Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jihočeský oukrop

Česneková polévka - neboli úkrop nebo oukrop - je oblíbená česká klasika. Ochutnejte tuto z rozmixovaných brambor, díky kterým vás dobře zasytí. Čerstvá petrželka a křupavý chléb osmažený na sádle dodá polévce tu správnou chuť.

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 15 min

20 min (5 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 905 kJ /
455 kcal
Bílkoviny6,18 g
Tuky30,13 g
Vláknina11,85 g
Cholesterol 27 mg
Sodík 26 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy37,05 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do osolené vody dáme vařit na kostky nakrájené brambory. Krok 2: Mezitím usmažíme oloupanou a nakrájenou cibuli dohněda a utřeme česnek. Krok 3: Když jsou brambory měkké, rozmixujeme je tyčovým mixérem. Přidáme majoránku, necháme projít varem a odstavíme. Krok 4: Chléb nakrájíme na kostičky a osmažíme na sádle. Do talíře nalijeme polévku, přidáme lžíci osmažené cibule a lžičku česneku. Přidáme osmažený chleba, nasekanou zelenou petrželku a podáváme.

TIP: Oblíbené recepty na česnečku

Zveřejněno 10. 10. 2011

Poznámka autorky JanaDorazinova

Zdroj: tato polévka vyhrála 1. místo v pořadu Receptář

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jihočeský oukrop

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qM27

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jihočeský oukrop

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qM27

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (31)

Daniela: Tak to by mi určitě hodně chutnalo! :-)

Převzala jsem recept svoji babičky (Podkrkonoší) Dám vařit brambory nakrájené na čtvrtky, vodu ochutím trochou podravky(tu tehdy neměla, čili jen solila) a vařím hodně doměkka. Na talíř dám kupičku utřeného česneku, může být i se solí, podle toho, zda se solily brambory. Na to naliji vodu z brambor, rozmačkám brambory a na vrch dám lupínek másla.Samozřejmě lze to i různě vylepšovat, ale horalé to prý kdysi dělali takto:-) Vypadá to na první pohled trochu "vodově" , ale je to dobré.

BILKOVAI: díky Ivet!! Dnes jsme si prohodyly recepty, co?:-D

vypadá dost jedle jen já bych ty brambory asi nemoxovala:-8

Jani, polívečka chutnala mě i ostatním členům rodiny. Díky za recept:yes: Máš to za 15...+1

Lenullka: to nevadí!!;-) Já vím, že je moc dobrá a hlavně rychlá;-)

vypadá zajímave, jednoduše :-) ale koukám, ž nikdo nemá dovahu ji zkusit :-)

Jednoduchá,ale opravdu velice chutná polévečka:-p+14:yes:

Iriska: a o to jde, že?;-)

Taky jsem se na to v Receptáři dívala. Je to taková super polívka rychlačka. Na rychlo.:yes::yes:+

rebeka::-D:-D:-D:-D dík!;-)

oukrop neznám ani ten ani onen:-8:-8
tohle se mi líbí, bodík k tobě pílí;-):-):yes::yes:

Severinka: taky jsem to tak udělala;-)

No dobrý, ale majoránku já už nenechávám převařit, pěkně rozemnu ve dlani a dám až nakonec, když už je uvařeno;-);-);-)

Klariska: souhlas :yes::yes::yes::yes:, na Jizerkách taky tak a ještě libeček;-):-p

Jsem původem z podkrkonoší a tam známe oukrop takto: "Do mísy se nalámal tvrdý chleba, přidal podrcený česnek, vše se osolilo a zalilo vařící vodou - dříve zvanou úkrop. Časem se výživná hodnota oukropu zvýšila. Začal se dělat z vývaru brambor či jarních bylinek, hlavně lebedy, mladých kopřiv a špiček rašícího žita. Kromě chleba se přidaly brambory, omastil se bohatě sádlem či slaninou, někdy se rozkleplo i vajíčko. Byly v něm vlastně všechny potřebné živiny a říkávalo se: Jídej oukrop s česnekem a budeš dlouho živ!" zdroj http://ruzenka.blog.cz/1010/vite-co-je-oukrop

Věrka R.: taky myslím;-). Důležité je, aby chutnalo:-)

Věrka R. 11. 10. 2011 07:33
Taky jsem ten pořad viděla a musím říct, že je to asi docela dobrá polévka. Jen do Jižních Čech se asi zatoulala od někud jinud. Pocházím z jihu ale doma jsme dělali trochu jinak oukrop, ale určitě je více receptů, než jenom ten jeden, který jsme dělali doma.

