Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská omáčka z kořenové zeleniny

Klasikou české kuchyně je rajská. Nasládlá omáčka, s kuličkami z hovězího masa, zachutná nejen dospělým, ale i dětem. Servírovat ji můžete s těstovinami, rýží, nebo houskovým knedlíkem.

Hodnocení receptu je 4,9 (24×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Danielle Danielle

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 35 min

50 min (15 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 360 kJ /
564 kcal
Bílkoviny101,36 g
Tuky17,00 g
Vláknina0,05 g
Cholesterol 400 mg
Sodík 661 mg
Sůl1,91 g
Sacharidy1,36 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve připravíme masové kuličky: mleté maso osolíme, opepříme a pečlivě promícháme s vejcem a strouhankou. Vytvoříme kuličky a pustíme se do samotné omáčky. Krok 2: Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky. Krok 3: Cibuli a kořenovou zeleninu osmahneme na rozpáleném oleji. Krok 4: Zalijeme vodou, přidáme všechno koření (ideálně v sítku na koření), kostku bujónu a vaříme, dokud zelenina nezměkne. Krok 5: Vyjmeme koření a omáčku rozmixujeme (můžeme ještě přecedit). Vložíme masové kuličky, vlijeme rajský protlak, trochu kečupu a vaříme zhruba 20 minut - podle velikosti kuliček. Krok 6: Nakonec dochutíme cukrem. Podáváme s knedlíkem, rýží nebo těstovinami.

TIP: Desatero - Rajská omáčka - tipy a rady

Zveřejněno 21. 3. 2011

Poznámka autora Danielle

Prvně jsem vyzkoušela udělat rajskou tímto způsobem a celá rodina se olizuje ještě teď. Doporučuji!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská omáčka z kořenové zeleniny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1YnZ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská omáčka z kořenové zeleniny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1YnZ

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (47)

Ja tam žiadne zahustenie múkou v popise nevidím.

: lada44: perník je také z mouky především z mouky. Já nezahušťuji vůbec.:-8

lada44: Maminka zahušťovala rajskou také perníkem, nikdy nám moc nechutnala. Já ji zahustím moukou a na dochucení dám trošku skořice, tak nám moc chutná.

Rajská se zahušťuje perníkem a ne moukou!!!!!!!!!!!!!!!!!:-((:-D

Kateřina 16. 7. 2017 16:04
Výborná. Nejlepší rajská, jakou jsem kdy jedla. Mockrát děkuji za recept.:yes:

Tak dne uděláno, jen nebyl hřebíček. A na závěr jsem ještě dal trochu másla. Jo,, a nedával jsem kečup. Omáčka je hodně dobrá, přidána do oblíbených a pochopitelně bodík :yes:

Dasa Soukupova 31. 8. 2016 19:57
Rajskou jsem delala poprve a muzu rict vynikajici!!!zelenina to zahusti,takze neni potreba mouka coz je super.Ja jsem ji po dovareni trochu zjemnila slehackou coz jsem delala vzdy.Uz ji jinak delat nebudu,nez timto zpusobem.Vyzkousejte a uvidite sami!!!:

Výborná omáčka! Díky zelenině se nemusí vůbec zahušťovat a skvěle jí dodá chuť i to, že se kuličky vaří přímo v ní. Jako bonus zašpiníte jen jeden hrnec. Zkrátka paráda a já už ji nebudu dělat jinak :yes:

magdalenka: Tak to já taky nevím, přišlo to tak nějak samo...:-D Když vidím v receptu jíšku nebo mouku rozmíchanou ve vodě atd.,většinou už dál nečtu. :-8 Husté polévky řeším rozmixováním části polévky tyčovým mixerem, svíčkovou zahušťuji pouze zeleninou už leta. Teď jsem v něčem testovala rozmixované ovesné vločky,to funguje. Fakt ale nevím, co mě k tomu v počátku vedlo. Že by marná snaha o redukci špíčků, kterých máme doma všichni pár navíc? :-D:-D:-8

Alexiss: nemám to z vlastnej hlavy,neboj...:-D Niekto tu pridával dietnu formu omáčky (neviem akej - sviečková, struky?) bez zásmažky...keď to ide tam, pôjde to aj v koprovke...len nechápem, prečo ti vadí tá trocha múky, či zásmažky?

magdalenka: Tak to mě taky napadlo,zkusím to. Když to radíš ty,mělo by to dopadnout dobře. ;-):yes:

Alexiss: zahustiť rozmixovaným zemiakom? (zemiak uvarený v základe om.)

Ano,je bezva,dělám již asi 3 roky také tak.Z passaty,jen koření orestuji se zeleninou před podlitím. Snažím se zcela vyloučit zahušťování moukou (nebo jíškou atd...),docela se mi to daří,jen jsem ještě nepřišla na to, jak zahustit koprovku a podobné omáčky. Má někdo radu? :-p:-? Bodík+

Výborný recept. Jen místo protlaku jsem použila bio passata a vynechala jsem kečup. Dala jsem litr vody a nebylo třeba ani zahušťovat, což oceňuju. Lžíci třtinového cukru a super....:yes:

Výborný recept. Jen místo protlaku jsem použila bio passata a vynechala jsem kečup. Dala jsem litr vody a nebylo třeba ani zahušťovat, což oceňuju. Lžíci třtinového cukru a super....:yes:

Taky tak vařím zelenina tam patří akorát nedávám kečup jinak výborná:-):yes:

KEČUP! SATANE, ODSTUP!

Jinak je to moc fajn :D

moc pěkný receptík!!! Dávám bodík, o víkendu vyzkoušeno a mňam :) nebyla to sice ta "moje" rajská, ale dobrota to byla, zase něco jiného a moc oceňuji tu zeleninu - pro mojí malou dcerku ideální.

Fiona:Já teda u rajské neoželím nic!!!! A ZROVNA U RAJSKÝ NEUZNÁVAM cokoliv oželet, rajská musí být špičková, první co mě napadne, ta má krásnou barvu, druhé jak úžasně voní, a potom ta chuť už je všechno:yes::yes: ještě jsem nepotkal gurmána kterej ti řekne jé ta rajská je jak jednou už použitá:-(( tu si dam protože je z čerstvých rajčat a je jedno že nemá ani chuť ale hlavně že je z čerstvých rajčat:-D:-D:-D:yes::yes::yes:, ale zase aspoň se člověk zasměje:yes::yes::yes: Uvař rajskou pro 100 lidí a když ti 95 z nich řekne že je super, tak pak můžeš někoho soudit:yes::yes::yes:

Také mám ráda rajskou s kořenovou zeleninou, místo protlaku používám passatu od Valfruty.Z čerstvých rajčat ráda vařím, ale jen v sezoně, omáčky na těstoviny s bazalkou.
Receptu dávám bodík, protože znám a dělávám;-).

Mě přijde spíš zvěrstvo udělat rajskou z kečupu. Přesně takový recept jsem četla od jednoho profesionálního kuchaře. Pak jsem narazila na jiný recept od "Kluků v akci" :-) a ten byl podobný jako tento. Z kořenové zeleniny a protlaku. O víkendu jsem vařila a omáčka byla výborná. Místo protlaku jsem použila rajčatové pyré, což není nic jiného než spařená, oloupaná a propasírovaná rajčata.

Já bych ještě maris doplnila - když si udělám ten protlak sama z rajčat, která tu chuť už mají, pak ten protlak nemá chybu a rozhodně v jeho použití nevidím nic špatného.;-)

Fiono, já myslím, že vše už bylo řečeno, jestli se zajímáš o vaření, tak určitě jsi někde četla, že i špičkoví kuchaři doporučují v zimě sáhnout po konzervovaných rajčatech, která jsou daleko chutnější, než rajčata, která nemají vůbec žádnou chuť a sluníčko téměř neviděla. Tady opravdu nejde o to, jestli to někdo z čerstvých umí nebo ne, a věř tomu, že by to tady uměli až na malé vyjímky všichni, ale většina volí, především v zimním období, chutnější variantu.;-):-)

Tak když to z rajčat neumíte a obhajujete tu protlak ,tak vidím jak si tu jen hrajete na gurmány :-// Z těch rajčat,co jsem jí dělala byla fakt výborná a barvu klidně oželím ,pro tu pachuť protlaku

Jana Remkova: Jani,:-) já myslím, že tady opět platí - sto lidí, sto chutí. Já ji dělám bez zeleniny, tak jak ji dělala babička, maminka. Dokonce jsem se zeleninou i zkoušela, nebyla špatná, ale vrátila jsem se k té naší, moc nás neoslovila. Je to síla zvyku a zafixované chutě.:-p:-)

Taky tak dělám, ale nebývalo to tak. Až zeť a syn mi říkal, že se zeleninou je rajská ta pravá;-):yes:

Když jsem měla předloni přebytek rajčat, tak jsem jen jen nakrájela do hrnce, trošičku osolila , povařila, aby se zmenšil jejich objem a ještě teplé nalila do obalů na tlačenku a dala tři nohavice zamrazit. I zmrzlé šlo krásně nožem odkrojit , velikost jsem určila dle použití. Chuťově to byla jak z čerstvých rajčat - kam se hrabe domácí protlak či zavařená rajčata :-p Ale i tak jsem přidávala k rajské protlak, abych nemusela spotřebovat celou "ala tlačenku" :-D Loni se tolik rajských neurodilo, pokud ani letos nebudou přebytky, tak koupím někde na trhu domácí rajská a tímto způsobem zamrazím :yes:

U nás sa varí paradajková omáčka z pretlaku, tým myslím, že nielen v našej rodine, ale v oblasti. A nedáva sa do nej žiadna koreňová zelenina, je to čisto paradajková. A sladí sa cukrom, aby bola trocha sladká. Pridávajú sa do nej pri varení 3-4 klinčeky a soľ, to je všetko. Omáčka musí byť pekne červená :-D
postup : http://www.toprecepty.cz/recept/2613-plnene-paprik...

