Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šťavnaté kostky na cuketě s mrkví, dušené v papiňáku

Tento recept využívá papiňák k efektivnímu vaření, což zajišťuje, že maso zůstane šťavnaté a zelenina si uchová svou chuť. Kousky masa se vaří spolu s nakrájenou cuketou a mrkví v bohatém vývaru, ochuceném česnekem, cibulí a aromatickými bylinkami.

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 40 min

50 min (10 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 169 kJ /
1 952 kcal
Bílkoviny95,11 g
Tuky159,27 g
Vláknina15,58 g
Cholesterol 293 mg
Sodík 3,45 g
Sůl8,82 g
Sacharidy30,79 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso opláchneme a nakrájíme na stejně velké kostky. Krok 2: Slaninu nakrájíme na menší kostičky, jednu cibuli nakrájíme nadrobno, druhou na silnější půlměsíčky a česnek na plátky. Krok 3: Polovinu z jedné mrkve nastrouháme na hrubém struhadle (slzičky), zbývající 1,5 mrkve nakrájíme na silnější 3-4 cm dlouhé špalíčky. Krok 4: Cuketu oloupeme, rozpůlíme, lžící vydlabeme vnitřek s jádry a také nakrájíme na silnější špalíčky. Krok 5: V hrnci rozpálíme olej, vložíme kostičky slaniny a drobně pokrájenou cibuli, 4 minuty restujeme, pak přidáme pokrájené maso a necháme ho za stálého míchání zatáhnout. Poté přidáme půlměsíčky cibule, nastrouhanou polovinu mrkve, plátky česneku, vše důkladně promícháme, podlijeme 2 dl vody, rozdrobíme 2 kostky zeleninového bujónu, uzavřeme poklicí a pod tlakem na mírném plameni od doby varu dusíme 25 minut. Krok 6: Pak hrnec ochladíme, otevřeme, přidáme špalíčky mrkve, cukety, znovu uzavřeme a od doby varu pod tlakem na mírném plameni dovaříme 3 minuty. Krok 7: Hrnec odstavíme z ohně, otevřeme, přisypeme nasekané bylinky, promícháme a můžeme podávat. Jako přílohu jsem zvolila rýži, ale hodí se i brambory, nebo také jen čerstvé pečivo.

TIP: Jak vařit v tlakovém hrnci - stručný návod

Zveřejněno 19. 8. 2011

Poznámka autorky Anna Kocikova

Na "gulášek" jsme chuť neměli, v lednici bylo z uvedených surovin od každého kousek a nám tím vznikl prima oběd. Šťáva byla bezvadná i bez přidání dochucovacích prostředků, ale dle potřeby si každý může sůl i pepř dodat.

Pokud budete dělat v obyčejném hrnci, musíte hlídat a dolévat tekutinu a po 3/4 hodině občas píchnutím do masa zjistit, jak je měkké.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šťavnaté kostky na cuketě s mrkví, dušené v papiňáku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rgwK

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šťavnaté kostky na cuketě s mrkví, dušené v papiňáku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rgwK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Dana61:Děkuji za reakci i komentář:-K:yes:Ano je to pravda,velice ráda vařím v papiňáku a také jsem toho názoru,že pokud se jídlo připravuje šetrně, tak chuť je stejná, jako v každém jiném hrnci:-)Jen tak jednou ze zvědavosti manžel přinesl z hospůdky zaležený guláš,vařený v obyčejném hrnci a pak jsme si jako přídavek dali gulášek"papiňákový":-*Rozdíl jsme nepoznali ani my domácí,ani fajnšmekři přes guláše,co u nás byli zastavení;-):-))

Aničko, opět velká dobrota a jak jsem zjistila, tak i Ty miluješ papinův hrneček - šetří čas a já bych řekla, že většina jídel si v něm zachová tu správnou chuť:-D:yes:

Moc Vám všem děkuji:-KVaše komentáře mě vždy zahřejí na duši:-8:-K:yes:

Opět moc hezký a šťavnatý recept Aničko, navíc báječně popsaný a se spoustou letní zeleniny:-p.+12

:-p:-K:yes:

Ani, tak tohle bude hezky šťavnaté jídlo a máš pěknou barvu šťávy-na ty já jsem umanutá;-):-)) Tudíž máš ode mne krásného 10.boda:yes:

:-p:-p:yes::yes:

Já Vám všem moc děkuji za milé kmomentáře,které mě moc potěšily:-Kza bodíky také dík:-);-)
Pro dvě osoby se opravdu hůř vaří:-8ale když jsou k sobě pasující suroviny,tak my nemáme problém ob den si druhou várku dát znovu.Tady tohle byl takový trošku kompromis-manžel nemá rád dušenou mrkev,kterou já miluji,ale tahle kombinovaná varianta sedla oběma stranám;-):-p:-))Jde to udělat i v obyčejném kastrolu,ale chce to delší čas:-)

Papinovo hrnek nevlastním, ale musí to být, Aničko, veliká lahoda...:yes:+++:-K

Anicko, moc krásne, opravdu si ulozim :-K;-):-):yes:

jojo, mrkev a slanina, to je naše, viď Aničko:-D. Krásně šťavnaté, to já můžu:-p:yes:

No bezva!! Drahuško, ty holt umíš;-)

Nedovedu neodolat, jak je někde zelenina, tak to si umím pošmáknout:yes:

Suslajdo,Miruš-děkuji:-)):-K:-K

Aničko:-), krásný způsob zpracování mé oblíbené cukety:-p. Ukládám a počkám až dorostou;-).

Tématické fráze:
dušená mrkev v papináku, hovězí v mrkvi na francouzský způsob, mrkev v papinaku, cuketa s mrkví, hovězí s mrkví v papiňáku, přílohy k dušené mrkvi, veprove v mrkvi v papinaku, maso v mrkvi v papiňáku, duše na mrkev, příloha k dušené mrkvi, hovezi kostky v cukete na mrkev, cuketa a mrkev zpracování, dušená mrkev s cuketou, příloha k dušené mrkvi, vepřové maso v mrkvi v papinaku, štavnaté dušené hovězí, maso s mrkví v papináku, dušená mrkev recept, veprove s mrkvi v papinaku, dušená mrkev parní hrnec recepty

Suroviny:
přední hovězí, slanina, cibule, mrkev, česnek, cuketa, olej, bujón zeleninový, voda, bylinky

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu