Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tapioka se špenátem a sušenými brusinkami

Hodnocení receptu je 4,8 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

petram petram

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 563 kJ /
1 091 kcal
Bílkoviny11,28 g
Tuky31,48 g
Vláknina18,28 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 191 mg
Sůl0,29 g
Sacharidy181,42 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Tapiokové perličky namočíme na 6 hodin do dvojnásobného objemu vlažné vody. Sušené brusinky také na hodinu namočíme, aby nabobtnaly. Krok 2: Slunečnicová semínka nasucho opražíme na pánvičce. Namočenou tapioku pomocí sítka slijeme a vsypeme do hrnce, ve kterém jsme rozehřáli lžíci olivového oleje. Asi dvě minuty za stálého míchání opékáme. Krok 3: Poté přidáme listový špenát, brusinky a slunečnicová semínka. Zalijeme asi 1,5 hrnku vody, přidáme provensálské bylinky a osolíme. Krok 4: Za stálého míchání vaříme do té doby, než tapioka zprůhlední (trvá to asi 7 minut). Podle potřeby můžeme dolít vodu. Na závěr dochutíme solí a případně i bylinkami.

Zveřejněno 6. 2. 2012

Poznámka autorky petram

Tapioka (maniok, cassava, sabudana, sago) je rostlina původem z Amazonie. Dnes se pěstuje hlavně v Thajsku, Nigérii a Brazílii. Pěstuje se pro své kořeny, které obsahují velké množství škrobu. Samotný škrob se používá k zahušťování a je součástí nejrůznějších směsí na pečení pro bezlepkovou dietu. Škrob se také průmyslově zpracovává na tapikové perličky o velikosti 2-3 mm. V asijské, zejména indické kuchyni, se perličky používají na přípravu kořeněného postního pokrmu Sabudana Kidchi. Asiaté též perličky přidávají do čaje s mlékem, jako tzv. „bubble tea“. Ve Velké Británii a v USA je oblíbená sladká úprava, tzv. tapiokový pudink, jedná se dezert podobný mléčné rýži. U nás jsem se s tapiokou v jakékoli podobě ještě nesetkala, ale na západ od nás je běžnou součástí jídelníčku celiaků.

Dnes jsem tapiokové perličky objevila na toppotravinách

http://www.toppotraviny.cz/skrob-prasek-do-peciva-....

A také v tomto obchodě: http://www.shalamar.eu/www-shalamar-eu/eshop/0/3/5....

Kombinaci špenátu, semínek nebo oříšků a brusinek jsem vyčetla na internetu a moc mi chutnala, určitě by šla použít i s kuskusem nebo rýží.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tapioka se špenátem a sušenými brusinkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n8xD

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tapioka se špenátem a sušenými brusinkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n8xD

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (10)

Urcite to ochutnam! Ja jsem se narazila na Tapioku v obchode Funky Bubble Tea v vestibulu metra Mustek uprostred Vaclavaku. Ted'hledam recepty:)

Xtapiokove perlicky maji v obchode s drubezi v JIcinske ulici v Praze3 krizovatka FLora.Maji tam ijine ocriantalni potraviny

petram: prima, díky,myslím, že vím, koho poprosit, aby mi ji sehnal ;-);-):-K:-K:yes::yes:

spagetka: Tapioku jsem si přivezla z Německa, ve zdravé výživě jsem na ni bohužel nenarazila. Ale objevila jsem obchod s indickými potravinami v Praze, kde ji mají. http://www.shalamar.eu/www-shalamar-eu/eshop/0/3/5...

Tohle mi uniklo, ale určitě by mi to chutnalo, tapioku jsi koupila na topkách nebo ve zdravé výživě?:-p:yes:

Tapioku znam tez jen z televize, australsky Masterchef celkem hojne vyuzival :yes:

:yes::yes:

:-O o tapioce jsem četla v dobrodružných knížkách:-D
Krásný, nezvyklý recept:yes:

Zajímavý produkt :yes: O tapiokové "mouce" jsem četla, ale neznám ji.

Tématické fráze:
tapioca, tapioka v kuchyni, tapioca recepty, co je tapioca, tapioca recept, tapioka.cz, tapioca.cz, příprava tapioky, tapioka příprava, jak se vaří tapioka, tapioka mouka, tapioca sabudana, příprava tapioka, papioka, sabudana, tapiokový puding, "@topieca.com" loc:cz, tapioka pudding, tapiokové těstoviny, tapioca puding

Suroviny:
tapiokové perličky, olej olivový, špenát listový, brusinky sušené, semínka slunečnicová, koření provensálské, sůl

Přidat fotografie receptu