Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mátový sirup

Mátový sirup, který si připravíme doma, lahodně zpracuje čerstvé bylinky. Jeho výroba je jednoduchá a chutný sirup z máty se stane osvěžující součástí naší letní siesty i lékem při pokaženém žaludku.

Hodnocení receptu je 5,0 (27×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

senky senky

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min bez doby macerace

60 min (60 min příprava, bez doby macerace)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 329 kJ /
1 991 kcal
Bílkoviny0,20 g
Tuky0,00 g
Vláknina10,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 16 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy492,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vodu s třtinovým cukrem svaříme na hustý tmavý sirup. Krok 2: Vsypeme nadrobno nakrájené čerstvé mátové lístky a necháme krátce přejít varem. Krok 3: Odstavíme, pevně přiklopíme a necháme hodinu macerovat. Krok 4: Potom sirup přes plátýnko scedíme do láhve. Krok 5: Můžeme použít jako přísadu do osvěžujících letních nealko i alko drinků, ale poslouží i jako lék při nechutenství, špatném trávení a nachlazení - v tom případě dávkujeme po lžičkách.

TIP: Jak využít mátu peprnou?

Zveřejněno 21. 5. 2012

Poznámka autorky senky

Recept pochází z červnového Gurmetu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mátový sirup

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vRQm

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mátový sirup

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vRQm

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (27)

Maestra: Děkuji za zpětnou vazbu :-K jsem moc ráda, že chutná. U nás taky moc ...... a na vanilkovou zmrzku <3

U nás na mátu chodím s kosou...:-)
Před časem jsem se nechal okouzlit tímto rcp: https://www.toprecepty.cz/recept/57904-after-eight...
A protože pro pětník si nechám i koleno vrtat, tak toto připravím a posléze sirupem čokoládu ochutím :-)
No, že mě to nenapadlo dříff, že :-8

Děkuji za skvělý recept. Akorát jsem přidala citrón, kvůli chuti a delší konzervaci, ale stejně asi dlouho nevydrží, protože je fakt moc dobrý ???? po scedění jsem ještě udělala studený čaj, tím že jsem nechala plátýnko se zbytky louhovat pár minut ve vlažné vodě.

Betyna: Betynko, díky :-K

:yes: sirup je výborný, aromatický - přidala jsem fotku :-K

moc díky za recept...na zahrádce mám máty plno a nevěděla jsem co z ní udělat.Hned zítra vyzkouším.Díky,díky :) Ž.:yes:

:yes::yes::-)):-K:-p

senky:nééé, to víš, že né:-D:-D:-D ale že jsme botanici jak hrom, co:-?:-D:-D dej si.. na zdraví;-):yes::yes::-)

rebeka:a že jste to nevylily ke keři, že néééé:-?:-D:-D hned jak přijdu domů z procesu, namíchám si:-8:-*

AniCiz: ti něco řeknu, jo:-8:-?:-? několik lét tomu nazad, jsme seděly s dcerou na zahradě, krásné léto a dostaly jsme chuť na mojito.. no, proč ne, všechno bylo doma a před náma keř "máty".. všechno namícháno, ledík, brčko, pojďme na to.. to má zvláštní chuť.. prosím tě.. dobré je to, nevymýšlej:-!:-!:-!
no... nebyla to máta, byla to meduňka..no, co už:-8:-?:-D:-D:-D:-D:-D

Rebeka:jsi dokonalá..:-K:-K:-K..co nevíš,umíš vyhledat na správném místě..
k těm mátám..nejaromatičtější je máta peprná,ovšem je už tak hodně pokřížená s klasnatou,i méně obvyklými,že je těžko přesně identifikovat..no každopádně je léčivá a skvělá:-*

senky: nemá za co, sličná šenkýřka;-):-), taky jsem se poučila.. ono se to může někdy hodit, no ne;-):-?:-)

Já myslím, že je to o zvyku, u nás se sbírají především listy, mám to i v bylinkářce, ale netvrdím, že před květem nebo květy jsou špatné, protože já je taky sbírám i v době květu, zkrátka dokud máta je, protože máme ohromnou spotřebu.;-);-)
Ještě doplním, že vedle máty peprné existuje ještě máta okrouhlolistá, klasnatá a horská, ale použití mají stejné. V Jizerkách vedle peprnky je i ta okrouhlolistá.

rebeka: i já se poučím:-)):-)) díkas:-K

AniCiz: asi tak..;-) Máta peprná


Máta peprná List
Jaro-podzim
Kvetoucí nať
Nejlépe na začátku květu, červen... jsem našla, dobrá, že:-D:-D:-D;-)
taty je pro jistoti všechno.. v tomto směru jsem naprosto neznalá..
http://www.jikl.cz/jak-na-lecivky-/2024-co-a-kdy-s...

spagetka: no já mám jen maturitu ze zahradničiny a o bylinkách si myslím,že přehled mám..Ale napsala jsem jen názor,ne dogma,takže každý si udělá,jak umí..;-)

Robím s obyčajným cukrom, v podstate rovnako. V lete s citrónom a ľadovou vodou krásne osviežujúci nápoj. Je v podobných.

to foto je úúúžasné:yes::yes::yes::-K;-)

AniCiz:No máš jiné informace než teda já a i bylinkářské knížky, naopak čím blíž ke květu tím míň, ale i v době květu mají dost síly. je zbytečné ale fááákt čekat až na dobu před květem, spíš tak nějak pěkně narostlé listy.
Mám podobný recept, ono se to vlastně liší jen množstvím ;-);-):yes::yes: a v něm využívám právě i květy - přidala jsem do podobných

:-Daha..no máta se sbírá na začátku kvetení,má nejvíce silic..
ale taky ji sbírám,když potřebuju..;-)

AniCiz: Ani, používají se lístky;-) já ani nevím, jak máta kvete, tak daleko jsem ještě nepokročila:-D:-D

:-p:-p:yes:

:yes::yes:

Teť nevyzkouším až se mi rozroste citronová máta,letos vymrzla z normální máty mám už osvěčený recept.+1:yes:

:yes:jenže máta ještě nezačíná kvést..je možno i mladé výhonky?:-S

:-O:yes:

Vyzkouším :yes:

Tématické fráze:
matovy sirup, mátový sirup recept, sirup z máty, recept na mätovy sirup, jak vyrobit matovy sirup, sirup z máty recept, sirup z máty peprné, recept mátový sirup, mata sirup, domaci matovy sirup, sirup mátový, máta peprná recepty, mátový syrup, máta recepty, recept na sirup z mäty, sirup z máty peprné recept, mátový sirup výroba, máta peprná sirup, mata peprna sirup recept, recepty z máty

Suroviny:
voda, cukr třtinový, máta

Přidat fotografie receptu