Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková na smetaně snad tak, jak se má dělat

Svíčková omáčka je královna tradičních českých jídel i svátečních tabulí. Křehký plátek hovězího masa, jemná omáčka, nadýchaný knedlík a šlehačka s brusinkami potěší rodinu a mile překvapí vaše blízké.

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Alfred Jansky

Náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 120 min bez doby odležení

180 min (60 min příprava + 120 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Den před vařením prošpikujeme maso špekem a nasolíme ho. Krok 2: Dáme vařit vodu. Krok 3: Do hrnce nastrouháme očištěnou kořenovou zeleninu a trošku pomerančové kůry. Krok 4: Přidáme oloupanou a nadrobno pokrájenou cibuli, půlku citronu, který položíme plochou na prkénko a seřízneme z něho kůru a cca 3-4 lžíce cukru. Krok 5: Do uzavíratelného sítka (vajíčko na čaj) dáme několik kuliček pepře a nového koření, přidáme rozlámaný bobkový list a špetku tymiánu. Krok 6: Zalijeme teplou převařenou vodou a promícháme. Krok 7: Vložíme maso, přikryjeme a uložíme do chladu. Je dobré během naložení dvakrát promíchat. Krok 8: Druhý den maso i se všemi ingrediencemi přendáme do pekáče, podlijeme nálevem, přiklopíme a dáme dusit do trouby do měkka. Krok 9: Mezitím rozpustíme máslo, vmícháme do něj hladkou mouku. Mouky dáme stejné množství jako másla. Mícháme, dokud nevznikne světle hnědá jíška. Krok 10: Pekáč odklopíme a šťávu vydusíme natolik, aby se zelenina trochu orestovala, přitom obracíme maso, aby se na něm udělala kůrčička. Krok 11: Maso odložíme, citron vyndáme a obsah pekáče přendáme do hrnce (bez sítka), přidáme zbylý nálev, máslovou jíšku, smetanu, a vše tyčovým mixérem rozmixujeme. Krok 12: Povaříme, doředíme, dochutíme cukrem a solí. Krok 13: Pokrájené maso vložíme zpět do omáčky. Servírujeme s plátkem pomeranče, šlehačkou a brusinkami.

TIP: Výběr masa na svíčkovou na smetaně. Možností je více. Jakou nejlépe zvolit?

Zveřejněno 27. 5. 2011

Poznámka autora Alfred Jansky

Svíčková mě "baví" a tento postup jsem vyvíjel dle různých receptů.

Ještě dvě drobné rady. Před špikování proužky slaniny dejte přibližně na hodinu do mrazáku, jde pak lépe vložit do masa. A k ochutnávání používejte podšálek, na který lžící nalijete trochu omáčky a prostě ho olíznete.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková na smetaně snad tak, jak se má dělat

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xoGl

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková na smetaně snad tak, jak se má dělat

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xoGl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Maxmillian: ktovie, na čo pozeral pred 5 a pol rokmi pán nívotný, asi tam boli nesprávne fotky vtedy...teraz sa asi už neozve na váš dotaz...:-K

nívotný: Kuličky? Kde? Koukáme na stejný recept se stejnými fotografiemi?

Téměř správný recept a výsledek bude určitě chutný, ale vždy je co zlepšovat, např.:
1. Na fotografii je omáčka hodně světlá a to je způsobeno technologickým postupe, kdy namísto abyste nejprve zeleninu a poté i cibuli orestovat a zabarvil (v této fázi by Vám mrkev viditelně pustila tmavě okrovou barvu, která poté dělá charakteristicky tmavožluté zabarvení omáčky) ji dáte v nálevu s masem do trouby. Pokrmy na talíři se hodnotí tzv. organolepticky, tedy všemi zúčastněnými smysly a tedy nejen vůní, chutí, ale i zrakem, což je dokonce první vjem, který zaznamenáte, když Vám někdo položí talíř na stůl. Hezká sytá barva je pak důkazem bohatosti zeleninového základu.
2. Kdybyste dělal zeleninový základ, mohl byste před vložením po všech stranách opečeného naloženého masa přidat a krátce zarestovat lžíci plnotučné hořčice, což omáčce dodá velmi typickou vůni i chuť a restování podpoří tmavost žluté barvy ve výsledku.
3. Když přidáte více zeleniny, nebudete muset omáčku hustit moukou.
4. Smetanu rozhodně nevařte s jíškou, jíšku – mouku je třeba provářet min.20 minut (spíš déle) a smetanu varem degradujete, použijte ji až na závěr při dochucování, smetana se používá k tzv. levírování (závěrečné zjemňování bez dalšího vaření, já ji vždy jen krátce převařím (20sekund).
5. Pro vylepšení finální chuti zkuste na závěr před ukončením varu přidat 2dcl bílého vína, s chutí to dělá nečekané divy.
6. V receptu jsem nikde nenalezl zmínku, jak omáčku cedíte/pasírujete. Po vyndání měkkého masa je nutné vyndat i citron (hořkne) a bobkový list. Zbytek koření (ano, mixovat i koření, dlouhým varem je měkké a vydá své vůně a chutě) se zeleninou dobře rozmixovat a vše propasírovat silou tzv. do sucha (v cedníku zbude pouze skoro suché zbytky zeleniny a možná kousky koření) přes hodně jemný cedník. Když použijete více zeleniny (a asi i koření, omáčka pak je aromatičtější), nebude potřeba hustit omáčku jíškou.

