Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská z čerstvých rajčat

Sladkokyselá rajská omáčka připravená z čerstvých rajčat má úplně jinou chuť než ta z protlaku. Jemná, voňavá a plná slunce – skvěle ladí s masem i knedlíkem a potěší celou rodinu.

Hodnocení receptu je 4,5 (27×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marta Marta

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

4 porce

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 032 kJ /
486 kcal
Bílkoviny12,78 g
Tuky13,17 g
Vláknina20,20 g
Cholesterol 36 mg
Sodík 116 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy70,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme, omyjeme a nakrájíme nadrobno. Krok 2: Rajčata spaříme, aby šla dobře oloupat a pak je nakrájíme na drobné kostky. Krok 3: Na másle osmahneme nakrájenou cibuli spolu s kořením a zaprášíme ji moukou, kterou zarestujeme. Krok 4: Přidáme pokrájená rajčata a chvíli podusíme. Přilijeme vývar a pozvolna vaříme asi 20 minut. Krok 5: Omáčku propasírujeme, osladíme, okyselíme a zjemníme smetanou.

TIP: Tipy, díky kterým bude vaše rajská dokonalá

Zveřejněno 30. 7. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská z čerstvých rajčat

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2kv1

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská z čerstvých rajčat

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2kv1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Mám dotaz. U receptu se zobrazuje 1.dávka, nikoli jedna porce. Prosím, jaký je poměr mezi dávkou a porcí?

oring: Dobrý večer, z uvedeného množství vyjdou 4 porce. V receptu jsem to upravila. Ať se Vám rajská podaří:-)

Moc dobrá rajská.

Překvapivě dobrá :-K

Výborná! Dělám s hovězím masem z kterého mám pak vývar a zaprašuju místo mouky kukuřičnou kaší a je to celkově jemnější :). Recept opravdu doporučuji všem :)

Výborná záležitost :):-!

Tak jsem teď dodělala rajskou a musím říct, že je luxusní, všem ohromně chutnala ;-), takže dávám bodík a zařazuji do oblíbených receptů :-D:-D

Zivocichacek 13. 9. 2011 13:36
Tak jsem skočil na zahradu a natrhal jich pár a udělal rajskou, pač už nevím co s něma. Tech salátu jsme už přežraný. Tento recept mi přijde nejbližší, tomu co dělala moje babička. Vždycky říkala, ze základ jsou dobra rajčata - ne ty krásně vypadající (vetšinou španělský) a bez chuti a vůně. Bez smetany a bez kořenové zeleniny - to se dela svíčková a ne rajská. Dochucovat skořicí, cukrem a citronem(octem). Chuť je už jen na vás, kolik a jak kvalitní tam toho všeho dáte. Po pár letech to pak bude hračka. Chce to trpělivost a nepodceňovat suroviny, pa.

Zdravím.

Omáčku jsem dnes vařila prvně v životě z rajských a povedla se naprosto skvěle... Dávám bodík a zařazuji si tento receptík ke svým oblíbeným a šup s ním do kuchařky...:-D
Akorát nebyla smetana,ale bylo to dobré i bez ní...

renat:
každej nemá čas patlal se s knedlíkama :-D

Rajská vypadá dobře.Ale co ty kupované knedlíky????;-(;-(

No počkám si až to uvaří mamka :-* a okoštuju. Je pravda, že z protlaku to není ončo, já mám výhodu, že můj přítel je kuchař :-p takže mi z práce donese origoš rajskou na zeleninovém základě (kořenová zelenina) :yes: a to je opravdu rozdíl :-p

Jasně, Marti, to určitě budu vařit, aspoň jednou bude pořádná rajská:-p

Jani, jen dělám to, co mi poručili v kuchařce :-)):-)). Je fakt, že jí nedělám moc hustou, tak mám procezeno razdva. Taky jsou ty rajčata hned rozvařený, takže ještě to pak navíc vařit 15 minut s moukou je trápení vitamínů, ale samozřejmě si to musíš ukuchtit podle svého, to je jasný :yes: Rajská je dobrá, úplně něco jiného než z protlaku, ale užiju si jí jen v létě a na zavařování takovou úrodu nemám :-(

Patricie, moc děkuji, recept mám uložený, takže i s tímhle komentářem. Takže to fakt vypadá jednoduše.:-)

Pro Janu Remkovou. Přidala jsem fotku zavař. rajčat. Velice jednoduché zavařování, malé dávám celé, větší překrojím, mírně osolím a přidám pár bobkových listů a nového koření.Když mám čas, rajčata loupám, ale není nutné, stejně se přepasírují.Zavařuji cca 20 minut.

Jo a alus.s naložených rajčat?:-O My jich v létě míváme fakt hodně, daří se jim na zahrádce, je tady někde recept?

No, já jsem z rajčat přímo nedělala rajskou nikdy, přiznávám bez mučení.:-( jen, kdybych se snad někdy pokusila to dělat, myslím, že na tom není nic těžkého, jen koukám, to se má fakt hned zaprašovat moukou? Nemělo by se to podusit s tím kořením, pak přepasírovat a pak zaprášit?:-O

Marti,rajskou dělám taky z čerstvých rajčat (nebo z vlastních naložených) a můži říci že je opravdu výborná. Ani si nedovedu představit že bych ji dělala nějak jinak. Dávám 1 :yes:

Tématické fráze:
rajská omáčka z rajčat, rajska omacka z rajcat recept, rajská polévka z rajčat, rajčatová omáčka z čerstvých rajčat, zavařování rajčat, rajčatová polévka z čerstvých rajčat, recepty z rajcat, rajská polévka z rajčat recept, rajská omáčka s rajčat, rajčata zavařování, omáčka z čerstvých rajčat, polévka z čerstvých rajčat, jak se vaří rajská omáčka z rajčat, jak se vaří rajská polévka z rajčat, recept rajska polevka z rajcat, recept na rajskou omacku z rajcat, rajská omáčka recept z rajčat, recept na rajskou omáčku z čerstvých rajčat, omáčka z rajčat, rajčata recepty

Suroviny:
rajče, cibule, máslo, vývar masový, mouka hladká, smetana sladká, šťáva citronová, cukr krystal, pepř, koření nové koření, koření hřebíček, bobkový list, tymián, skořice celá, sůl

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu