Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelňačka (klasika)

Klasická zelná polévka neboli zelňačka je vydatná a plná kyselého zelí a voňavého uzeného masa. Příjemně zahřeje a krásně provoní celý dům. Můžete ji zjemnit smetanou, přisladit, nebo si užít do sytosti kyselé chuti.

Hodnocení receptu je 5,0 (51×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bohunka.T Bohunka.T

Snadný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 120 min

140 min (20 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 108 kJ /
1 221 kcal
Bílkoviny52,26 g
Tuky81,36 g
Vláknina18,81 g
Cholesterol 120 mg
Sodík 3,19 g
Sůl7,74 g
Sacharidy61,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Žebra umyjeme a v osolené vodě vaříme doměkka asi 1,5 hodiny. Krok 2: Po uvaření dáme stranou a necháme vychladnout. Vývar i maso použijeme později. Krok 3: Uděláme cibulovou jíšku. Cibulku oloupeme, umyjeme, nakrájíme nadrobno a smažíme na oleji dozlatova. Ztlumíme plamen zaprášíme moukou. Chvíli smažíme a přidáme mletou červenou papriku. Dáváme pozor na to, abychom papriku nepřipálili, polévka by byla hořká. Krok 4: Cibulový základ zalijeme uzeným vývarem a vodou. Krok 5: Přidáme celý pepř, kmín, bobkový list, oloupané a na kostičky nakrájené brambory a vaříme 10-15 minut. Krok 6: Zelí scedíme, necháme okapat a uvaříme samostatně v hrnci doměkka. Pokud je příliš kyselé, předem ho propláchneme vodou. Krok 7: Uvařená žebra obereme a maso nakrájíme na kousky. Přidáme do polévky. Nakonec přidáme i předem uvařené zelí. Dosolíme, opepříme mletým pepřem, případně osladíme.

TIP: Oblíbené recepty z kysaného zelí a brambor

Zveřejněno 15. 2. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelňačka (klasika)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qDVk

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelňačka (klasika)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qDVk

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

dobrá a super

2.2.2022..VYBORNA

Výborná

Dobrý den, přidávám fotečku. Super polévka. :-)

Dnes ještě tato polévka pro manžela. Říkal, že dobrá:yes::-). Za to dvouletá dcera snědla dva talire:-).

Nemám uzený dám klobásky uvidím jak to bude chutnat :-8

Je výborná!:-8

před chvílí jsem dovařila, moc nám chutnala .-)

Zbylo mi ve sklenici zavařené uzené maso a taky kysané zelí v lednici bylo, takže volba byla jasná, že uvařím polévku. Moc nám chutnala, tu máš bodík a jednu fotku jako důkaz, díky za recept:-K:yes:

:-p+6:yes:

Jo, ze žeber je úplně nejlepší :yes:. A kdo má chuť, přidá si do talíře lžíci kysané smetany na zjemnění.

:-p:yes:

DOBROTA:yes:

já taky:-p:yes:

Zelňačku miluju :-p

Tématické fráze:
zelňačka z kyselého zelí, zelňačka z kyselého zelí s uzeným, nejlepší zelňačka, nejlepší polévky recepty zelňačka, bílá zelňačka z kyselého zelí, klasicka zelnacka, top recepty zelňačka, zelňačka top recepty, zelňačka, zelňačka z kyselého zelí s uzeným masem, zelňačka s kysaným zelím uzeným masem a klobásou, zelňačka z kyselého zelí a žeber, zelňačka recept, zelnačka z kysaného zelí top recept nejlepší recept, zelnačka polévka s uzeným, zelñačka recepty, top recept zelnacka, zelnacka klasicka, vánoční zelňačka recept, zelňačka z kysaného zeli a uzenym

Suroviny:
žebra uzená, voda, cibule, olej, paprika sušená sladká, zelí kysané, kmín celý, sůl, pepř mletý, mouka, cukr, pepř celý, bobkový list, brambory

Přidat fotografie receptu