Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fazolkové lusky na smetaně

Fazolky na smetaně, milované i nenáviděné jídlo, které ovšem neodmyslitelně patří k jarním dnům. Malinko pracné, ale ohromně uspokojující zeleninové jídlo. Výrazná omáčka, křupavá zelenina, trochu slaniny, která dotáhne chuť k dokonalosti.

Hodnocení receptu je 5,0 (84×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anja

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 35 min

45 min (10 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 706 kJ /
886 kcal
Bílkoviny16,30 g
Tuky70,35 g
Vláknina13,40 g
Cholesterol 218 mg
Sodík 116 mg
Sůl0,25 g
Sacharidy40,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Fazolové lusky uvaříme ve slané vodě téměř doměkka. Odcedíme je, vodu ponecháme a fazolky necháme okapat. Krok 2: Rozpustíme máslo, zasypeme moukou, světlou jíšku zředíme vodou z lusků a smetanou. Dobře rozšleháme, povaříme. Krok 3: Během vaření zakapeme omáčku octem, přidáme koření. Krok 4: Do omáčky dáme znovu fazolky, podusíme je a podáváme k novým bramborám.

TIP: Fazolky - chutná zelenina

Zveřejněno 5. 7. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fazolkové lusky na smetaně

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ABj

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fazolkové lusky na smetaně

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ABj

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (45)

S plněnými noky,špenátem, zajímavá kombinace, pochutnal jsem si i díky velkému hladu 😁😁😁

Jajina24: Tak jako většinou u všeho, až praxe udělá z člověka mistra. :-* Každý z nás by mohl nad svými začátky v kuchyni jistě "povyprávět":-). Tak to chce vydržet a nevzdávat. :-* Těžko je poradit takto na dálku, kde a v čem byla chyba. Na omáčky se dělá jíška světlá a pak se ještě musí nechat omáčka dostatečně dlouho pozvolna provařit, nechávám minimálně 20 minut. A pokud více zhoustne, naředím tekutinou (mléko, vývar). Je třeba ji častěji promíchat. V tomto receptu by na dané množství mouky stačilo másla i méně, 30 g. Tak ať příště chutná! :-K

Merylas: Tmavá mi moc nepřišla, ale nevím no. To by mohlo způsobit tu máslovou pachuť? Já nejsem moc dobrý kuchař, mám ráda když je v receptu uvedené přesné množství než podle potřeby. Vůbec totiž neodhadnu, jestli se má dát 0,5l, litr nebo dva 🤷🏼‍♀️

Jajina24: Nebyla ta jíška udělaná moc tmavá? Jinak v receptech, kde není uvedeno přesné množství tekutiny, se dává tak nějak podle potřeby, do požadované konzistence omáčky. Vždy je lepší hustější omáčku naředit, než řídkou po přidání většího množství tekutiny pak zase znovu zahušťovat.

Možná se zeptám hloupě, ale kolik vody (vývaru) se tam má dát? Cítila jsem tam pořád takovou máslovou pachuť, tak jsem omáčku ředila a zahušťovala a dobrá moc není teda... :-/

Fazolky jsem měla dnes na oběd, dělávám je téměř stejně. Někdy přidávám část mléka a část smetany a nakonec trochu sekaného kopru. V sezoně čerstvého a mimo sezonu trochu naloženého v soli. Se solí je už třeba počítat při solení na začátku přípravy. Dochucuji na sladkokyselo, takže přidávám jak ocet, tak i trochu cukru. Podávám s vařenými brambory a buď s vařeným vejcem a nebo s vařeným hovězím nebo i vepřovým masem.

Opravdu výborná, jednoduchá a rychlá příprava pokrmu.:-K Moc jsem si pochutnal,<3 mňam :yes: a přidal jsem i foto.:-K

:-)<3:yes::yes::-K

Super snadný recept, moc jsme si pochutnali! :-K :-8

Irrena: ja zas kôpor....veľa kôpru. Rada ťa vidím po dlhej dobe.

Náš oblíbený recept, přidávám ještě cukr<3

Tento recept nikdy nezklame. Je jednoduchý, rychlý a dobrý. Jen bych měla připomínku - pokud vaříte jídlo se smetanou - polévku, nebo omáčku, je lepší okyselit až se přestane vařit. Vypnout a kyselit, nebo ohřát ocet. Tak máte jistotu, že se nezdrcne. ;-)

<3<3<3

Já dělám trochu jinak. Na másle orestuji na drobno nakrájenou cibuli přidám zakysanou smetanu. Fazolky si také povařím. Do zakysané smetany dám lžičku hladké mouky, zaleji vodou z fazolek, osolim, osladím a trochu okyselim

Děkuji moc za tento recept <3<3<3 Rychlé a výborné. Skoro jsem nedochucovala !!!! Jen jsem nepoužila smetanu, ale čerstvě nadojené kravské mlíčko :-8:-)

Tématické fráze:
fazolové lusky na kyselo na smetaně, fazolove lusky, zelené fazolky na smetaně, omáčka z fazolových lusků, fazolková omáčka, zelené fazolové lusky na smetaně, fazolova omacka, zadělávané fazolové lusky, lusková omáčka, omáčka s fazolovými lusky, fazolove lusky na kyselo, zadělávané fazolové lusky na smetaně, fazolové lusky recept, fazolové lusky recepty, zelené fazolky na smetaně recept, fazolové lusky se slaninou, fazolové lusky omáčka, fazolové lusky se smetanou, recept na fazolové lusky, zelené fazolky na kyselo na smetaně

Suroviny:
lusky fazolové, sůl, máslo, mouka hladká, smetana na vaření, pepř mletý, ocet

Přidat fotografie receptu