Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí chléb bez hnětení

Chcete si upéct domácí křupavý chléb, ale odrazuje vás složitý postup hnětení a překládání těsta? Právě pro vás je tento recept. Upéct podle něj chlebík zvládne doslova každý. Výsledek je vzhledem k vynaložené práci naprosto parádní.

Hodnocení receptu je 5,0 (188×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

leosek leosek

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 50 min + doba kynutí

120 min (70 min příprava + 50 min tepelná úprava, + doba kynutí )

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie29 748 kJ /
7 110 kcal
Bílkoviny211,75 g
Tuky32,75 g
Vláknina87,75 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 12,84 g
Sůl32,00 g
Sacharidy1 448,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny suché suroviny nasypeme do větší mísy a na sucho promícháme.
Přidáme vodu. Krok 2: Suroviny promícháme aby vzniklo řidší těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 12-18 hodin. Potom těsto v míse obrátíme vařečkou, znovu zasypeme moukou a necháme odpočinout 30 minut. Krok 3: Zatím rozpálíme troubu na 230 °C a vložíme do ní prázdný kastrol (litinový nebo silný nerez či smalt, průměru asi 21-23 cm a suchý!). Hrnec necháme rozpálit cca 30 minut. Do horkého suchého kastrolu vyklopíme pomocí stěrky těsto, posypeme kmínem. Krok 4: Hrnec přikryjeme poklicí a pečeme při teplotě 230 °C 30 minut, pak poklici sundáme a dopékáme asi 20 minut na 220 °C. Chleba se nepřichytí a krásně se vyklopí hned čerstvě upečený, jen musíte dodržet těch 30 minut rozpálení suchého kastrolu.

TIP: Jak uchovat chléb a pečivo

Zveřejněno 28. 2. 2011

Poznámka autora leosek

Chléb je vynikající, křupavý a velmi jednoduchý.

Doporučuji plný hrnek 1/4 litru.

Trošku jsem recept upravil - 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek žitné mouky. Chleba je ještě lepší a vždy se povede.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí chléb bez hnětení

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/B8PJ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí chléb bez hnětení

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/B8PJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (461)

Skvělý chléb a zvládne ho opravdu každý

Výborný chléb

Môj obľúbený...pečiem dokola. :-8

:yes: :yes::yes: upečeno, chleba se povedl na 1 <3:yes:, přidala jsem fotky. Dělala jsem upravený recept s polohrubou moukou, hladkou mouku jsem dala chlebovou a celý pytlíček sušených kvasnic. Chleba jsem postříkala, přiklopila a strčila do trouby. Pak jsem ho znovu lehce postříkala po odklopení, ještě se dopékal. Nakonec jsem znovu postříkala po vytažení z trouby. Má křupavou kůrku a krásně zvoní na poklep na spodek :-8

Výborný chlebík :yes:

zeleja: Děkuji:-K

Vynikající chleba :). Peču ten vylepšený s polohrubou moukou. Děkuji za recept :yes:. Jana

Veronika.Hrozna: Dle stejného receptu, peče chléb moje dcera! Přidala jsem fotku! Mě se takový nepovede!;-( Po kom to to dítě má?:-D

Simono, jestli ještě pečete tento chleba, postříkejte ho během pečení vodou z rozprašovače, nebo dejte na něho alobal. Pokud máte ten hrnec s poklicí, tak jen stříkněte vodou. Po upečení taky nebo zabalte na chvíli do vlhké utěrky. Já už jsem pokročila dál, peču chleba kváskový - v remosce nebo troubě a taky rosím. Hodně štěstí:-K

Chleba je vynikajici. Pekla jsem ho uz mnohokrat, jen mam hodne silnou krupavou kurku, chleb vevnitr je hodne vlacny. Mam strach, ze kdyz ho vytahnu z trouby driv, nebude vevnitr dopecny. Pecu ve smalt hrnci. Ma taky nekdo takovou zkusenost? Krupavou kurcicku mam rada, ale tohle je pekna kura. :-) Dekuji.

Tento recept je super... Už nepeču jiný... Vyzkoušela jsem mnoho receptů, ale vždy jsem se vrátila k tomuto... Minule mě tlačil čas,tak jsem vše nacházela do pekárny, po uhneteni jsem nechala 4h kynout a pak upekla v normální troubě a byl výborný... Vždy dávám pol. Mouku, hladkou i zitnou a ještě se mi nestalo, že by se nepovedl:-):-):-)

Pecule: No, bohové chleba jsou ti nakloněni! Když vidí , že já zadělávám na chléb, tak zdrhají i oknem!

blbuvzdorný rec. tak to nepeč chytráku:-*8-(

Dáváte hrnec i pokličku do trouby na ohřátí, nebo poklici není třeba nahřát ?

bofinka: No?Povedl se ? Já mám v troubě 3 pokus.

Zobrazit 15 starších odpovědí

Kde nechat tento chleba kynout ? V kuchyni v teple, nebo v chladnějším špajzu ? Neusuší se vršek?:-?

casino: Pokud nevím vše, nepeču! Poslední pokus s koblihami byl , no slušně řečeno zoufalý. Všem se podařily, kromě mě!
;-(

Zobrazit 8 starších odpovědí

Prosím o radu, jsem nováček v pečení a už druhý chleba se mi zdrcnul. Po upečení je nádherný nechám vystydnout a je to mnamka, ale tak za 2 hod. je placatější, ale chutově dobrý. Co dělám špatně? ;-( Když vystydne zabalím do útěrky a dám do chlebníku. Dííííky za radu nechci to vzdát.

zizala: Mě se tohle stávalo z věnečky z odpalovaného těsta. Pak jsem zjistila, že po vypnutí trouby, je potřeba je tam nechat 10 minut odpařit od zbytků vody. Pak se vždy povedou.

Zobrazit starší odpověď

Prosím nezkoušel jste někdo v pekárně... Jestli tento recept lze použít?

Pecule: Tento recept není vhodný pro domácí pekárny.

Chléb je výborný a téměř bez práce. Manžel rád peče, ale dělá z toho obřad /zamatlá celou kuchyň/vyzkoušel už hodně receptů, já jsem našla tento a je nejlepší.:-!:-!:-! Pečeme v remosce. :yes:

Dnes jsem zkoušela upéct tento chleba.Pekla jsem ho v nerezovém kastrolu.Zvrchu je krásně upečený,ale ze spoda je bílý.Jestli to je tím nerezem nebo v čem je chyba.Příště ho zkusím v té skleněné míse a uvidímJinak mám vyzkoušený chleba,který mám upečený cca za 3 hodiny.Ten hodím na skleněné víko od mísy vyložený pečícím papírem,potřu ho vodou a peču.

Výborný !!!! Zkoušel jste někdo přidat např. Pečenou cibulku? Bojím se co by to s těstem udělalo...

dajzy69: Nemusíš se bát a klidně cibulku přidej. Mám to vyzkoušené a chutnalo nám :yes:

Úžasný recept , pokaždé se povede :) jen se chci zeptat jestli jde použít skleněná zapékací mísa? :-8:-8

srettka: Žiadne sklo nepraskne, len nesmie naň prísť kontrastná teplota. Takže ak vyberiem čokoľvek z rúry v horúcom skle, treba postaviť na drevenú podložku, nie na niečo kovové a studené. Ak ti na horúce sklo prskla studení voda, fakt stačí kvapka a môže prasknúť. Preto aj ak treba niečo podliať v rúre v skle, vždy horúcou vodou, ;-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

Psala jsem,že chleba je výborný.Akorát ho zkusím upéct ve skle.Naspodu je světlý.A musím ještě vyzkoušet,jestli je lépe upečený na dolní mřížce nebo na středu:-):-):-)

Dnes jsem pekla poprvé a můžu jen doporučit<3<3<3;-)

Tento chleba peču už léta, ještě se mi nikdy nestalo, že by se nepovedl a všem chutná. Peču ve skle (sklo se dobře rozpálí), místo 1 hrnku hladké mouky dávám 1 hrnek polohrubé - chleba je pak kypřejší. Po 15 minutách a pak asi tak každých 10 minut během pečení potírám chleba slanou vodou (pomocí mašlovačky), a po upečení a vyklopení ze všech stran, aby kůrky nebyly příliš tvrdé, a chleba při pečení nepopraská. Zatím jsem lepší recept na chleba nenašla.

Dekuji vsem za reakce. Sklo jsem mela opravdu vyhrate, a sel i dobre vyklopit :yes:
Priste zkusim dat mrizku v troube niz a uvidim, po par pokusech to snad vychytam :-)

Dnes jsem poprve upekla tento chleba. Na chut je vyborny, ale spodek mi neztmavnul. Poradi nekdo cim to je? Pekla jsem uprostred trouby ve sklenene mise.

leosek: ale tady přeci jsme na receptech:-!
Jen jsou tu u každého vyžadovány základy slušného chování, včetně slušně psaných komentářů pod recepty - proto tahle upozornění ;-)

Zobrazit 17 starších odpovědí

Vynikajicí chlebík ,jiny nepeču,jen přidávám jednu lžici oleje.

Dobrý den všem,když čtu poslední komentáře nezlobte se musím se pouze zasmát:-D

Monika Fraňková 4. 1. 2017 14:58
leosek: já bych potřebovala radši poradit,peču ho z malýma obmenama často mám ho ráda,vždy je ok,poslední dva pokusy nenadskočil,nevím jiné droždí,mám mouku z mlýna,vždy jsem měla kupovanou,tento co jsem zkusila prosvet.cz/bez-hneteni-bez-cekani-nejjednodussi-domaci-chleb/2/ vyšel z té samé mouky krásně a když večer zapomenu pripravit,mohu tento upéct hned,jen fakt nechápu v tom receptu,zformujeme bochánek

Monika Fraňková 4. 1. 2017 14:16
Dobrý den,tento peču často,ale poslední dva pokusy nevím proč moc nenadskočil,tak jsem zkusila tento,bez hnětení,bez čekání prosvet.cz/bez-hneteni-bez-cekani-nejjednodussi-domaci-chleb/2/ ,je nadýchaný vysoký,jen nechápu v receptu píšou zformujeme bochánek,no cesto je tekuté tak jsem ho tam prelila i tak je krásny,kdyby někdo poradil jak zformujeme bochánek ? budu ráda :)

Práve som ho vybrala, má tak 4 cm....!;-( rada by som pridala fotku, ale neviem ako...

jana1974:
Toto je dobrý rcp (pominu-li tu pitomost v bodu 2 s rozpálením trouby na 230°C a teprve POTOM do ní dát hrnec...) a myslím že někde děláte triviální chybu (kdyby byl rcp s polohrubou moukou, tak bych tušil proč se "Italce" nedaří):-K
Zkuste to znovu od Adama. Nebo zkuste jiný rcp...Tento mám také odzkoušený: http://www.labuznik.cz/recept/chleb-bez-hneteni/
Někde děláte triviální chybu (blbě čtete, vážíte, odměřujete, špatný termostat, atd., atd.)
No, bych vám mohl vyprávět... Vedle mých kopanců je Pulp Fiction poze historka z podsvětí:-D

Zobrazit 10 starších odpovědí

Prosím poraďte! Vyskúšala som desiatky receptov a chleba mi vždy ostane nízky. Niekedy sa mi stáva, že je pekný a vyzerá chrumkavy, ale keď ho vyberiem klesne a kôrka zmäkne. Pokúsila som sa o tento recept, keďže sa vám všetkým podaril a je znova nízky ( recept som presne dodržala). Myslela som, že je to kvasnicami- vyskúšala som sušené aj čerstvé. Pravda je, že vždy pomaly kysne... Vyskúšala som zmeniť múku a doviezla som s ju zo Slovenska ( žijem v Taliansku), ale nič sa nezmenilo. Zvyčajne používam specialne nádoby na chleba Emile Henry. Pri tomto recepte som použila starý hliníkový hrniec ( jediný bez umelých rukovätí). Kto mi poradí?:-)

:yes: výborný, snadný a nenáročný recept, pokaždé se povede. Pro jistotu dávám na dno hrnce pečící folii. :-K

Honza Suchý 28. 11. 2016 10:05
JAK DOSÁHNOUT MĚKČÍ KŮRKY?
Mám zaděláno již popáté, první byl dobrý a každý další vynikající, ale kůrčička má tvrdost přímo keramickou.

:-K chléb je naprosto dokonalý. Peču pravidelně!!! Nejlepší recept, co znám :):-*

Pavla: Máte pravdu,ale když droždí nahradíte žitným kváskem a vynecháte ocet potom dostanete perfektní kváskový chléb.Takový jak se pekl v dobách dávno minulých... Recept na kvásek a chléb je na vaření.cz.Peču ho druhý měsíc a od té doby se chléb nekupuje.Vnučky ho přímo milují.

Kdo má problém z vyklápěním těsta do horkého hrnce, podívejte se zde od času 3:40
https://youtu.be/I0t8ZAhb8lQ

Tento chlebík už peču několik roků. Ten prostě nemá chybu - moc nám chutná:yes: Peču ho ve skleněném pekáčku s víkem.

AvcaB: Taky a úplně v pohodě, bez problémů jde vyklopit. Má i takový hezký kulatý tvar :yes:

Chléb je výtečný! Malinko jsem poupravila poměr použitých druhů mouky, a ubrala jsem na soli. Výsledek je i tak stále naprosto senzační! :yes:

...úplně poprvé ,zadělala včera,pekla dnes ,vypadá nádherně,vyklopil se super,snad i bude bezva chutnat...:yes::-)

Já ho peču ve smaltované míse a je to vynikající!!!

Zásadní věc tu není--peče se to s větrákem nebo bez--to nikdy se nepíše a to je dost podstatný--zdali tu teplotu dodržet i dobu...díkes.:-?

Hana: Dodržet !!!!všechno a je fakt báječnej chutná všem:-p

Zobrazit starší odpověď

Mám obavy, když dám do trouby na tak dlouho prázdný hrnec, že se zničí. Nemám žádný starý, ale jen pěkný nerezový.

Hanka: Máte ohnivzdornou mísu s víkem? Vymažte ji lehce olejem a dejte do ní těsto, pak teprve vložte do rozehřáté trouby, ale na nižší teplotu, jen 210 stupňů, víko jsem sundala na posledních asi 10 minut, aby se upekla kůrka dle barvy. Jiná možnost - péct v kulaté dortové formě - dolů peč.papír a boky pomazat lehce olejem, po 20-25 minutách sundat ten obvodový kruh a dopéct. Taky jsem tímto chlebem začínala, pak přešla na lepší z droždí a ty už se pečou přímo na plechu, až seberu odvahu, přejdu na kváskový chleba a to bude nejlepší ;-)

Zobrazit starší odpověď

Dobrý den,

ráda bych se zeptala, zda-li jde hladká mouka vyměnit za zdravější variantu (kdo s tím má zkušenosti) a je možné použít jablečný ocet? To už by asi neměl správnou chuť, že?

Děkuji za odpověď! :-8

Tento chleba je nejlepší jaký jsem kdy zkoušela a jaký jsem jedla.

Dělám ho velmi často pro jeho jednoduchost a úžasnou chuť. Povede se s kvasnicemi i s žitným kvasem (pak nedávám ocet), kombinuji různé mouky, přidávám semínka - slunečnice, len apod. Vždycky je vynikající.

V poslední době jej peču když jedu někam na návštěvu jako dárek a chutná prostě všem.

Na pečení se mi víc osvědčila kulatá mísa z varného - jenského skla, která do té doby ležela většinou stranou. Chleba se nikdy nepřichytí a vždy jde krásně vyklopit. Ten kdo ten recept vymyslel byl asi génius - já si jej nemůžu vynachválit.

Liduška 1. 4. 2016 09:39
... žádný extra hrnec není potřeba .. chleba je výborný .. krásný bochník :yes:

cozumel:Nesmysl,autor.

cozumel:
Nejste šťoura:-)
Pouze se mýlíte;-)

Já nechci být šťoura, ale když ho dám do nahřátého hrnce a tom hrnci i ten chleba upeču, tak z něj nikdy nebude takovýto bochník - to by musel být asi extra hrnec na pečení chleba :-//

leosek: Fotku si můžeš vyměnit za svojí, když klikneš na oranžový čtvereček pod fotkou "Přidat fotografii", pak klikneš na kolečko u "nastavit jako hlavní fotku" a nakonec klikneš na "Uložit změny" ;-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

Jan Daněk 5. 3. 2016 20:27
Ještě lepších výsledků, je možné dosáhnout když si uděláte kvásek. Chleba pak za těch 18 hodit také prokvasí a je lepší a zdravější. Dělal jsem chleba i jen z žitné mouky a pšeničnou jsem použil jen na vyválení a udělání bochníku.
:yes:

hana žúborová 5. 6. 2016 19:14
Jan Daněk: Ted jsem si koupila kvásek a bojím se jít do toho. Dívala jsem se na nějaké video a tam říkali že asi 4 dny rozkvašovat než začnu dělat chleba. Je to pravda?

Zobrazit starší odpověď

taky jsem včera zkusila a moc chutnal - už je rozhodnuto - v obchodě si je můžou nechat ... jen malý dotaz komukoli - asi jsem zvyklá na ten kupovaný - ale tento mi moc nejde nakrájet na rovné krajíce -- vím i nerovné chutnají .... ale přesto --- je to tak normální?? možná jsem ho krájela moc čerstvý ( rozuměj- ještě trochu teplý ):-)

Marie: Já ho krájím elektickým kráječem

Komu chleba sedne, podle mých zkušeností je to tím, že je tam moc vody v těstě. V pekárně dávám na 1/2 kg mouky 370g vody (vč. kvásku). +/- 10 ml podle mouky, ale radši míň. Jinak sice pěkně vykyne, ale po upečení je takovej cihloidní ....

