Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švestková povidla

Klasická česká švestková povidla využijeme po celý rok jako náplň do koláčů, sladkých knedlíků či buchet. K dochucení použijeme vanilkový lusk a rum, díky kterému budou krásně vonět.

Hodnocení receptu je 4,5 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lenka-m

Snadný

Doba přípravy 200 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 140 min + 24 hodin odležení

200 min (60 min příprava + 140 min tepelná úprava, + 24 hodin odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie29 923 kJ /
7 152 kcal
Bílkoviny33,00 g
Tuky10,00 g
Vláknina125,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 205 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 638,78 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Švestky omyjeme, vypeckujeme a umeleme na masovém strojku. Krok 2: Vložíme je do většího hrnce, přidáme cukr, ocet, nastříhaný lusk, kůru z citronu, zamícháme a necháme 24 hodin stát. Krok 3: Pak vaříme na mírném ohni za stálého míchání, až povidla zhoustnou. Přidáme rum a ještě teplá povidla plníme do sklenic, kterým otřeme hrdla a zavíčkujeme.

TIP: Jak udělat domácí povidla

Zveřejněno 20. 7. 2008

Poznámka autorky lenka-m

Tento recept mám od manželovy matky. Povidla jsou vynikající.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švestková povidla

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Dkky

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švestková povidla

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Dkky

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (11)

Prosím co dělat, aby mi povidla vydrželi i několik let děkuji.:-)

michaela: Takto udělané, horké nalité do sklenic, ihned zavíčkované vám vydrží hooooodně let. Mě se ještě nikdy nezkazily.

Mohu se zeptat - pokud nemám vinný ocet, můžu použít obyč. ocet? Popř. citronovou šťávu? Díky za odpověď :-)

Dnes som urobila 10 pohárov podľa tohto receptu,zaujala ma vanilka a rum:-p,dala som aj trochu škorice a chuťovo sú výborné:yes:Pridávam fotku a +6

můžu se zeptat...jaký vinný ocet?světlý,nebo tmavý????děkuju:-)

také jsem vyzkoušela, ale kdo máte pekárnu na chleba není nic jednoduššího než vařit povidla v ní nemusíte hlídat ani míchat jen dát do sklenic horká povidla a obrátit dnem vzhůru vařím tak i jiné marmelády moc fajn :yes::-))

Právě zkouším tvoje povidla ,drž palec!:yes::-D

kuře: a prosím jaký papír používáte k překrytí sklenic?
a dáváte papír větší, nežli je otvor do sklenice či jak?

díky předem za odpověď.

recept je dobrý ,až na to míchání,mám recept od spolupracovnice a ten je bez míchání,snad jen poslední čtvrt hodinu.4 kg švestek se vyloupe a dá do kastrolu,zasypeme 30 dkg cukru a přidáme 0,25 l 8% octa,přikryjeme poklicí a 24 hodin necháme odležet,pak postavíme na sporák /na plynovém musíme dát plotýnku/ a vaříme 2 hodiny na mírném plameni přikryté poklicí,další 1 a půl hodiny vaříme odkryté,potom už raději míchám,než povidla úplně zhoustnou,dám do sklenic překrývám kolečkem papíru namočeným v rumu a zavíčkuji ,vydrží i několik let ,v žádném případě 3 a půl hodiny nemíchat.

šimajda 2. 1. 2009 10:08
Jestli-že tento recept pochází z jižních čech tak je určitě :-p .Až budu mít švestky tak to hned zkusím. Ted si to zatím stáhnu.:-))

Tématické fráze:
povidla recept, povidla, domácí povidla, recept na povidla, švestková povidla v domácí pekárně, recept povidla, domácí povidla recept, jak se vaří povidla, švestková povidla z domácí pekárny, recept na domaci povidla, vaření povidel, povidla v domácí pekárně, povidla v troubě, povidla z domácí pekárny, sveskova povidla, povidla ze svestek, vaříme povidla, povidla v pekárně, jak uvarit povidla, povidla recepty

Suroviny:
švestky, cukr krystal, ocet vinný, lusk vanilkový, kůra citronová, rum

Přidat fotografie receptu