Jinak Váš recept vykazuje mimořádně poctivou přípravu s nakládáním (jen mi chybí popepření masa, omáčce to nijak neublíží, téměř není ve finálním produktu poznat, ale masu dodá vůni i chuť) masa a pečlivý postup výroby – vaření. Díky za to, není to úplně obvyklé, ale výsledek jistě stojí za to.

:yes: :yes:

Svíčkovou jsem dělala téměř stejně, jen bez pomeranče...s citronem ..bude-li foto vadit smáznu..:-);-)

Ajfred Jansky 6. 10. 2015 21:13
nívotný: Já tam žádné fotky nepřidával pane kuličko :-)

nívotný: Pravda je že fotky jsou jiné než k tomu receptu.

nívotný 13. 9. 2015 17:57
Co tam špikuje?vždyt jsou to kouličky mletého.celé to vypadá nevábně:-(

Také si tuhle verzi svíčkové ukládám:-p+5:yes:Líbí se mi a určitě nám-milovníkům omáček bude chutnat;-):-))
Tvým krásným novým receptům a Tobě zde na Topkách 3 x zdar;-):-)):yes:

Alfred Jansky 30. 5. 2011 14:59
Díky za vřelé přivítání :-8

Alfrede vítej do topek:-Dsvíčkovou zkusím i podle tebe,máme rádi:-p:-p

Alfréde, svíčková mě také "baví" a za tu dobu, co jsem tady na Topreceptech, jsem jich vyzkoušela celou řadu, hlavně těch, které neměly fotografii. Právě tady jsem se naučila přidávat karamel a fakt to nemá chybu... Jinak tvoji verzi také vyzkouším, moc se mi líbí. :-p A vítej:-K.

Alfréde,také tě vítám do topek,svíčkovou milujeme celá rodina.Tak jak píše Bibinka,karamel dodá barvičku i chuť. Posílám bodík,za hezky popsaný recept a nápad s pomerančem.:yes:

Zrovna u svíčkové neexistuje jeden "správný" recept, ale každý kuchař, kuchařka ji dělá podle sebe. Karamel místo cukru je výborný. Já bych maso předem nesolila, až těsně před tepelnou úpravou ;-)

Alfrede Jánský, vítám tě v naší Topkové rodině jako nového a dalšího člena a přeji ti, aby se ti u nás líbilo;-) Posílíš řady našich hochů:-!
Když tě svíčková baví, tak jí někdy vyzkoušej s karamelem, ten si vyrobíš sám z cukru a malinko vody vaříš, až se cukr rozvaří, voda vyvaří a zůstane nám hnědý karamel, ten se hodí do omáčky a nechá se rozpustit-už nepoužívám jiný cukr do omáčky a karamel jí dá krásnou barvu;-) Svíčkové zdar:yes::-p Dávám ti 1.boda:yes:

Tématické fráze:
jak naložit svíčkovou, jak naložit maso na svíčkovou, jak správně naložit maso na svíčkovou, naložení svíčkové, svíčková na smetaně nalozeni, sekana svickova na smetane, svíčková na smetaně babica, naloženi masa na svíčkovou, svíčková recept naložení, naložit maso na svíčkovou, jak spravne nalozit svickovou, nalozené maso na svíčkovou, babicova svíčková, svíčková na smetaně naložení masa, aby se smetana nesrazila, aby se svíčková nesrazila, špikování svíčkové, sekaná svíčková, jak na svíčkovou, svíčková

Suroviny:
celer, mrkev, petržel, špek uzený, cibule, citron, pomeranče, pepř celý, bobkový list, koření nové koření, tymián, sůl, cukr, maso hovězí, smetana, máslo, mouka hladká

Přidat fotografie receptu