Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková na smetaně II

Svíčková omáčka má poněkud zavádějící název, ale to jí nebrání v tom, aby patřila mezi jedno z nejoblíbenějších jídel českých rodin. Možná patříte mezi kuchařky, které mají z přípravy respekt nebo dokonce strach, ale s naším receptem ji zvládnete na jedničku.

Hodnocení receptu je 4,8 (47×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

maris maris

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 460 kJ /
1 544 kcal
Bílkoviny179,13 g
Tuky74,57 g
Vláknina8,43 g
Cholesterol 460 mg
Sodík 1,34 g
Sůl3,20 g
Sacharidy36,05 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso prošpikujeme na klínky nakrájenou slaninou, osolíme a zprudka opečeme v rozehřátém omastku. Krok 2: Vyndáme ho a orestujeme všechnu nakrájenou zeleninu a koření. Krok 3: Do zeleninového základu vložíme maso, podlijeme vodou, přikryjeme a dusíme v troubě do měkka. Krok 4: Během pečení podléváme. Krok 5: Mouku rozmícháme v trošce vody. Krok 6: Když je maso hotové, vyndáme ho, do vypečené šťávy zamícháme mouku a necháme provařit. Krok 7: Dochutíme citronovou šťávou a cukrem, případně i solí. Krok 8: Na závěr zjemníme smetanou. Krok 9: Omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme.

TIP: Jaké připravit knedlíky

Zveřejněno 21. 9. 2008

Poznámka autorky maris

Zeleniny dávám hodně a vždy jen čerstvou, je mnohem voňavější než zmrazená.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková na smetaně II

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJMl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková na smetaně II

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJMl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (71)

:-)<3:yes: Svíčkovou máme moc rádi, dělám pomalu v troubě, maso svázané do válečku, hodně zeleniny, koření, propasíruji , pak karamel, citron a 30% smetanu, ten terčík prostě nesmí chybět :-K

Anna Šteinerová 8. 1. 2017 18:54
Svíčkovou dělám také tak a je výborná. Já ještě zeleninu a koření nakládám do kyselého nálevu tak na 2 dny.

Radek: Radku, jsou to cca 4 -5 porcí - hovězí se dost speče, záleží na tom, na kolik jste zvyklí:-). Doba se přesně nedá určit - přibližně 1,5 hod. záleží na kvalitě masa, někdy je, jak se říká " ze starého vola " a trvá to déle.
Děkuji vám:-)

Dobrý den, můžu se zeptat na kolik je to porcí a jak dlouho a na kolik maso pečete? Děkuji moc!
Jinak Hamburskou jsem od Vás také dělal a musím uznat, že byla opravdu moc dobrá spíše výborná, děkuji:yes:

Nikolinek - moc děkuju za fotku a doufám, že chutnalo;-):-)

Ivana41: Máme v rodine túto diagnózu - preto kupujem bezlaktózové mlieko, bezlaktózovú smotanu, bezlaktźové syry...značne väčší výber je v Rakúsku, aj cenovo sú na tom lepšie. Okrem toho, na Slovensku a v okolitých štátoch (v Čechách zatiaľ asi nedostať, dcéra tam dlšiu doba pobývala vlani a kupovala som jej na Slovensku, možno sa odvtedy zmenili časy)) lekárne predávajú ENZÝM LAKTAZAN. Po jeho podaní je možno pár hodín konzumovať normálne mlieko, smotanu - normálne bez problémov, je to popísané na obale.

Ivana41:máme též 2alergiky na laktózu,a jak ti dává odkaz Amira,tak ty potraviny jsou opravdu kvalitní a laik by nepoznal,že to není šlehačka z krav.mléka;-)používáme to,když vnučky přijedou na návštěvu a je vše.ok.;-)Doma mám v záloze sušené mléko sojové Zajíc.
Spíše je pro alergiky nutnost vše číst,protože mne kolikrát překvapilo,kde všude může být mléko i když by ho tam člověk vůbec nečekal;-)Tak se neboj a jdi do toho,bude Vám chutnat všem.:yes:

Ivana41: A co rovnou bezlaktozové mléko?
http://www.meggle.cz/mlecne-vyrobky/bezlaktozove_p...

