Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hluchavková polévka

Hluchavka bílá je rostlinou, která je u nás brána v podstatě za plevel. Ve skutečnosti jde ale o účinnou léčivku, jež pomáhá vnitřně i zevně. Většinou se používá k přípravě čaje, ale protože její léčivé účinky zesilují krátkým povařením, můžete si z ní uvařit i polévku.

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Dooga Dooga

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 25 min

40 min (15 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 204 kJ /
766 kcal
Bílkoviny7,41 g
Tuky53,22 g
Vláknina50,30 g
Cholesterol 89 mg
Sodík 31 mg
Sůl0,03 g
Sacharidy40,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z hluchavek otrháme lístky a květy, opereme je a osušíme. Brambor a pórek nakrájíme na tenká kolečka. Cibuli na jenmé kostičky. Krok 2: Do většího rendlíku dáme řepkový olej, rozehřejeme, přidáme cibuli, brambor a pórek. Orestujeme, stáhneme plamen a opékáme asi 10 minut. Krok 3: Přilijeme vývar a vaříme ještě asi 10-15 minut až jsou brambory měkké. Krok 4: Přidáme hluchavky a asi jen 1 minutu povaříme aby zavadly. Promixujeme tyčovým mixerem do jemného krému. Krok 5: Vmícháme máslo a smetanu, promícháme a podle chuti dosolíme a dopepříme. Krok 6: Naservírujeme do misek či talířů, pokapeme lněným olejem a dozdobíme květy hluchavek.

TIP: Jak použít jarní bylinky do polévek

Zveřejněno 16. 5. 2012

Poznámka autora Dooga

Recept je použit z časopisu Apetit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hluchavková polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w2mR

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hluchavková polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w2mR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (15)

Tak já si ji zpětně našla. . . Barva pěkná, chuť bude taky pěkná. ;-):yes:+

:-O Zajímavá polévka :yes: A pěkná fotka:yes:

Polévka plná zdraví:-)):yes:+

Dooga:tady je vidět, jak nás ta příroda dovede krmit a tak to dělaly naše babičky;-) Až ještě zdraží a bude nám ještě víc ouvej, budeme se k takovým jídlům vracet a rádi;-) Dávám jasnej 9.bod:yes:

Krásné foto a velmi pěkný recept;-) :yes:+

Vašíku já pomalu začínám pochybovat,že jsi chlap:-Oaž uvidím...:-D:-D:-D
Ty bláho,tak tahle polévečka opravdu nemá chybu a vypadá moc krásně:-K+7:-p:yes:

Zajímavé:yes::yes:

Aj mne sa páči, vyrážam na lov...lákajú ma recepty tohoto typu. :yes:

Další výborná polévka " z českých luhů a hájů ";-):-))
Moc se mi líbí a máš ji i krásně nafocenou;-):yes::yes:+

1974andrea: Chuť výborná. Dalo by se to trošičku přiblížit třeba špenátovému krému, ale tato je pikantnější.:-p

Zrovna mi dneska přišel Apetit a koukala jsem na tuhle polévku. Ta chuť mě velmi zajímá. A tys ji zkusil první:-));-)

A ze samotných květů i med.;-)

vseumel:jo sbíraj, dělá se z toho i čaj, ale v polévce nemaj chybu ;-);-)

Páni, ty z tohohle "vobyčejnýho" receptu děláš ouplnou mňamku. Dělala ji moje babka, samozřejmě s normálním olejem (slunečnicovýmú a dííky za připomenutí :yes::yes::yes::yes::-p:-p

Zní to dobře. Jen mě udivuje, že se sbírají hluchavky i v období květu. Určitě to bude dobrota ;-):yes:

Tématické fráze:
med z hluchavek, hluchavka-recepty, vaříme z hluchavek, rcepty.z, med zhluchavky, hluchuvka recept, kvety hluchavek, polévka z hluchavek

Suroviny:
kopřiva hluchavka, pórek, cibule, brambory, olej řepkový, olej lněný, vývar drůbeží, máslo, smetana ke šlehání, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu