Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelňačka se sušenými švestkami

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 681 kJ /
402 kcal
Bílkoviny15,85 g
Tuky24,50 g
Vláknina10,70 g
Cholesterol 54 mg
Sodík 2,08 g
Sůl5,15 g
Sacharidy25,33 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na oleji si zpěníme cibulku, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a necháme ji pustit šťávu. Krok 2: Poté přidáme nakrájené švestky, koření a lehce orestujeme. Krok 3: Pak zaprášíme paprikou a vložíme kysané zelí. Podlijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme do měkka. Krok 4: Nakonec vmícháme smetanu na vaření, necháme projít varem a dochutíme. Krok 5: Díky švestkám má polévka zajímavou a zase novou chuť.

Zveřejněno 4. 5. 2012

Poznámka autorky 1974andrea

Polévku jsem ochutnali v jedné restauraci a moc nám chutnala, tak se chci o recept s vámi podělit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelňačka se sušenými švestkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RwWE

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelňačka se sušenými švestkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RwWE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Petra Ku.:Tak Peťu, koukám, že polévka se fotky dožila:-D. Díky za vyzkoušení a mám radost, že jste si pochutnali;-)

Andri, dneska jsem vařila tuhle polívku, pravda né striktně podle tvého receptu, ale víceméně .. ;-) Poprvé v životě jsem tam dala ty sušený švestky a moc mi to chutná. Jestli polívka přežije do zítra, tak dám fotku :-)

1974andrea:meseník je špeciána jaternica ktorá sa robí na hornom gemeri , je to zmes mesa a prosa, česky jáhli a koreniny, sol rasca česky kmín , cesnak mleté korenie , postup výroby,, asi 2,5 kg maso bravčové z rebier mastné aj chudé narezat na pasiky asi 0,5 cm široké a 3-4cm dlhé pomiešat s 0,5 kg proso docgutit, naplnit velmi meko do čriev a dat varit na 1 hod, pozor jak začne vriet znižit teplotu nesmie silne vriet lebo črievka popraskajú , po uvarení vybrat z vody nechat vychladit potom zaúdit 1 den v miernom dyme- suché bukové drevo , super jedlo do kapustnice aj ako solo .,,

Tak holky slovenské, už nám některá prozradíte, co jsou to ty meseníky?;-):-O

Jů,jalovec a švestky:-Oto by mě opravdu nenapadlo;-)Zajímavá a hleďavá polévečka:-p+:yes::-K
Ty meseníky by mě také hodně zajímaly;-)dala jsem do google,ale nic mi to nenašlo,tak mi to bude hezky vrtat v mozkovně:-))

jarka skrobakova:Jaruško, budu ráda;-). Vidíš, tady to neznáme a na Slovensku je to normálka:-))

super polívečka, rcp se mi moc líbí, vyzkouším Andry:-!:-!:yes::yes::yes::yes::-K:-))

Díky všem za příspěvky a zkuste;-)

1974andrea: taky by mě zajímalo, čo také je meseník:-O:-O;-)
Andrej, vypadá zajímavě.. nikdy jsem zelňačku se sušenými švestkami nejedla, ale proč ne:-? nemusí to být vůbec marné:-p:-p:yes::-):-K

;-);-)

Adel:Díky za váš příspěvek, já jsem ji jedla se švestkami poprvé, tedy podruhé, když už jsem ji uvařila;-). O prosu jsem taky ještě neslyšela a co je to meseník, to ani nevím:-))

U nás se dělá odjakživa, jen tam dávám ne jalovec ale libeček a švestky babička přelévala místní arnikovkou (naložená arnika v lihu), já to nedělám, neb dnes je arnika velmi vzácná bylinka, i když vím, kde ji najít ;-), každopádně ale mňamka ;-);-):yes::yes: a zkusím i ten jalovec a k němu možná rozmarýn :-p:yes:
S prosem neznám, ale taky zkusím

Věrka R. 4. 5. 2012 11:04
Tak zelnici, jak se u nás říkávalo, mám moc ráda a sušený švestky jí určitě neublíží. Já je sice nedávám, ale může to být dobrý a houby taky nedávám, ale ty jsou dobrý ve všem.

... na Slovensku funguje kapustnica so sušenými slivkami úplne štandardne ... dávaju sa do kapustnice pre šťastie (a samozrejme pre chuť), toľko kusov, koľko ľudí bude kapustnicu jesť ... A okrem sliviek ešte: 4-5 druhov domácej udenej klobásy, údené a neúdené mäso, sušené huby a samozrejme nesmie chýbať pár lyžíc prosa a 1 - 2 meseníky :yes::yes::yes: ... jáááj, to je potom dobrota :-K:-K:-K ... každý region ju robí po svojom, ja ju robím tak ako sa na Gemer patrí ... PORIADNU :-!:-!:-!

Hmmm, tak to by mne nenapadlo. Vyzkoušíme, uvidíme. Někdy chybí inspirace;-).

Tématické fráze:
zelňačka recept, kapustnica se švestkami recept, valašská kyselica se švestkami, zelnačka se šveskama, kyselica se sušenými švestkami, valašská kyselica se sušenými švestkami, kyselica se švestkami, kapustnica se švestkami, zelnice se sušenými švestkami, kyselica s houbami, sušenými švestkami a klobásou, polévka se sušenými švestkami, kapustnice se švestkami, zelňačka, polévka kyselica se sušenými švestkami, fazolová polévka se sušenými švestkami, valašská kyselica se sušenými se švestkami, zelnice s houbami a susenymi svestkami, zelňačka se švestkou, zenačka recepty, zelná bílá polévka se sušenýma švestkama

Suroviny:
zelí kysané, klobása, cibule, švestky sušené, smetana na vaření, paprika sušená sladká, pepř, kmín celý, bobkový list, koření nové koření, jalovec, vývar, sůl, olej

Přidat fotografie receptu