Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ajvar

Není nad to, udělat si pořádnou zásobu dobrého ajvaru na zimu. Ať už máte kapie a rajčata ze zahrady nebo z obchodu, stojí to za tu námahu. Ajvar se skvěle hodí jen tak, jako pomazánka nebo jako základ do omáčky.

Hodnocení receptu je 4,9 (28×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Snadný

Doba přípravy 390 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 360 min + zavařování

390 min (30 min příprava + 360 min tepelná úprava, + zavařování)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie31 416 kJ /
7 509 kcal
Bílkoviny109,80 g
Tuky401,57 g
Vláknina155,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 18,53 g
Sůl45,00 g
Sacharidy790,67 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Papriky, rajčata a lilek omyjeme, oloupeme a s feferonkou a česnekem umeleme na masovém strojku. Krok 2: Namletou zeleninu dáme do hrnce, přidáme olej, cukr, vinný ocet a sůl. Zamícháme a za občasného míchání vaříme na slabém plameni asi 5-6 hodin (směs musí hodně zhoustnout). Krok 3: Ke konci vaření je zapotřebí míchat hodně často, ať se to nepřipálí. Krok 4: Uvařenou směs rozlíváme do vysterilizovaných zavařovacích sklenic. Krok 5: Sterilujeme 20-25 minut při 85 °C.

TIP: Domácí ajvar

Zveřejněno 27. 5. 2011

Poznámka autorky zizala

1 hrnek = 250 ml

Autorka: Airan na receptech.cz

Vyzkoušeno mnohokrát, je výborný

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ajvar

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wnjr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ajvar

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wnjr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (26)

Danca: :-) Tak hlavně, že se podařilo a že chutná. Pro majitele pomalého hrnce je Tvůj postup prima vychytávka :yes:;-)

Tak dnes jsem poprvé vyráběla ajvar... vycházela jsem z tohoto receptu,ale vynechala jsem rajčata. A protože jsem založením tak trochu lenoch, který si zdlouhavou práci rád usnadňuje, napadlo mne použít na vaření pomalý hrnec. Lilek jsem nastrouhala na V-krouhači na slabé nudličky, posypala lžičkou soli a nechla vypotit. Mezitím jsem na stejném struhadle nastrouhala i kapie, přemístila je do nádoby PH, přidala vyždímaný lilek a ostatní ingredience. Hrnec jsem zapnula na stupeń 2 a "pomalila" 3 hodiny za občasného zamíchání. Nakonec jsem směs lehce projela tyčovým mixérem.Výsledek = naprostá bomba!!!!:yes::yes::-)

Ajvar je výborná věc, také dělám, byť dle jiného receptu.

Děkuju moc za vyzkoušení receptu i fotky :-K

Našla jsem si tento recept v jednou časopise a prubla.Já jsem rozmixovala a poté podusila.Moc dobré,pikantní:-p

Hanis: Pochvala patří Airan, která recept kdysi uveřejnila :-)

Posíám bod :-K, udělala jsem jako Jahoda - jen papriky a lilek (ale zeleninu jsem nepekla a neloupala), vařila asi 3 hodiny. Výborný recept, budu určitě dělávat každý rok - polovinu jsem již rozdala a každý chválí :yes:

rebeka: Rebi, Jarka to dělá, jak popisuje v receptu.
Fotky jsou ale od Jahody a ta to peče - mrkni na její komentář níže ;-)

cathleen: děkuji:-K

rebeka: zkusím to zjistit :-K

cathleen: rozhodně si ho taky udělám, akorát nevím, jestli to dělat v troubě nebo na sporáku, protože na některé z fotek se zdá, že je na plechu;-)

rebeka: :-D:-D to níííc....vím o něm proto, že se ho už dva roky chystám vyrobit. Ale letos to prostě MUSÍ vyjít:-!:-D

:-O tak tohle mi uniklo:-S už si to ukládám, protože ten kupovaný je drahý jako čert:-//
cathleen díky za připomenutí;-):yes::-K

vybusna: ahááá ;-)

ziza jasne...akurat ja som ju cely cas titulovala arian :-8

vybusna: airan není samozřejmě pravé jméno, ale paní, která na receptech.cz měla úžasné recepty z balkánské kuchyně, měla nick Airan;-)

boze airan nie je arian???

zizala: jasně, ale nebýt Tebe, nevím o tomto receptu.
Airan děkuji samozřejmě taktéž, pokud zavítá na Topky, třeba bude mít radost...;-)

Děkuju za krásnou fotku, já se teprve rozhlížím po vhodných kapiích, dnes v Tescu byly sice levné, ale scvrklé.

Dík za recept patří hlavně Airan, já ho jen převzala:-8.

zizala: Jak jsem slíbila u Ljutenice:-p, tak jsem realizovala i tento recept, aby nebyl bez fotky, protože si ji Ajvar rozhodně zaslouží.
Přípravu jsem mírně změnila - trochu jsem nejdříve čerpala z netu a také jsem chtěla mít jinou pastu, než je paprikovo-rajčatová Ljutenice.
Lilky s paprikami jsem pekla v troubě, papriky sloupla, lilek také a použila jsem jen dužinu. Protože ajvar je údajně především pasta papriková, tak jsem rajčata vypustila, ale dala více lilku, tím je pasta i hustší. Dokonce jsem četla, že přidáním více lilku zůstane ajvar stále krásně oranžový až červený.
Vařila jsem jen 2 hodiny, nakonec jsem trochu směs projela mixerem (ale ne vše, jen 2x,3x, aby tam zůstaly i kousky papriky).
Trochu směsi jsem nechala vychládnout a vyzkoušela na topinkách a i to je výborné.:-*
Díky za recept a budu dělat již pravidelně;-):-K:yes:5

:yes::-p

Děkuju za recept:-), já to furt kupuju...:-//:-8:yes:

Dělávám něco podobného, jen nedávám lilek a je to výborné a univerzální jako třeba pod maso, na topinky, ke hranolkům a kdysi jsem si to mazala i na chleba s máslem. Bodík letí:yes:

:yes:super, určitě zkusím udělat, mám ho moc ráda:-K

1974andrea: To i já ;-):-p

Díky za ty ljutěnice a ajvar,jsem taktzv.ujetá na takovéhle zeleninové věci:-)):yes:

Tématické fráze:
ajvar, ajvar recept, recept na ajvar, recept na pravý ajvar, domací ajvar, recept ajvar, ajvar recepty, domácí ajvar recept, co je ajvar, aivar, co je to ajvar, recepty ajvar, recepty na ajvar, jak vyrobit ajvar, recept na domácí ajvar, jak se dělá ajvar, zeleninový ajvar, aivar recept, ayvar, ajvar v receptech

Suroviny:
kapie červená, rajče, lilek, feferonka, olej slunečnicový, cukr, ocet vinný, sůl, česnek

Přidat fotografie receptu