Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská omáčka z kořenové zeleniny

Klasikou české kuchyně je rajská. Nasládlá omáčka, s kuličkami z hovězího masa, zachutná nejen dospělým, ale i dětem. Servírovat ji můžete s těstovinami, rýží, nebo houskovým knedlíkem.

Hodnocení receptu je 4,9 (24×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Danielle Danielle

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 35 min

50 min (15 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 360 kJ /
564 kcal
Bílkoviny101,36 g
Tuky17,00 g
Vláknina0,05 g
Cholesterol 400 mg
Sodík 661 mg
Sůl1,91 g
Sacharidy1,36 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve připravíme masové kuličky: mleté maso osolíme, opepříme a pečlivě promícháme s vejcem a strouhankou. Vytvoříme kuličky a pustíme se do samotné omáčky. Krok 2: Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky. Krok 3: Cibuli a kořenovou zeleninu osmahneme na rozpáleném oleji. Krok 4: Zalijeme vodou, přidáme všechno koření (ideálně v sítku na koření), kostku bujónu a vaříme, dokud zelenina nezměkne. Krok 5: Vyjmeme koření a omáčku rozmixujeme (můžeme ještě přecedit). Vložíme masové kuličky, vlijeme rajský protlak, trochu kečupu a vaříme zhruba 20 minut - podle velikosti kuliček. Krok 6: Nakonec dochutíme cukrem. Podáváme s knedlíkem, rýží nebo těstovinami.

TIP: Desatero - Rajská omáčka - tipy a rady

Zveřejněno 21. 3. 2011

Poznámka autora Danielle

Prvně jsem vyzkoušela udělat rajskou tímto způsobem a celá rodina se olizuje ještě teď. Doporučuji!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská omáčka z kořenové zeleniny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1YnZ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská omáčka z kořenové zeleniny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1YnZ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (47)

Ja tam žiadne zahustenie múkou v popise nevidím.

: lada44: perník je také z mouky především z mouky. Já nezahušťuji vůbec.:-8

lada44: Maminka zahušťovala rajskou také perníkem, nikdy nám moc nechutnala. Já ji zahustím moukou a na dochucení dám trošku skořice, tak nám moc chutná.

Rajská se zahušťuje perníkem a ne moukou!!!!!!!!!!!!!!!!!:-((:-D

Kateřina 16. 7. 2017 16:04
Výborná. Nejlepší rajská, jakou jsem kdy jedla. Mockrát děkuji za recept.:yes:

Tak dne uděláno, jen nebyl hřebíček. A na závěr jsem ještě dal trochu másla. Jo,, a nedával jsem kečup. Omáčka je hodně dobrá, přidána do oblíbených a pochopitelně bodík :yes:

Dasa Soukupova 31. 8. 2016 19:57
Rajskou jsem delala poprve a muzu rict vynikajici!!!zelenina to zahusti,takze neni potreba mouka coz je super.Ja jsem ji po dovareni trochu zjemnila slehackou coz jsem delala vzdy.Uz ji jinak delat nebudu,nez timto zpusobem.Vyzkousejte a uvidite sami!!!:

Výborná omáčka! Díky zelenině se nemusí vůbec zahušťovat a skvěle jí dodá chuť i to, že se kuličky vaří přímo v ní. Jako bonus zašpiníte jen jeden hrnec. Zkrátka paráda a já už ji nebudu dělat jinak :yes:

magdalenka: Tak to já taky nevím, přišlo to tak nějak samo...:-D Když vidím v receptu jíšku nebo mouku rozmíchanou ve vodě atd.,většinou už dál nečtu. :-8 Husté polévky řeším rozmixováním části polévky tyčovým mixerem, svíčkovou zahušťuji pouze zeleninou už leta. Teď jsem v něčem testovala rozmixované ovesné vločky,to funguje. Fakt ale nevím, co mě k tomu v počátku vedlo. Že by marná snaha o redukci špíčků, kterých máme doma všichni pár navíc? :-D:-D:-8

Alexiss: nemám to z vlastnej hlavy,neboj...:-D Niekto tu pridával dietnu formu omáčky (neviem akej - sviečková, struky?) bez zásmažky...keď to ide tam, pôjde to aj v koprovke...len nechápem, prečo ti vadí tá trocha múky, či zásmažky?

magdalenka: Tak to mě taky napadlo,zkusím to. Když to radíš ty,mělo by to dopadnout dobře. ;-):yes:

Alexiss: zahustiť rozmixovaným zemiakom? (zemiak uvarený v základe om.)

Ano,je bezva,dělám již asi 3 roky také tak.Z passaty,jen koření orestuji se zeleninou před podlitím. Snažím se zcela vyloučit zahušťování moukou (nebo jíškou atd...),docela se mi to daří,jen jsem ještě nepřišla na to, jak zahustit koprovku a podobné omáčky. Má někdo radu? :-p:-? Bodík+

Výborný recept. Jen místo protlaku jsem použila bio passata a vynechala jsem kečup. Dala jsem litr vody a nebylo třeba ani zahušťovat, což oceňuju. Lžíci třtinového cukru a super....:yes:

Výborný recept. Jen místo protlaku jsem použila bio passata a vynechala jsem kečup. Dala jsem litr vody a nebylo třeba ani zahušťovat, což oceňuju. Lžíci třtinového cukru a super....:yes:

Tématické fráze:
rajská omáčka kluci v akci, pravá rajská omáčka, rajská omáčka s kořenovou zeleninou, pravá rajská omáčka recept, rajská omáčka recept kluci v akci, rajska omacka se zeleninou, kluci v akci rajská omáčka, kořenová zelenina recepty, zeleninová omáčka, kořenová zelenina, rajská polévka kluci v akci, recepty z kořenové zeleniny, rajská omáčka z čerstvých rajčat, kluci v akci rajská, rajska kluci v akci, plněné papriky s rajskou kluci v akci, zelenina kořenova, pravá rajska, nejlepší rajská omáčka, koreni na rajskou omacku

Suroviny:
protlak rajčatový, kečup sladký, cibule, zelenina kořenová, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, skořice, koření hřebíček, bujón, olej, voda, sůl, pepř mletý, cukr, maso hovězí mleté, vejce, strouhanka

Přidat fotografie receptu