Soňa: Upeč brambory.a bude to samé:no::no::-//

Zobrazit 2 starší odpovědi

:-))Je to paráda dneska jsem pekla podruhé,asi nám nikdy nepřestane chutnat!vesta@seznam.cz

joyceee:hlavně se nauč češtinu;-(

Cocoska: Peču tenhle chleba se sušenýma kvasnicema i chleba s kváskem, který si už rok pěstuju - upéci z něj jde jen jednou týdně. Kombinuju pšeničnou mouku s žitnou, obě můžou být i zčásti celozrné. Nedávám běžnou hladkou mouku, ale kupuju v Tescu mouky chlebové (žitnou i pšeničnou, jde o Babiččinu volbu, ty mám moc ráda) - nejsou bělené. Taky doporučuji k vyzkoušení. :-p

Tenhle chlebík jsem pekla přesně podle receptu Xkrát a vždycky byl výborny, poslední dobou ale dbám na zdravější stravu, takže jsem ho zkusila upéct pouze ze žitné celozrnné mouky.. nejdřív to vypadalo na fiasko, protože ve srovnání s bílou moukou celozrnná mnohem pomaleji kyne a stejně nedosáhne takového objemu..ale ve finále je vynikající s křupavou kůrkou, nesrovnatelně lepší, než z obchodu;-) zkuste..

chleba vynikající:yes::yes: použila jsem hrnky o objemu 0,3 l, dala jsem 1 lžičku sušeného droždí a nechala 18 hodin kynout

Tina Petříková 4. 1. 2016 08:57
Betty: Dobrý den.Chléb jsem pekla už po druhé a podle vás a je dobrý,ale druhý den ho mám takový vlhký.Chleba dávám do plastového boxu už leta a tak jsem to udělala stejně. Prosím o radu jak ho uchovat do druhého dne.Jinak je výborný. Tina

Chleba je úplně perfektní,ale mám jednu poznámku,, myslím,že je dost duležité,když se dává do mísy péct,dát ho vrchní pomoučenou stranou na dno,prostě převrátit,nevím čím to je,ale potom vyběhne,popraská jak to má být,došlo mi to,že vlastně i z obchodu je spodní strana pomoučená.Peču chleba už rok a na toto jsem přišla metodou pokus - omyl a vždy se mi povede. Pekla jsem i kváskový,teď kvásek nemám a tento recept jsem našla na FB a už chleba pečou všechny moje kamarádky a vždy se povede.Peču v míse z jenského skla s víkem a opravdu po dosažení teploty v troubě nechám mísu ještě těch 30 minut rozpálit.. po učpečení nechám asi 10 minut v míse a pak opatrně vyklopím na ruku a dám na podložku a pdo chleba 2 vařečky,aby nebyl na žádné podložce a chladl i zespodu. Neˇž se zakrojí třeba počkat nejméně 3 hodiny i víc... při prudkých pohybech a rychlém zakrijení se muže zdrcnout:-))toprecepty.cz

Ahoj z Toronta,hned dnes zadelam na tenhle chleba a zitra napisu jak se povedl. ze vsech Vasich receptu co jsem tady pouzila byli vsechny vyborne. diky moc vsem. Jana.

Zadělala jsem včera, upekla dnes, pecka, patku jsem zblajzla ještě horkou, teď ještě krajíc, jen tak, suchej. Mňamózní záležitost :-) Nemůžu se tak cpát, ale mám co dělat, abych ten bochníček doslova nesežrala sama celej, i za cenu toho, že bych praskla. Fakt super. Kastrol jsem vyložila pečícím papírem, jinak jsem postupovala podle receptu. Super

mouku načechrat prosátím. /Hladká bývá napresovaná jak cement v pytlíku./pak většinou vykyne dobře. pokud nejde vyklopit, posadit nádobu na několikrát přeloženou řádně namočenou utěrku a přiklopit poklicí. většinou povolí.jinak přidávám semínka slunečnice nebo dýně a nemá to chybu. a pokud je víc než 1/5 mouky žitná, bývá vlhčí a vyběhne méně.

Natasa: Já mám stejný problém s tím přichycením. Už jsem zkoušela hodně podobných receptů a pečící nádoby z různých materiálů a pořád mi to nejde vyklopit, i když poctivě nahřívám. Můj ale bývá dopečený. Na jakémsi anglicky mluveném videu jsem viděla radu: Přichystat si bochníček na kus pečícího papíru a pak ho šoupnout do nádoby i s tím papírem. To funguje.

Zdraví Nataša (taky, :) )

Vypadá úžasně, voní po celém bytě, těším se jak zakrojím. Dělala jsem dle upraveného receptu, ale dala jsem čerstvé kvasnice místo sušených, krásně vykynul. Na pečení jsem místo hrnce použila silikon.formu Lékué. Známý pekl v květináči :-p :-8 :-)) :yes: :yes:

Dnes jsem poprvé zkoušela péct svůj první chlebík podle tohoto receptu a výsledek nemá chybu... ještě je moc horký, ale hned bych se do něj pustila... No určitě ho nepeču naposledy.... :yes: :yes: :yes:

Pekla jsem chleba mnohokrát,skvělý,samá chvála,ale poslední dobou se nedaří,jak tu někteří píší,dole brousek a dnes po dlouhé době vůbec nevykynul a v troubě nevyskočil.Někdo to svádí na mouku,ale používám stále stejnou,i suš.droždí mám stejné jako na začátku.Jak psala Jana,myslíte,že by se dalo použít klasické droždí a kolik? Nezkazí se třeba během dlouhého kynutí?Jinak nevím,proč se nedaří.:-(

Po upečení je chlieb vo vnútri veľmi "mokrý". Neviete mi poradiť čo s tým?

všetko som urobila ako sa tu píše a chlebik sa nevydaril som s toho smutná;-(

Locutus of Borg 11. 6. 2015 10:21
KiraNerys: Zdravím plukovníku:-)

Zdeňka:

Anneetta:

Ja jsem ho dnes taky zkousela v skl. misce, ale bohuzel se dole prichytil a uz se bochnicek nechtel odlepit, musela jsem ho odtrhnout a tak jsem taky zjistila ze jeste neni dopeceny. Ziji v zahranici a tady mame jinou teplotu na troube.:-//

Dneska jsem chleba zkusila poprvé, fakt nemá chybu, jsem doma sama a snědla jsem 1/2 teplého bochníčku - teď mi bude zle;-) Ale to nevadí, nemá chybu, povedl se mi - příště dám i na rady dalších lidí a vylepším ho. Co takhle troška tymiánku?? Recept i kousek na ochutnání dám dnes kamarádkách, ať si taky užijou. Děkuji za dobrý tip!!:yes:

Chleba pečeme často , ale trochu ho máme vylepšený. Dáváme lžíci octa a 2 lžíce oleje. Chleba peču ve varné misce a sníme ho na posezení.

