Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččin králík na černo

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Kroupovka Kroupovka

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 386 kJ /
809 kcal
Bílkoviny3,58 g
Tuky83,27 g
Vláknina5,65 g
Cholesterol 163 mg
Sodík 847 mg
Sůl2,10 g
Sacharidy9,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ve větším kastrole rozehřejeme nakrájenou slaninu s kouskem másla, přidáme nakrájenou cibuli a restujeme do zežloutnutí. Krok 2: Pak na rozpáleném tuku opečeme králičí stehna ze všech stran, aby se zatáhla. Krok 3: Přidáme koření, strouhanou citrónovou kůru, několik celých koleček citrónu včetně kůry. Krok 4: Zasypeme nastrouhanou kořenovou zeleninou a podlijeme vývarem nebo teplou vodou. Dusíme pod pokličkou a průběžně podléváme, až je maso měkké. Krok 5: Pak maso vyjmeme na horký talíř a přiklopíme jej, aby moc nevychladlo. Krok 6: Ze šťávy vyndáme všechna celá koření. Krok 7: Přidáme švestková povidla, asi 4 PL strouhaného perníku, zředíme mlékem nebo částečně smetanou a šťávu i se zeleninou rozmixujeme. Krok 8: Přidáme citrónovou šťávu a omáčku dochutíme podle své chuti povidly, můžeme to zahustit perníkem nebo naopak doředit smetanou. Krok 9: Do omáčky vrátíme králičí stehna, přidáme vypeckované sušené švestky, hrst rozinek a mandlí. Necháme společně pět minut provařit. Krok 10: Jako přílohu volíme jedině knedlíky, omáčka je vynikající po rozležení i druhý den. Na talíři ozdobíme plátkem citrónu a brusinkami, nebo rybízovým džemem.

Zveřejněno 6. 1. 2011

Poznámka autorky Kroupovka

Podotýkám, že mletý perník já osobně nemůžu v Praze nikde sehnat. Vozím si ho vždy v létě z chaty. V Praze jsem ho zatím nikde nenašla.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččin králík na černo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jnMP

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččin králík na černo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jnMP

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

zzuzzanka 9. 9. 2013 21:39
my máme ušáků plný kotce, tak to musím vyzkoušet, vypadá to lákavě:-)

Dnes budu dělat váš recept.Díky.Perník na strouhání i strouhaný jsem koupila v Bille.Zdravím :-p:-D:yes:jiryzdry@ seznam.cz

Kulíšek 9. 12. 2011 17:59
Díky za recept. Králíka takhle upravovala moje maminka. Bohužel jsem se ho od ní nenaučila.:-p

:-p:yes:

:-p:-p:yes:

Květuško, to se mi mooooc líbí! Králíka jednoho v mrazáku mám, tak že bych. . . vyzkoušela Tvůj recept :-p;-):yes: +6

Radko, já se hlásím!!!:-D, ale taky je to z ruky:-(. Květo, protože jsem ho nedávno dělala, viz podobný recept, vím, že je to moc dobře upravený králík;-):yes: Jo, navíc je tam jen víno, ale určitě ne na škodu;-)

Radulko, jukla jsem, odkud jsi - je to kousek od Brna, že, škoda, že tak z ruky, ale nikdy neříkej nikdy ;-):-D:-D:yes:

Také znám podobně. Kdo chce ušáka ať řekne, máme jich plno :-D:-D

Tohle se u nás v době mého dětství, kdy naši měli králíky, dělalo dost často ... jooo to byli králíčci....:-*:-*:-*, žádný vyhublý kostry ze super hyper a jiných marketů :-((. Když si uvědomím, že se mi to maso už tenkrát pomalu přejídalo (u nás tehdy bylo maso jen v neděli)...:-8 a kdyby mi někdo tehdy řekl, jak dnes budu šťastná, když nám kamarádka dohodí ušáky, tak bych si myslela že se zbláznil:-O:-O, dnes je to fakt :-S.
Recept znám, je výborný, nejlepší je udělat tak celého králíka... :-p:-p:-p:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
jak udělat králíka, králík načerno, babiččiny recepty králík na zelenině, králík recepty, králík s kořenovou zeleninou, omáčka na černo, ¨kralik na cerno, babiččin králík na smetaně, kralici stehno na cerno, králičí stehna na cerno, kralik na modro, výborný recept na králíka, jak udělat králíka recept, kálík na černo, kálík na černo, kraliknacerno, kralik s cernou omackou, zajíc na černo, krákík na černo, kostra králíka

Suroviny:
stehno králičí, slanina, máslo, cibule, pepř, koření nové koření, jalovec, bobkový list, kůra citronová, vývar, sůl, šťáva citronová, mrkev, celer, povidla švestková, perník, švestky sušené, mandle, rozinky, mléko, smetana, brusinky

Přidat fotografie receptu