Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomazánka ze zbylých bílků

Do mnoha pokrmů se používají pouze žloutky a pak řešíme, jak bílky použít. Dají se sice skladovat ve skleničce v lednici nebo zamrazit, ale je nejlepší je využít hned, třeba na tuto chutnou pomazánku.

Hodnocení receptu je 5,0 (34×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Snadný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 5 min

20 min (15 min příprava + 5 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 518 kJ /
363 kcal
Bílkoviny44,49 g
Tuky15,62 g
Vláknina2,10 g
Cholesterol 154 mg
Sodík 2,16 g
Sůl4,93 g
Sacharidy10,63 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dáme vařit asi litr vody, kterou osolíme lžící soli a okyselíme lžící octa. Krok 2: Do vroucí opatrně vlijeme bílky, vidličkou srovnáme jejich tvar (jako bychom dělali ztracená vejce), snížíme teplotu, aby nevzkypěla a vaříme 5 minut. Potom scedíme a bílky necháme vychladnout. Krok 3: Pomazánkové máslo našleháme vidličkou a přidáme tenké nudličky čabajky nebo salámu, velmi drobně nakrájenou cibuli a malinké kostičky kyselé okurky. Krok 4: Vychladlé bílky nasekáme nadrobno, přidáme k pomazánce a dochutíme solí a pepřem.

TIP: Co se zbylými bílky

Zveřejněno 5. 2. 2011

Poznámka autorky Eliza

Dost dlouho jsem nevěděla, co si počít se zbylými bílky po pečení i po výrobě jemných omáček, do kterých patří jen žloutky. Tato pomazánka je chutným a úsporným řešením a může mít i řadu obměn. Ale tahle nám chutná nejvíc.

Inspirace: 2000 nejlepších receptů z české i zahraniční kuchyně

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pomazánka ze zbylých bílků

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/znW2

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pomazánka ze zbylých bílků

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/znW2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (33)

V lednici se už nějaký čas styděly bílky , tak jsem je zapracovala do této pomazánky <3. Už jsem i ochutnala a je výborná :yes::yes:. K večeři ji namažu na sádlové housky a to si pošmákneme :-D.

Tak jsem ji udělala. Pridala jsem lzici horcice, cesnek , kosricku syra a lak z okurek. Moc dobré. Dekuji. Pridala bych fotku, ale neumim to :-D

terezicka1: Teri, není na tom nic složitého,pod hlavní fotkou máš okénko "přidat fotografii"na to klikneš a už tě to navede.;-)

Super...to přesně hledám. Budu dělat vanilkovy krém k buchtickam a zbyde mi dost bilku. Takze dneska jdu do ni. Podle ingredienci, to bude určitě moc chutné. Dekuji za nápad..:-)

Díky za bezva nápad a hlavně za recept. Taky po pečení řeším co se zbylými bílky. :yes: <3

Děkuji za vynikající nápad s pomazánkou z bílků! Také jsem si nevěděla rady a teď už přesně vím, že tu pomazánku také vyzkouším. Ještě jednou díky všem za dobré nápady, zdraví Lída:-)www.toprecepty.c/recept/18795-pomazanka-ze-zbylych...

Zbylo mi 16 bilku z vajecneho konaku, tak jsem vyzkousela Vasi pomazanku a fakt je vyborna. Mnam.:yes:

Světlana: bodovat mohou jen registrovaní

Světlana 19. 7. 2014 19:31
Ahoj, přidávám se do dlouhé řady "děkovačů" :-p Pomazánka je skvělá a jsem šťastná, že konečně nebudou stále jen pusinky, laskonky, kremrole a bílkové řezy :-D :-D Bílků mi zbývá stále mnoho,neboť vyrábím domácí zmrzlinu a na všechny možné varianty, ale základ jsou vždy žloutky. Takže ještě jednou dík, ráda bych také obodovala, ale nevím jak... :-8 :-8 :-8 Ahoj Světlana.

Já si zbylé bílky schovávám do mrazáku doplastového kelímku postupně,jak mi zbývají, a potom z nich udělám štafetky,je to váborné a brzo z nich nic nezbyde.....:-p

Ja zbyle bilky rozsleham se salamem,vymazu pekacek a dam to zapect.Nekdy dam i spetku prasku do peciva. Osolim a opeprim.Docela dobry.

Elizo,dnes jsme si pochutnali na tvé príma pomazánce:-p namazané na "úplně obyčejném chlebu"od Isahu:yes:Je to moc příjemné,takto kombinovat výrobky od Topaček:-p:yes:Měla jsem 4 bílky a nebyla čabajka,tak jsem nastrouhala nahrubo vysočinu;-)
Bodík jsem dala už posledně,tak dnes jen díky za dobrotu:-pa přidávám foto:-*

Jé, já mám zrovna bílky v ledničce a přemýšlela jsem co s nimi. Dnes jdu dělat pomazánku. Super nápad.

Určitě fajn využití nadbytečných bílků:yes: Jestli si dobře vzpomínám, tak jsem někde četla,že se bílky taky můžou dát do olejem vymazaného hrníčku a uvařit ve vodní lázni. Pak nasekat nebo nastrouhat. Taky by možná šly udělat v mikrovce.

Take pripisuji bodik :yes::yes::yes:. U nas bilky vetsinou potkal stejny osud....:-)). Nekdy jsem z nich delala zdravejsi vajecnou omeletku, ale rodinka ohrnovala nos. Tohle je skvely napad :-K.

Naďo, moc děkuji za brzké vyzkoušení receptu a jsem ráda, že chutnalo. :-) Pravda je, že než jsem tento recept objevila, často jsem zbylé bílky schovala a přesto nakonec vyhodila, protože nejsme nikdo moc na sladké...
Všem děkuji za body a za zájem:-K a Irisko, ten tavený sýr bych možná předem našlehala a lehounce naředila třeba mlékem nebo smetanou (pár kapek). Vyzkoušet by se to mohlo...;-)

Tématické fráze:
co se zbylými bílky, pomazánka z bílků, jak využít zbylé bílky, co udělat z bílků, zbylé bílky, co uvařit z bílků, využití bílků, využití bílků, sladké recepty z bílků, vaříme z bílků, co ze zbylých bílků, co s bílky, recepty z bílku, bílky, bilky na slano, co z bílků, vyrobky z bilku, využití bílků v kuchyni, zbylé bílky recept, bílky recepty

Suroviny:
bílek, pomazánkové máslo, čabajka, cibule, okurky sterilované, pepř mletý, sůl, ocet

Přidat fotografie receptu