Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí papardelle (nebo tagliatelle)

Hodnocení receptu je 4,9 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Snadný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 937 kJ /
2 375 kcal
Bílkoviny74,72 g
Tuky96,94 g
Vláknina12,00 g
Cholesterol 1,04 g
Sodík 406 mg
Sůl0,84 g
Sacharidy294,93 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve rozmícháme vejce, olej a sůl. Do této směsi postupně přidáváme mouku a pokaždé dobře promícháme. Podle potřeby můžeme přidat až lžíci vody. Těsto je hotové, když je pružné, ale i poměrně měkké, protože při válení do sebe pojme ještě trochu mouky z válu. Těsto zabalíme do fólie a necháme půl hodiny odpočinout. Krok 2: Po půl hodině vyndáme těsto z fólie a válečkem do tenka vyválíme. Jednodušší je samozřejmě použití strojku na těstoviny, pokud ho máme (v tom případě ovšem nejspíš nepotřebujeme tento recept, protože už ho jistě známe...:-) ). Pro jednodušší krájení vyválené těsto několikrát přeložíme na sebe a podle potřeby krájíme tenčí nebo silnější nudle.
Vaříme v dobře osolené vodě asi 3 minuty - tedy kratší dobu, než jsme zvyklí vařit sušené těstoviny.

Zveřejněno 15. 6. 2011

Poznámka autorky Eliza

Čerpala jsem z webových stránek Český kulinář Petra Stupky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí papardelle (nebo tagliatelle)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7Dnr

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí papardelle (nebo tagliatelle)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7Dnr

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (51)

Elizo, dneska jsem dělala domácí tagliatelle podle Angely Hartnett, její recept na výrobu těstovin je shodný s tvým jak v poměru surovin, tak v použití hladké mouky (ostatně, v Anglii tuším ani jiná není běžně k dostání jako u nás), výborná záležitost. Nafotila jsem a přidávám :yes:+ ;-)

Mohla byste mi prosím poradit? Dnes jsem poprvé zkoušela domácí těstoviny. Těsto jsem udělala přesně dle receptu, ale šíleně se lepilo, nešlo ani vyválet. Tak jsem přidala mouku. Když se už moc nelepilo, tak se zase strašně trhalo :-( Projížděl jsem to strojkem snad desetkrát, než jsem udělala jakous takous placku, ani ne moc tenkou, to prostě nešlo. Po uvaření jsou to spíš špecle, než těstoviny. Mám to hrozně tlusté :-/ Tak vůbec nevím, kde mohl být problém... ?

Nevím, odkud má paní tchýně, že se do nudlí dává hladká mouka. Je mi jednasedmdesát, nějaký ten pátek už vařím, před víc než šedesáti lety mě maminka naučila pravidlo "na vařené jídlo hrubá mouka"(jíška samozřejmě z hladké. Zkuste udělat kynuté knedlíky z hladké mouky a budete mít pěkný brousek.

včera jsem je zkoušela a byly vynikající. s kuřecím masikem, cuketou a sušenými rajčaty přímo božské. i přes poučení tchýně, že do těstovin se dává hladká mouka a ne polohrubá se to náramně poveedlo... přidávám do oblíbených a posílám bodíka :-):yes:

:-K;-)

Tak já už nevím...jsem z toho nějaká zblbnutá:-8. Každopádně se to podle původního receptu povedlo, ale nenechávala jsem těstoviny uschnout, ale vařila jsem je vzápětí, respektive podle návodu. Povedlo se, chutnalo...
Nepochybuji, že by chutnalo i podle receptu tak, jak je nyní upravený.
Prostě zkusme vyrábět vlastní těstovinky, ať již máme jakýkoli ověřený recept - a bude všem chutnat lépe, než v případě sušených kupovaných.:yes:

Já dělám těstoviny podle toho receptu z Apetitu taky a vyhovujou;-)

magdalenka:Já nesuším a do dvou dnů spotřebuji, ale je třeba je rozložit na tác a lehce pomoučnit plus zakrýt igelitem (a do ledničky).

chocolate:ale ja ich suším, to preto. S olejom sa to cesto ako správa?

magdalenka:Neboj, Tobě věřím:-K.

chocolate:ja robím bez oleja celý život...so strojčekom i bez...:-D

Magdi, já jsem podle toho těstoviny vařila, ale je fakt, že je to rok 2006, takže jsem možná lžíci vody přidala.Ale mám je uložené, tudíž to tehdy dopadlo dobře;-).