Párkrát jsem se pustila do rajské pouze z čerstvých rajčat a musím přiznat, že jediné, co bylo jakous-takous satisfakcí, bylo pouze právě to vědomí, že je z čerstvých rajčat...:-/ Barva byla mdlá natolik, že by ji spravilo jen přidání protlaku ;-):-*; pracné to je neskutečně, oproti koncentrovaným rajčatům se chuť se musí dohánět a celé dlouho vařit a redukovat, cenově je to také nevýhodné... Takže jsem pro protlak či alespoň pasírovaná rajčata.:yes:

+:yes:, co člověk to názor:-) já třeba dělam rajskou úplně jinak a protlak používam, protože abych udělal tak dobrou rajskou jako z protlaku a dělal bych jí z rajčat tak bych na to potřeboval 10 hodin a na to opravdu čas nemam:-D nejsem praštěnej, takže si můžu vybrat buď udělam obyčejnou rajskou z čerstvých rajčat za hodinu a nebo z protlaku udělam luxusní gastrozážitek za 15 minut;-) myslim si že to není tím protlakem ale spíš rukama:-D, mě tahle rajská přijde moc dobrá, jen bych přidal med a možná i perník;-)

Dělávám podobně,jen vynechávám kečup;-)Moc nám omáčka chutná:-pa bodík za dobrotu ráda přidávám:-*+:yes:

Protlak bych do rajské teda nedala.. Dělám taky z kořenové zeleniny a v létě povařím domácí rajčata, naliju do zavařovaček a používám celou zimu i nezimu na rajskou. A to je teda echt rajská ;-)

Posílám bodík, taky jsem se naučila dělat rajskou na kořenové zelenině a připadá mi, že se chuť rajské omáčky zvýrazní :yes:
A použití rajského protlaku je úplně normální, čerstvá rajčata používám v případě plněných paprik na rajské omáčce.

Rajskou miluju v jakékoliv podobě, a to mi připomíná, že už dlouho nebyla :-( Takže asi tip na víkend :-):yes:

Fiona (neregistrovaný/á), neviem, aký pretlak kupujete ani ako ste prišli na to, že sa vyrába zo zhnitých paradajok. Pravidelne som brigádovala v konzervárni a môžem vás ubezpečiť, že zhnitá paradajka neprešla ani jedna.

Fiona, nevím kde rajčata nakupujete, ale u nás chuťově a taky barevně nic moc,teda.:-(

Hanka: koncentrovaná shnilá rajčata s divnou pachutí,možná...včera jsem zrovna dělal rajskou z červených rajčátek a můžu říct že se uvařit fakt dá

Dělám stejně;-),jen dávám víc mrkve,aby byla sladší,máme to tak rádi.:-):yes:

Jelikož dělám skoro stejně,tak můžu přidat bodík;-):yes:Protlak používám běžně, rajčata jsem používala když jsem měla větší úrodu na zahrádce. Já osobně trochu zahustím jíškou a místo mleté skořice dávám trochu skořicového cukru.Masové kuličky dělávám taky, ale nejdřív je vařím zhruba 10 minut ve vývaru. Ten pak přidám do omáčky. :-K

no,jo,rajská...to můžu v jakýmkoli stavu...:yes::-D

znám a dělám, super, dávám bod:yes:

Protlak se používá běžne na rajskou omáčku a když jsou rajčata v létě krásně vyzrálá,tak se dělá z čerstvých,tak čemu se tak divit;-)

V protlaku problém nevidím ;-) ovšem, proti gustu... :-D
Omáčku jsem ničím nezahušťovala, rozmixovaná zelenina zahustí dost :-)

Mně v receptu chybí poměr vody na zalití zeleniny, pak nejspíš taky něčím zahustit-buď jíškou nebo moukou.....
Podle tohohle receptu by začátečnice nic neuvařila.
Jinak Fiono, nevím, jestli vaříte rajskou jen v létě, když jsou čerstvá rajčata-asi ano, protože v zimě se z nich omáčka uvařit fakt nedá. A dá se naopak sehnat výborný protlak-což mimochodem není nic jiného, než koncentrovaná rajčata.

HMM a já to dělal jednou taky přesně takhle a musela jsem to vylít do záchodu.Nechápu jak někdo může nahradit protlak čerstvými rajčaty.To si radši připlatím za kvalitní jídlo.Navíc by se neměla jmenovat rajská,ale protlaková.:no:

Tématické fráze:
rajská omáčka kluci v akci, pravá rajská omáčka, rajská omáčka s kořenovou zeleninou, pravá rajská omáčka recept, rajská omáčka recept kluci v akci, rajska omacka se zeleninou, kluci v akci rajská omáčka, kořenová zelenina recepty, zeleninová omáčka, kořenová zelenina, rajská polévka kluci v akci, recepty z kořenové zeleniny, rajská omáčka z čerstvých rajčat, kluci v akci rajská, rajska kluci v akci, plněné papriky s rajskou kluci v akci, zelenina kořenova, pravá rajska, nejlepší rajská omáčka, koreni na rajskou omacku

Suroviny:
protlak rajčatový, kečup sladký, cibule, zelenina kořenová, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, skořice, koření hřebíček, bujón, olej, voda, sůl, pepř mletý, cukr, maso hovězí mleté, vejce, strouhanka

Přidat fotografie receptu