Bibinka: já neznám žádný!:-D A jak asi čteš, tohle taky na oukrop nevypadá;-), každopádně je to super polévka;-)

Jani, tak já ač jihočeška takový oukrop neznám, asi je to ostuda:-8 ale 7.bodíka máš:yes:

Holky, ale já s váma nepolemizuji:-)). OUKROP, jako takový je pro mne velká neznámá;-). Vlastně jsem si původně myslela, že je to něco z krup a ejhle! Receptář prima nápadů a člověk s tímto oukropem, pro mne naprosto proveditelným, něčím, co si nemusím psát a budu si to pamatovat. Já už nějaký měsíc polévky nevařím vůbec, ale přišla naše Bára a já kupuji jen velmi omezené množství pečiva a ona "babi, já mám hlad":-!:-D. Takže přišla na řadu tahle polévka, ať už je to česnekačka, nebo oukrop, zachovala jsem název, jako autor z toho pořadu.;-)

:yes::-K:-O

Já teda nevím, moje babi z Jižních Čech pochází a do oukropu cibuli nejdříve osmahla na sádle, přidala brambory, hodně majoránky, česnek a hlavně krupky, ovšem nemixovala samozřejmě. A ta mastná oka byla vždycky plná té majoránky;-):-p

Jani, podle mě a toho, co jsem si odnesla z domova, je oukrop čirý jako jihočeské tůně a rybníky...;-) musí se v něm zrcadlit sluníčko. Je to horká voda z vaření brambor s kmínem, s přidanou lžící sádla (které vytvoří spoustu malých, mastných oček), s utřeným česnekem se solí a spoustou rozemnuté majoránky (na závěr je možné přidat osmažený chléb).
Ten muž vařil jistě výbornou česnekovou polévku, ale jihočeské kuchařky zcela jistě nedávaly cibuli a nemixovaly brambory.
Polévce ovšem bod dávám:yes:, musí být vynikající. Ale ne oukrop.;-)

Eliza: Když tam byl teda chlap...tak to je v pořádku!:-D:-D:yes:

Určitě bude moc dobrá:yes:Snad ji zítra hned uvařím;-)

:-*:-p:yes:

Eliza: To nemůžu posoudit, na to jsou jiní odborníci a my to určitě nejsme;-). Každopádně se lidem ten recept líbil a co se týká chuti, vnučky snědly plné talíře;-) Taky proto vyhrál první místo. Je možná jedno, jaký má název, pokud lidem chutná.;-)

Jéé, my jsme koukaly s tvrdým Y...nebo jako tvrdá Y...:-8 Omlouvám se...ale byl tam i chlap...;-):-D

Na ten pořad jsem koukala. :-p:-p

My jsme na to s kolegyněmi koukali, jak to ten člověk vařil...:-O Ne, že by to nemohla být dobrá česneková polévka, mám tu podobnou... Ale jihočeský oukrop to teda není...

Tématické fráze:
oukrop, polevka oukrop, oukrop recept, co je oukrop, recept na oukrop, co je to oukrop, recept oukrop, oukrob, recepty oukrop, oukrop polévka, oukropek, oukroup, jak se vaři oukrop, jak se dela oukrop, oukrou, okrop, jak uvařit oukrop, oukrup, uokrop, oukrop polévka recept

Suroviny:
voda, brambory, cibule, česnek, sůl, pepř mletý, chléb, sádlo, petrželka zelená, majoránka

Přidat fotografie receptu