já peču domácí chléb již tři roky,dávám 2hrnky hladké mouky,2hrnky chlebové hladké mouky a 2 hrnky žitné mouky,2lžičky suš.droždí,4lžičky soli a 4lžičky kmínu,promíchám a zaliju dvěma a pul hrnky vlažné vody.Kyne 12 hodin,troubu předehřeju na 230 stupňů,do oválného pekáče dám pečící papír,na něj vytvarovaný bochník,přikryju poklicí a peču 40 minut,poté sundám poklici a peču ještě 10 minut,aby byla kůrka,po vystydnutí uchovávám chléb zabalený v plátně,vydrží týden a je skvělý...vyzkoušejte

KiraNerys: asi mate uz na prd trubu

Peču tento bezkonkurenční chlebík už dva roky a vždy se povedl. Poslední tři pokusy mi v troubě při pečení "vyskočí" pouze prostředek chleba a okraje jsou sražené. Při nalévání těsta do rozpálené skleněné mísy to zasyčí jen mírně, předtím to bylo vždycky o dost slyšitelnější. Troubu rozpaluji stejně na 230 stupňů jako předtím, vše dělám stejně. Nevíte někdo, v čem je zakopaný pes?;-(

Bellagio:Děkuji za pochvalu.

Zapomněla jsem ještě dodat, že jsem dělala z 1,5 dávky :-))

Dobrý den, děkuji za parádní recept. Včera jsem pekla svůj první chleba podle vašeho receptu a povedl se náramně!! Po vyklopení z pekáčku, když byl ještě horký, jsme se na něj vrhli a odlamovali rozpraskané, víc opečené rožky. Když jsme pak měli po večeři a můj chlap si šel naposledy ukrojit krajíček, tak to komentoval slovy: "Je možné, abysme sežrali (pardon, ale tak to doslova řekl) víc jak půl chleba na večeři?" Podotýkám, že jsme dva dospělí a malé dítě a normálně máme půl chleba tak na dva dny a zbytek dávám do zbytků pro slepice. Takže tímto výrokem je to od něj velká poklona! Jdu zadělávat na ráno...:yes:

Dobrý den, mohu se zeptat? Dá se použít místo sušeného droždí kostička droždí? Pokud ano, kolik z té kostičky droždí použít? Děkuji.

joyceee: dělám už déle maličko odlišný celozrnný a jde to např. i ve starých skleněných nádobách na pečení, pokud je máte.... nebo oběhnout sousedy :-D

joyceee:

Výborný chlebíček. Dodržela jsem přesně postup a výsledek byl perfektní. Určitě budu péct častěji díky :-)

joyceee:Já jsem dávala do pekáče a tvar nebyl kulatý,ale ovál a taky dobrý

Včera večer jsem si přečetla recept a dnes ráno už nám chlebík voněl bytem :-K Opravdu výborný a bez práce :yes: jdu zadělat na druhý na zítra na ráno :yes: Opravdu se nelepí a chuť výborná :yes::yes: Konečně receptím na výborný chlebík :-K

Mám doma jen nerezové kastroli z tescomy, ty asi nemůžu dát do trouby...? nějaký nápad, kde tento chlebík jinak upéct..? díííky

Zdravim jak mam zjistit ze je dobre do peceny:-S

Děkuji za recept. Dnes jsem poprvé zkoušela a chleba se moc povedl.:yes: A je výborný. Určitě budu péct:-) Pekla jsme v v zapékací skleněné misce a šel vyklopit krásně. Moc doporučuji.:yes:

:yes:

Ahoj díky moc za radu. Dávala jsem tam právě 2 hrnky polohrubé, 1 hladké a 1 žitné celozrnné ze zdrav výživy. Dala jsem tam 2 lžičky suš droždí nebylo staré a právě ty 2 a půl hrnku vody. Nakynulo to hodně málem mi to zdrhlo z mísy po 14 hodinách. Pekla jsem to 230 st půl hodky zakryté a pak asi na 230 st 40min odkryté kvůli kůrce. Byl super než jsem ho začala krájet. Prostě mi došel nedopečený. Fakt nevím ale chutově BOMBA!!!!:-p

Lenora32: Taky jsem propadla pečení chleba podle tohoto recept. Mouku různě míchám, nejčastěji dávám hladkou a žitnou chlebovou půl na půl (jeden a půl většího 3 dl hrnku), ale vody (sodovky) jen jeden hrnek, maximálně jeden a čtvrt. Chleba je nejlepší, když kyne skoro celý den. Rozhodně není "zahrejclý", někdy trochu vlhký, ale to se vypáří, když se odkrojí první patka.

Té vody jste asi dala moc. Husté těsto nevadí, podstatné je, že musí dlouho kynout. ;-)

Lenora32:Zdravím.Nevím přesně,ale vody bych tam víc nedával,jednou semě to stalo taky a došel jsem na to,že to bylo starýma vyvětralýma kvasnicema.:-K

Ahoj Leošku.
Zkoušela jsem tvůj chleba. První dva jsem dělala 2hrnky poloh. mouky a 2 hrnky hladké. Byl super. Snězený za 3 hodiny. Třetí chleba jsem dělala 1 hrnek žitné, 1 hladké a 2 polohrubé plus ostatní ingredience a vody 2 a čtvrt hrnku, zdálo se mi husté těsto. Po upečení bezva, ale když jsem ho rozřízla zdál se mi měkký a lepil se na nůž. naspod mi přišel jako zákalec. Můžeš mi poradit čím to bylo jestli vodou nebo moukou? Kyne mi 14 hodin. Moc Tě prosím o radu. Děkuji:-?:-?:-?

kucharovaevca: dejte 2káv.lžičky octa. Nechte kynout 16 hodin. Pekla jvsem ho snad stokrát a ještě se mi nestalo, že by nebyl výstavní.

Více než dva roky uplynuly od doby, kdy jsem se trefila do tohoto receptu. A byla to taková trefa, že moje dcery, moje sestry a většina mých známých - všichni pečeme tento chleba. Nemá chybu. Snažím se občas měnit mouky, ale vždycky to skončí u 1 hl.+ 1 žit. + 2 polohr. Nechávám kynout 16 hodin. Díky za recept. :-K

Chlebík už peču potřetí..je vynik,dnes ho dělam s ořechy..Jen se mi zdá že je více vlhký stale...Co s tím? Jinak kyklopit jde bezvadně a popraskaný je jak má být :):yes:

jahoda69: zcela určitě myšlená kávová lžička

Zdravím, rozhodla jsem se zkusit upéct tento chleba jen mám možná hloupou otázku:-8(předem se omlouvám), ale tou lžičkou myslíte kávovou lžičku?Díky za odpověď.:-)

Dobrý den, přidám svoji zkušenost a snad mi tu někdo poradí. Chléb jsem pekla už asi 20, chuťově je moc dobrý, ale nikdy mi tak krásně nevyskočí jako vidím na vašich fotkách tady. Maximum, kterého dosáhnu, je chléb vysoký 3,5 cm a není to tím, že bych měla moc velkou nádobu, chléb se prostě jakoby zdrcne (je hodně hutný, vůbec ne kyprý) a prostě nenaskočí. A to nechávám kynout minimálně těch 12 hodin. Nevíte, čím by to mohlo být? Recept dodržuji, jen nahrazuji 1 hrnek mouky moukou celozrnnou.

Volcom: Taky se mi to občas stává. Když chleba nakrojíte ještě teplý, tak ho nechte trochu "vypářit", vlhkost zmizí. Pokud ne, tak to chce prodloužit dobu pečení.

zlatka67: Já ho peču dost často. Není třeba chleba hníst, aby byl kyprý. Dejte místo vody sodovku nebo minerálku s bublinkama a dejte jí raději méně. Já dávám na 3 hrnky mouky tak 1,2 hrnku vody. Také záleží na tom, jak dlouho chleba kyne, čím déle tím lépe.

casino: Taky si myslím, že nahřívat troubu půl hodiny před vložením hrnku je nesmysl. Záleží na tom, jak dlouho se ta která trouba rozehřívá. Podstatné je, aby se dostatečně rozpálil hrnec, jinak se chleba přilepí:-!

zlatka67 2. 9. 2014 07:32
Ja som ho tiež už viackrát robila, ale som ho asi 2x v priebehu kysnutia tak trochu premiesila a zdal sa mi po upečení trochu kyprejší. Ale je super :-p

Mirka K. 4. 8. 2014 12:45
Vyzkoušený a povedl se.:-))

tak jsem dnes vyzkoušela a jiný recept už ani nebudu hledat:-) dodržela jsem přesně suroviny,ale neměl čas tak dlouho kynout,asi jenom 7 hodin,ale i to stačilo...taky jsem to pekla ve várném skle a má pěkný "chlebový "tvar;-)

Dobrý den,chleba po upečení krásný,křupavý ,ale vnitřek se mi pořád zdá při zakrojení trochu vlhký.Dělám vše tak jak je psáno,s ničím jiným problém nemám,nebo to tak má být?Děkuji za odpověď.

chlebík právě upečen, vypadá skvěle tak snad bude i tak chutnat:-p:-p

vladimirana 29. 6. 2014 16:12
Přitom je to starý recept a teď je s tím slavný Hruška na Nově

Super chlebíček a skoro bez námahy - vřele všem doporučuji :-)

Nevesticka ho upiekla a musim konstatovat, ze je vyborny.☆☆☆☆☆
omikalegu@post.sk

Používám trochu jiný recept nebo varianty podle nálady(žitná mouka, semínka, ...) a při překládání ho plním karamelizovanou cibulkou(asi jako štrůdl). Vynikající. Při vsazení do pekáče ho před přikrytím zapařím, peču 30 minut a pak poklici sundám a peču dalších 25-30 minut. Po vyklopení postříkám vodou s octem aby změkla kůrka a nechám vystydnout.

Lucievach: Já chléb peču v litinovém kastrolu a nechávám ho rozpálit i s pokličkou. Ještě se mi nestalo, že bych chléb nevyklopila.

nicky292: Pokud je problém s vyklopením, dala bych do kastrolu pečící papír. ;-)

Dávám do trouby rozpálit skleněný pekáč a nikdy se nestalo, že by se chléb nedal vyndat. Necháváte ten pekáč (kastrol) rozpálit i s víkem? Možná že je problém v tom...

Chléb vypadá báječně, ale nemohu ho vyklopit ať se snažím, jak se snažím. Nevím, co s tím. Je v tom kastrolu jak přilepen vteřinovým lepidlem.

Hana:Ano, jde to samozřejmě hodně zkrátit, ale pro chleba, který si lidi spletou s kváskovým, je potřeba dát těstu čas. Já zadělávám jeden večer, peču druhý večer, takže těsto kyne skoro 24 hodin. I já jsem si původní recept upravila, a to takto: http://salomino.cesnet.cz/album/index.cgi?album=/D.... Už několik let jsem chleba nekoupila. :-)

Ďakujem za recept. Už som ho piekol xy krát a je najlepší zo všetkých receptov čo som vyskúšal. Upravil som si akurát kvôli potrebe znížiť lepok, tak dávam polovicu normálnu múku a polovicu ryžovú múku a je super ;-)

Markéta 7. 4. 2014 13:44
Ahojky, je lepší než ten od Ládi Hrušky? Našla jsem jeho recept na http://www.receptyladihrusky.cz/ a výsledek vypadá pěkně!

Markéta 3. 4. 2014 16:26
Tak jsem, po delším odhodlávání se, včera zadělala a dneska upekla... Jedním slovem DOKONALÝ! Všechno šlo jak po másle, krásně se vyklopil, má křupavou kůrku a nadýchaný vnitřek s bublinami. Brzy budu péct znovu a zkusím dát nějaká semínka. Moc děkuju za opravdu skvělý recept!:-):yes:

Ahoj vespolek. Určitě vám nenapíšu žádnou objevnou info-možná hodně z vás přislo na to, že není nutné nechat chleba kynout 12-18 hodin. Stejně výborně chutná po poloviční době.Já zadělávám v v 7 ráno a odpoledne v půl 4 už je v troubě. Buď ho lze dát do rychlekynoucí mísy nebo v míse strčit do mikrovlnky a zapnout 30 vteřin na plný výkon, aby se teplem rozeběhly "kynoucí procesy". Chuti ani kvalitě to v žádném případě neublíží.

Maia: počkej, až chléb vychladne a pak nebude uvnitř vypadat jako nedopečený;-)

Prosím o radu..dnes jsem chleba upekla...presne podle receptu a mela jsem ho v troubě přes dvě hodiny a vevnitř je pořád syrový a zvrchu se už pálí...v čem je chyba? Nemám žádnou pokličku vhodnou do trouby, tak jsem přiklopila alobalem..že by byl problém v tom?

Pokud budu péct z většího množství mouky, prodlouží se doba pečení adekvátně k přidané dávce? Díky za odpověď!

Dnes jsem upekla druhý chléb a přání se mi splnilo – hezky popraskal a opět sám vyskočil z kastrolu. ;-)

Moc děkuji za pusu:-8:-8:-8

Recept je naprostá bomba!!! Dnes jsem po dlouhé době zase jedla chleba, který úžasně chutná a hlavně voní. Pekla jsem v litinovém kastrolu a ven vyskočil sám. Jen mi tak hezky jako ostatním nepopraskal, ale to je to poslední, co by mi vadilo, zítra třeba praskne. Přece jen něco negativního jsem na něm našla – rychle zmizel. :-) Včera večer jsem zadělala těsto, teď jdu zadělat na další.
Vkládám fotku.

Leošku, nezbývá mi nic jiného, než Ti poslat pusu (snad Ti za to doma nenatlučou). :-p

...a dávala děvčata těsto do opravdu, ale opravdu pořádně rozpáleného (nejlépe litinového) hrnce?

Tak dnes jsem ho nevyklopila.Minule v poho a stejnou zkušenost má i segra.Nevíte někdo,čím to může být???Dodržuji pokaždé přesně postup.Škoda,chutná fantasticky.:-//

Vyborny chlebik. Dnes jsem zkousela a všichni nadseni. Davam bodik a urcite udelam ještě mockrat. Konecne chleb, který se mi podaril a chutnal nam.:-K

Výborný chlebík! :yes:Pekla jsem z celozrnné žitné mouky se slunečnicí a dýní. Kvásek a ošatku asi dlouho nepoužiju.

Super chleb, bodik :yes::yes:

leosek:Musím reagovat na předchozí komentáře, Leošek má recept opravdu vychytaný,chlebíček je výborný,troubu zapnu a po 5 minutách vložím hrnec s poklicí.Dnes jsme dojedli chlebík a tak zadelávám těsto na další,dnes do něj dám 2 hrnky žitné mouky a 2 hrnky pšeničné celozrnné a semínka slunečnice a 2 hrnky vody.Pak po vykynutí těsto prohrábnu v míse a vysypu na kousek pečícího papíru,nechám ještě 30 min kynout a i s tím papírem pak hodím do rozpáleného hrnce.Musím ho péct tak 3x do tydne mnamka

Lucie:
Ba ne, já už nejsem iluzionista:-)):-)):-))

Pokud čirou náhodou mluvíme o stejném receptu, pak cituji:
"Zatím si rozpálíme troubu na 230 stupnů a vložíme do ní prázdný kastrol (nerez, smalt průměru asi 21-23 cm a suchý! a necháme rozpálit 30 min."

casino: Nerada vám beru iluze ale já to pochopila přesně jak to mělo být. Troubu zapnu na 230 a dám do ni nadobu a za 30 minut do té nadoby dam chleba. Nikde tam nic není o tom, že by někdo měl zapnout troubu a čekat až se rozehřeje a pak dalších 30 minut žhavit kastrol.

Lucie:
To kdysi dávno napsal, či spíše napsala, myšlením (technickým) nedotčená hvězda a po ní už to všichni papouškují (viz leosek: zde):-D
Než se vám vyhřeje trouba na 230°C trvá to asi 20minut. Pak do ní dáte hrnec a "žhavíte" ho dalších 30 minut. Tedy topíte a "žerete" eletriku celkem 50 minut, než vložíte chleba do trouby.

Můžete ale také dát hrnec do studené trouby, zapnout topení a když se vám asi za 20 minut vyhřeje trouba na 230°C, tak stejnou teplotu má i hrnec do kterého vložíte chleba.
Ve finále tedy ušetříte asi 30 minut provozu trouby běžící na plný přikon!:yes:

casino: Já ho dělala dneska poprvé (z jiného receptu) kde taky bylo napsáno, že mám troubu předehrát na 230 a pul hodky v ní pekáč nechat. Co je na tom tak divného jako?

casino:Já žádnou pitomost podle Vás nepíši.Dělejte si to jak chcete ,nazdar.

Peču velmi, velmi podobný chlebík :yes::yes::yes:
Autor měl patrně el. proud načerno:-)) protože jinak by nenapsal pitomost: "...rozpálíme troubu na 230 stupnů a vložíme do ní prázdný kastrol... ...a necháme rozpálit 30 min..."
Stačí strčit hrnec s deklem do pece, zapnout ji, a až je teplota 230°C tak vložit těsto do hrnce...:-))

Tento chleba jsem nepekla poprvé, bod jsem už dala, tak ještě fotečku. Spokojenost:yes::-K

Marťa:ahojky .. mám troubu jen na horkovzduch - nic jiného mi zapnout nejde a chleba je naprosto perfektní .. nahřívám na 250 a následně peču na 200 půl hoďky s poklicí - pak jí rychle vytáhnu -aby mi neuteklo moc tepla a peču další půl hoďku bez poklice :yes: chlebík je naprosto bezkonkurenční :-D

scarlet: V pozustalosti po dedovi mam tri sklenene simaxove hnetaci misy. NEchcete jednu zaslat? Dejte vedet na michal(at)email.cz

darebacek 21. 1. 2014 21:45
Dneska jsem chleba pekl podruhé a jsem z toho hodně smutný. Poprvé šel nádherně vyklopit, ale dneska prostě vyklopit nešel ani za nic. Dělal jsem všechno přesně tak, jak poprvé - podle návodu. A jako naschvál jsem dnes dělal dva chlebíky ;-( Prosím, můžete mi prozradit, kde se stala chyba? Nemůže to být třeba moukou? Příště ho snad použiju pečící papír...

