cichorium čekanka), která se používala zejména v časech ekonomické krize jako levnější náhražka kávy. Barva směsi i aroma nápoje je kávové. Obsahuje spoustu pro tělo důležitých látek, prospívá zažívání a neobsahuje kofein, je tedy vhodná i pro děti a kojící matky.

Cikorka, která se vyrábí pouze z praženého kořene čekanky obecné, je mnohem starší a známější než melta. Holanďané ji vyrábí již od roku 1690.

Pro lidské tělo je opravdovým zázrakem kořen čekanky. Ve stravě se téměř nevyskytuje a je obtížné na něj narazit. Čekankový kořen obsahuje inulín, který je pomocníkem při mnoha obtížích spojených se zánětem močových cest, ledvinových kamenech, zácpě nebo nechutenství. Melta však není vhodná pro lidi, jejichž střevní systém není schopen vstřebat lepek (žitná složka).

Zdroje:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Melta

http://www.diapotraviny.cz/melta.html

http://www.readersdigest.cz/magazin/zdravi/melta-l...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Melta – nápoj nejen k snídani

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q26y

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Melta – nápoj nejen k snídani

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q26y

Komentáře (69)

Krásná vzpomínka :-):yes:

srettka: já ji nesladím, někdy ji mám černou, někdy přidám trochu mléka. I tak je fajn. Javorový sirup asi pozmění chuť.

Také ji mám moc ráda a díky napěněnému mléku z kàvovaru a troše javorového sirupu, jsem ji povýšila na vynikající meltový nápoj:-):yes:

Meltu miluji, piji jí každý den, je moc zdravá.:-K:-K:-K:yes:

Petra Dvor.: děkuji za přidané hezké fotky.

taky vzpomínám ,na kamnech byla pořád plechová modrá konvice.S mlékem a do ní nalámaný chleba,to byla moje dětská pochoutka:yes:

Při čtení Vaší vzpomínky na dědu jsem se málem rozplakala. Vrátila jsem se do doby dětství, kdy v zimě ve flanelovém pyžamu s kostkovanými bačkory jsme se ráno vřítily do kuchyně, děda seděl u stolu se svou culifindou, stejně tak kávě říkal i on s babičkou, namáčel si do ní vánočku a na nás na stole už čekal kafáč bílého kafíčka s vánočkou namazanou domácím máslem a Šimůnkovic jantarově zbarveným medem. Konvice stála vždycky na kamnech vedle komínku a babička spokojeně sedávala na štokrdleti u kamen. Prarodiče a rodiče tu už dlouho s námi nejsou, ale nádherné vzpomínky zůstávají (je mi 66 let) ...... děkuji. :-)

Jarka: jsem ráda, že Ti moje povídání přivolalo milé vzpomínky.:-K

My jsme doma taky vařili meltu, ale nejen ze samotné Melty, míchali jsme to s Žitovkou. To je pražené žito, prodávalo se v půlkilovém sáčku s modrým potiskem. Žitovka se musela předem umlít nahrubo ručním mlýnkem a dávali jsme dva díly žitovky na jeden díl melty. Tahle směs mi chutnala víc než melta samotná, nebyla tolik aromatická. S mlíkem nebo bez, teplá nebo studená, jak kdo chtěl. Děda si ji nosil v bandasce do práce k svačině. A taky jsme si do toho doma lámali chleba a jedli z kastrůlku lžicí. Moc mi to chutnalo!
s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/5f/b1/ac/5fb1ac77a0dfa5d85f9346d4d1ec21f8.jpg

Meltu znám s mlékem i bez.Mám ji ráda teplou i studenou.Maminka ji vařila i králíkům,když měla samice mladé,černou na žízeň a s mlékem asi jako něco lepšího,teď si nevzpomenu...z<3

:-K Děkuji všem za milé příspěvky i vzpomínky - ani jsem si nemyslela, že tolik lidí stále pije meltu. :-O

Eva Janková 26. 1. 2016 00:13
U nás doma byl na meltu vyčleněn hrnec, v kterém bylo zakázáno vařit něco jiného. Melta se vařila obyčejně vždy v neděli ráno ke snídani k vánočce, občas nám to mamka vystřídala s kakaem. Později, jak jsem se vdala, jsem příjemně zjistila, že u mého muže měli úplně stejný zvyk. Tam ale moje milovaná tchyňka přidávala trošku zrnkové kávy na chuť. A tak to pokračuje dál i v našem životě. Jsme spolu už 41 rok a moji synové v užívání melty a kakaa pokračují dál. Moje malá vnučka Terezka je už modernější a dává si se mnou velice ráda Kafíčko , samozřejmě Karo :-))

Přeji krásný podvečer, patřím také mezi milovníky melty. Kupuji si do práce rozpustnou je to podobné balení jako karo. Dělám si jí se sušeným mlékem. Mám to takhle vyzkoušené. Sypanou si dělám doma s normálním mlékem.

Dobrý den.Melta budiž pochválena.Všichni co byli na vojně si jistě vzpomenou na meltu v kostkách.Žargonem nazývaná NAFTA.Prakticky bývala každý den,buď k snídani,anebo k večeři.Čaje bylo málo.V neděli se vařilo tzv.MALCAO-náhražka kakaa,k tomu kus vánočky a kostička másla.Kdeže ty časy mládí jsou.Ostaly jenom vzpomínky.Meltu piji téměř denně.Hezký den všem milovníkům MELTY.:yes:

Oldřiška 31. 10. 2015 07:07
zavařuji přímo do mléka

Tejeja - tá kocka, ktorú dávala babička do melty mohla byť ,,vojenská káva" - lisovaná melta, premiešaná cukrom...bola plochá (ako malá dlaždica) balená v červenom papieri po 10 ks...nosili sme ju na vander, lízala sa...
;-)

Tématické fráze:
jak se vari melta, příprava melty, melta příprava, melta a zdraví, bilá káva z melty, recept bílá káva z melty, melta s mlekem, jak se dela melta, vaření melty, káva melta, pití melty, jak vařit meltu, melta káva je zdravá, je melta zdravá, recepty pro kojící matky, bílá káva recept, jak udělat meltu, jak se dela bila kava, káva z melty, melta káva příprava

Suroviny:
voda, melta

Přidat fotografie receptu