Ahoj, ja sa vám do toho nechcem montovať, ale v časopisoch tie recepty nebývajú vždy spoľahlivé...
Teraz mám pred sebou knihu o talianskych cestovinách a tam autor udáva:na 200 g múky - 5 žĺtkov a 1 KL oleja...
tak si vyberte!

chocolate: ono asi taky záleží na druhu mouky. ;-)

Holky, já já jsem to hledala (hned ráno, také jsem se dívala na Prima vařečku) a opravdu mám v Apetittu recept od Riccarda Lucque (píšu po paměti;-)) na domácí těstoviny a poměr je stejný jako má Eliz (100g hl.mouky, 1 vejce, 3 lžíce oliv.oleje).

Eliza: Eli, já si myslím, abys to nechala, když jsi je podle toho udělala a byly dobré. Čokoládka taky tady píše, že má recept, kde byly 3 lžíce na jedno vejce. Pan Stupka nám v tom dělá zmatek;-):-))
Vidím, že už jsi to opravila:-)

:-8;-)Ajta, Marísku:-), je možné, že jsem ten Stupkův psaný recept blbě pochopila...:-8 Nejspíš pro to množství oleje jsem nepotřebovala vůbec žádnou vodu...;-):-D Měla jsem mastnotu všude po rukou, ale nemůžu říct, že by se to těsto lepilo, to ne. Jen jsme asi s těmi těstovinami požili zbytečně větší množství tuku...
Tak já teď nevím, co mám dělat...:-8 Jestli to opravit tak, jak by to mělo být, kdybych to byla dobře pochopila - jenže tak jsem to nerealizovala... ;-) Pro začátek to nějak upravím, aby se zbytečně neplýtvalo olejem... Díky, Maris, jsi hodná.

Eli, právě se dívám na Prima vařečku a pan Stupka dělá domácí těstoviny, dává na 500 g mouky 5 vajíček / to odpovídá 100 g - 1 vajíčko /, ale jen 2 lžíce oleje. Tak to uvedli v napsaném receptu, ale ze začátku říkal na jedno vajíčko - 1 lžíce, podle toho by to mělo být 5 lžic. On to dělal jen z 300 g mouky a tří vajíček a tří lžic. Promiň, že to sem píšu, ale mně těch 12 lžic na 400 g připadá strašně moc. Nelepilo se Ti to ? Já totiž, když mi něco nejde, tak mám chuť s tím praštit, proto se snažím, aby poměr surovin byl ok.;-):-) a s výrobou domácích těstovin zkušenosti nemám, jen s nudlemi do polévky a tam olej nedávám. Já v žádném případě nechci zpochybňovat Tvůj recept, jen provádím výzkum:-))

:-) moc pěkný recept:yes::-K

Eli jasně, prostě máš recept a děláš podle něho...promiň...já jsem totiž dělala nejdřív úplně bez oleje, pouze mouka, vejce, voda..tak to dělala moje maminka, tak jsem se to naučila já...no a kdysi jsem četla, že je bezva dát do těsta lžíci oleje, že těsto zvláční, netrhá se při válení, neoschne tak rychle a moc jako když olej chybí...proto ten pro tebe (chápu :-)) ode mně stupidní dotaz...proč?...víš, myslela jsem, že kromě toho, že si prostě dělala podle receptu, že je tam nějaký důvod, který mi unikl...tak se nezlob, že jsem tady rozvířila diskuzi, která až tak moc nesouvisí s těstovinami...určitě vyzkouším pouze s olejem, jsem zvědavá...:-)

chocolate: keby si vedela, koľko som sa ja natrápila...a to už moja mamka mala podobný strojček, že som niečo odkukala doma...

magdalenka:Přesně popisuješ můj problém, domácí těstoviny snad i umím, vyválím, ale u strojku nadávám a pak to stejně vyválím ručně.Prostě na to nemám ten grif:-//.

Eli, ak dovolíš, ozývam sa...ja robím cesto iba z vajca a múky, bez oleja, lebo si cestoviny suším do zásoby, iba niekedy trochu vody pridám. Pretože uvažuješ, možno aj viacerí, o strojčeku, radím, aby vás niekto zbehlý zaučil, totiž tá konzistencia cesta na vaľkanie sa nedá popísať, jednoducho si to musíš "omakať", raz je vajce menšie, raz väčšie, raz múka suchšia...potom aj samotné vaľkanie a sušenie a krájanie nudlí...musíš nachytať ten grif. Aj mňa to stálo kopu nervov a skoro strojček letel von oknom.

Moc děkuji za zájem a zkuste, za tu radost to stojí (je to skoro jako s tím kaprem bez kostí...;-):yes:).
Světlanko, trochu nevím, na co se ptáš - jako co "proč"? Asi máš na mysli, proč jsem to dělala jinak, než na tom receptu, který jsi vložila...(mimochodem díky za něj, také zkusím) Prostě jsem se rozhodla důvěřovat panu Stupkovi a zkusila to podle něj. Ale máš pravdu, i on doporučuje ještě případně trochu vody, podle potřeby. Asi jsem měla velká vejce, takže jsem ji nepotřebovala (i on píše, že voda nemusí být). Ale děkuji za upozornění, pro každý případ a úspěch ji do receptu připíšu.:-)

Eli:yes:13.bod za mooc šikovné ruce;-):-Oobdivuju:-p:yes:

chocolate, to máš jedno, mně jenom zajímalo PROČ:-O - a není problém to vyzkoušet...:-)

Svetlana:Světlanko:-K, já jsem to tak přímo vyčetla z Apetittu, ten recept i s dovětkem dával jejich italský šéfkuchař.Možná to je jinak, já jsem to těsto dělala párkrát na lasagne, bylo výborné, ale poměrně ztuha se s ním pracovalo.

chocolate, roky si dělám těsto na nudle, na fleky, na torteliny sama a jediné, co jsem začala přidávat, je lžička toho oleje - ale ani ne tak kvůli rozvařování, ale kvůli pružnosti těsta a osychání...proto se ptám Elizy, proč...http://www.certnakoze.cz/gourmet/recepty/domaci-te...

Svetlana:Nejsem Eliz, ale mám stejný recept z Aromi (kdysi to bylo v Apetittu), na 100g mouky přijde 1 vejce a 3 lžíce oleje.Voda se nedává, těsto má být poměrně hodně tuhé, má jinou konzistenci než nudlové, s vodou by se rozvářelo.

Holky, vy mě zkazíte;-) Domácí nudle občas dělám, a teď budu muset vyzkoušet papardelle a lasagne:-8;-)
Eli, krásné:yes::-K Určitě vyzkouším.

...Eli každopádně bodík...mám dotaz...proč dáváš tolik oleje do těsta?...a ty nedáváš žádnou vodu?...já si dělám nudle sama, ale vlastně na jedno vajíčko dávám 1PL oleje a zbytek studenou vodu...tento recept vidím poprvé...ale každopádně vyzkouším pouze s olejem...určitě posílám bodík, protože na tom talířku vypadají úúúžasně :-)

9 bodík. určiže zkusím:yes::yes::yes::yes::yes:

Eli, máš je nádherné;-):yes:

Já jsem se se strojkem zatím neskamarádila:-/.Recept je každopádně moc fajn:yes:.

:-p:-p:-p Dala by jsem si, vypadá to výborně :-K:yes:

Ten strojček sa vám oplatí, ak máte viac času, predsa celý proces výroby trochu trvá. Nastavujete si hrúbku vaľkaného cesta i šírku nudlí a nudličiek pri krájaní. Finančne sú domáce rezance (nudle) za babku. Keď boli deti malé, raz týždenne som robila - milovali napr. s tvarohom, s makom, granatír, lasagne. Plus niťovky do polievky v nedeľu museli byť. Čo však človek nespraví pre rodinu?

:-p:-p:-p:yes::yes::yes::-K

Moc děkuji za ohlasy a doufám, že někdo vyzkoušíte...;-)
Ostré nože nemám, jen to umím naaranžovat. Ale o strojku uvažuji velmi vážně.
Danielko, domácí nudle do polévky také nedělám, chutnají nám ty kupované (babiččiny)..zatím...třeba se k nim také propracuju.;-)
A teď už dobrou, holčátka moje, vstávám brzy a jdu do práce pěšourem, tak ať to na tu osmou stihnu, když tu vůbec nic nepojede...:-//

:-K+4:yes:nejen za těstoviny:-*

Eli, ty jsou uzasne :yes::yes::yes:, ja neudelam ani domaci nudle.....:-D:-D:-D. Mas bodika s hvezdickou :-K.

Díky, ale moc jste mě nepomohly,:-)) asi to ještě nechám uležet, ještě nenazrál ten správný čas na zakoupení:-)

Domácí je domácí.Eli nádhera.:yes::yes:

zizala:asi má Elí kvalitní a ostré nože:-8 že jo;-):-?:-D:-D:yes:
a šikovné ručičky,samozřejmě:-8:-K

Tak to bych taky nepoznala, že jsou krájené ručně :-O:yes::yes:

Marísku, nemám... Jen jsem byla pečlivá a na fotce to vypadá o něco líp...;-) Ale určitě o něm také uvažuju, řekla bych, že se to vyplatí - chuťově i finančně.:-)
Jarko, není to ryba, ale krůtí prsa. Mně osobně ta dochucovadla nějak zvlášť nevadí, občas po nich i sáhnu, ale poslední dobou mám pocit, že když jím v restauraci nějaká chuťově přetažená jídla, tak mě pálí žáha. Ale ta směs na francouzské brambory se fakt povedla, cítím v ní chuť kvalitního sýra a pažitky.:-p A to kořenící směsi už nekupuji vůbec, raději si je namixuji sama.

Maris, ja mám nejaký taliansky, chce to trochu cviku, kým sa človek s ním naučí robiť...kedysi som pri ňom strácala nervy. Teraz obyčajne vaľkám ručne - váleček - a strojkom iba nudle a nudličky krájam.

Eli, máš je krásně pravidelné, vypadá to, že máš na ně strojek, můžu se zeptat jaký ? Já o něm uvažuji, ale nějak se nemůžu k tomu odhodlat:-8:-)

joooj,to je hezoučký receptík:-p;-):yes::-D
chjjo,já mám zase na něco chuť:-S
tak papa(rdelle):-D:-D
+1:-K

Eliza: no vidíš, a já bych byla přísahala, že tam vidím kousky rybího masa :-O
Sýrový prášek neznám, já tyhle věci nekupuju, nejsem na ně zvyklá:-8:-8, pokud jsem někde něco z toho ochutnala, pokaždé mi to chutnalo "uměle" :-S Ale třeba jsem jen měla smůlu ;-)
Jinak Tvůj návod se mi líbí :yes: Těstoviny si někdy taky dělám svoje, většinou lasagne, protože si nakrájím kusy podle velikosti pekáčku:-)

Žížulko, je to u nás velmi oblíbená a rychlá úprava těstovin, ale recept nepíšu záměrně, abych nedostala sprdung od ortodoxních vyznavačů italské kuchyně (mám na mysli ty odborníky, vychované Italem v kuchyni...;-):-)) ). Jde o to, že zpěním trochu drobně nakrájené domácí slaninky z bůčku a špalíčky česneku, přidám kousky kuřecího nebo krůtího masa, opeču dozlatova a zasypu moukou. Zaliju vodou z těstovin, které se vaří a přidám lžíci - dvě sýrového prášku na zapékání "Francouzské brambory" od Kotányi, který jsem rozšlehala ve smetaně. Omáčka se provaří a pak se k ní přidají těstoviny a dobře promíchá. Ten prášek má velmi dobrou, jemnou sýrovou chuť a určitě i nějaká éčka...:-* ;-)

Do domácích těstovin jsem se pustila proto, že jsem zaznamenala jejich :-O cenu na farmářských trzích a řekla si, že to nemůže být nic zas tak složitého, když to dělaly a dělají celé generace italských kuchařů a kuchařek...;-)

Ještě nám prozraď, jakou dobrotu to máš konkrétně na tom talíři? ;-):yes:

Tématické fráze:
těstoviny papardelle, těsto na tagliatelle, tagliatelle recept, paperdelle, angela hartnett recepty, paperdele, tagliatelle, papardale, paprdele, paprdele, tagliatelle těsto, paprdelle, italské recepty na papardelle, papardalle, co jsou papardelle, výroba tagliatelle, tagliatelle recepty, papardelle s lososem, strojek na nudle imperial, tagliatelle výroba

Suroviny:
mouka polohrubá, vejce, olej olivový, sůl

Přidat fotografie receptu