Super chleba, dávám 1 hrnek špaldové mouky a taky trochu grahamové. Vždy se podařil!!!Kdo to vymyslel je jednička!!:yes:

Chleba je úžasný!! Manžel zde nedávno našel tento recept,doposud jsem pekla chleba v pekárně.I když jsem pořád vymýšlela nové varianty s různými ingrediencemi,nějak se nám přejedl a ráda zkouším něco nového.Tento chleba opravdu nedá moc práce,nezašpiní se téměř žádné nádobí.Peču půl hodinky s poklicí,další půl hodinu pouze přikryté alobalem,aby se puklinky moc nespálily.Výsledek stojí za to.:yes:

Konečně chléb bez pekárny!! Zkoušela jsem ho poprvé, přesně podle receptu a musím šířit jen samou chválu;-). Příprava jednoduchá, chléb vynikající, nejlepší co se mi kdy doma povedl upéct. Děkuji za výborný recept!:yes:

Dnes jsem vyzkoušela chléb upéct ve skleněné oválné formě a povedl se:yes:, v kombinaci s čerstvým uzeným masem to bylo jedno nebe v hubě, mamce dokonce víc chutnal chléb jak to uzené:-D:-D:-D
No a protože tu není fotka vykynutého těsta a protože se tu někdo na to ptal, tak si dovoluji přidat fotku s vykynutým těstem.
Jo a peču asi o 20 minut déle;-)

Dnes jsem zadělala těsto, ráno dám péct, jsem zvědavá, těsto jsem dělala půl na půl žitná mouka + pšeničná celozrnná tak uvidíme :-), jinak recept je extra rychlý což mi vyhovuje :-):yes:

leosek:Leoši, když jsi sem před rokem a půl recept dal, psala jsem, že ho vyzkouším,upekla jsem ho v krátkém čase po tvém zveřejnění a jiný chleba celou tu dobu už nedělám:yes:;-)splňuje všechno, co má chleba mít a jsem s ním spokojená, tudíž u nás zdomácněl. Bodík jsem dala hned po otisknutí a tak ti dávám alespoň fotky-máš jich tu celou plejádu:-);-):-K:yes:

Hrnec dám do trouby když ji zapínám. Když je trouba nahřatá je OK i hrnec .Nemusí se nechat 30 min.;-) nahřívat!!!!!!!!!

LEOŠKU díky díky díky za Váš chlebík:-!:-!:-! Je úžasný!!!!!:yes::yes::yes:

Výborný chléb-děkuji za recept:

dobry den, mohla bych vas moc poprosit o fotku testa pred pecenim? uz ho mam v mise skoro 14 hodin a nevim, jestli by melo takhle vypadat..je to muj prvni pokus, vetsinou kdyz delam neco kynuteho, mam strach, ze mi to utece z misy, v tomhle pripade se to zvedlo jen o 2-3 cm..mozna je to pouzitou moukou, dala jsem 1 zitne, 2 spaldove a 1 polohr., no hokusy pokusy a pak mi to bude lito, jestli se nepovede :-( moc dekuji :-K

aranosi: Dovolím si poradit;-) jedině větší nádobu a nepřehánět to s dávkou droždí.

Já ho zatím pekla nejdříve po 6 hodinách a byl fajn, ale těch 12 je prostě lepší. Peču ho každý týden, někdy i 3x, často z dvojnásobné dávky a mám-li ho třeba na grilovačku, musím ho mít schovaný a vytáhnout až když je hotové maso, jinak by byl sežrán předčasně:-p
Tohle je naprosto geniální recept a tímto moc děkuji, Leosku:-K:yes::yes::yes:
Nikdy se nepřilepil, pečící papír je naprostá zbytečnost a nikdy ho taky nijak nepřeklápím, vyklopím ho rovnou z mísy kde kynul, do rozpálené nádoby, tedy řádně pomoučený. Práce na pár minut, doslova:yes::yes::yes: posílám stotisíc bodů:yes::yes::yes::yes::yes:

Chlebík je :yes:

Dnes jsem zadělala na chléb v 19.30hod. a v 21.00hod mě těsto začalo kynout, tak nevím jestli by do rána nebylo hrnečku vař.Dala jsem rozehřát hrnec, pro jistotu jsem vložila pečící papír a dala péct.
Zítra napíši jak chlebík po rozkrojení dopadl.

Prosím o radu co dělat, aby těsto nepřeteklo do rána z nádoby.

Chtela bych se podelit o zkusenost s timto chlebem. Zkousela jsem ho upect v remosce a vysledek je vynikajici. Mam uplne obycejnou remosku, starsiho typu. (bez skleneho okenka). Staci ji rozpalit jen 10 minut. Pak nalejeme testo a peceme jen asi 45 az 50 minut. Asi v polovine casu se podivam pod viko a pokud chleba uprostred vybehne a zacne se palit, tak na nej polozim kousek silneho alobalu. Cas peceni se zkrati o pul hodiny predehrivani. Zkuste to!

Dnes jsem upekla podruhé:-):-!
Poprve mě chléb moc neoslovil, chyba je totiž v mojí troubě, peče mi míň a tak chléb byl nedopečený, dnes jsem upekla podruhé, pekla asi o 15 minut déle a chléb je jak malovaný, chutný jak od profíka a co mi nejvíc udělalo radost, že mi z něj zbyla jen větší patka, protože se do něj zakousl každý, kdo se k němu namanul, dokonce i moji dva malí synovci. Dětem jsme namazali máslem, my dospělí škvarkovou pomazánkou s česnekem.
Dnes tedy s klidným svědomím mohu přidat fotku a zasloužený bod:-!:yes:

Tématické fráze:
chléba bez hnětení, chleb bez hneteni, domácí chléb, chleba bez hnětení recept, domací chléba, recept na chleba bez hnětení, chleba bez hnětení video, domaci chleb recept, domácí chléb za 12 kč, pečení chleba bez hnětení, recept na chleba, chléb bez hnětení pečený v kastrolu, nejlepší recept na domácí chléb, chléb pečený v kastrolu, nejlepší domácí chléb, recept na domácí chleba, recept na domácí chléb, nejlepší domácí chleba, domácí chleba recept, chléb z pekáčku

Suroviny:
mouka žitná, mouka hladká, kmín celý, sůl, droždí sušené, ocet, voda, mouka polohrubá, mouka hladká, mouka žitná, sůl, droždí sušené, ocet, voda

Přidat fotografie receptu