Ivana41:Nezvyk to asi bude, ale diky silne chuti hoveziho a velkemu mnozstvi chutove vyrazne zeleniny to podle meho nebude tak velky rozdil, jako napr. u smetanovych omacek typu koprova atd.
Tady jsou zajimave rostlinne smetany
http://www.countrylife.cz/rostlinne-smetany
A jeste pozor na maslo..

Prosím vás, máme nevěstu, která má alergii na laktózu a tím pádem nemůže nic z mléka a smetanu už vůbec ne, na šla sem nahrážku pro mléko - sojové mléko, jogurty apod. ale nemáte někdo zkušenosti jak by chutnala ze sojovým mlékem a nebo čím nahradit smetanu, moc děkuji všem:-K:-):-)

luk: dopsala jsem množství zeleniny do receptu, je to přibližně, klidně můžeš dát i víc. Slanina uvedená byla:-)

ahoj nepises, kolik cibule a zelenin a taky asi spek na spikovani ze

pohlreich 18. 1. 2014 15:24
IVAN:nic méně ta svíčková vypada od paní MARIS výborně.:-)

pohlreich 18. 1. 2014 14:45
IVAN:je to děs.neumí ani vařit,ani psát.fakt hrozný.:-S

pohlreich:to jsou borci co?:-)):-)):-))

Hon:VÝBORNÉ:-!:-!:-!

pohlreich 18. 1. 2014 14:37
Moniczka:ty musíš mít IQ hopacího koně,nebo Ivety Bartošové.to je taky šikulka jako ty.:-!:-!:-!

Víborné ZNÁMKA 1 :yes: :-K :yes:

:-K

miki: moc děkuju;-):-)

Děkuji za výborný recep!!!!!;-):yes:
Velmi jednoduché a chutné :yes:

Také jsem zkoušel poprvé. Litr vody, 2dcl octu, tymián, nové koření, sůl a cibule povařit.Do nastrouhané zeleniny zahrnout maso a vychladlým nálevem zalít. Nechat v kameninovém hrnci 2-3 dny. Pak prudce opeču maso aby se zatáhlo a vyndám. Pozor! Nepíchat do masa, to není dobré. Potom na stejném co jsem pekl maso orestuji zeleninu a prsknu tam to opečené maso. Podlévám lákem, který mi zbyl a vývarem. pak to dochutím karamelem a citronem. Když pak dávám do omáčky smetanu či šlehačku, bacha, nesmí se vařit. Je to stejný recept jako všechny okolo, jen je maso naležené v láku. Není to špatné. Mě to chutnán určitě a na které zbude, mají štěstí. Já pak nemusím umývat talíře. Chacha. Ať se daří a dobrou chuť.::-p

petulinka 21. 3. 2013 10:05
tak dnes poprve varim svickovou,tak jsem zvedava jak se me povede.Zatim v troube a provonil cely nas bytecek.:-p

Taky se na ni chystám.:-)Dnes jsem naložila hovězí masíčko a na Nový rok si na ní doufám pochutnáme:-p:-p:-8

http://www.toprecepty.czMoniqueLaMutti: moničko, ty jsi určitě pěkná blondýnka, ale třeba se ti to napotřetí podařilo

:-*

tákže ;-) dnes podle tohoto receptu napotřetí. Mixér mám dobrej, zeleninu nechám pořádně změknout,maso mám správné a prostě se mi to napotřetí musí povést :-)) :-K:-K:-K

jirkalvn: děkuji:-):-K

Dělal jsem ji dneska a pecka moc nam chutnala :-))

ták a je téměř hotovo :-D takže mixér nemixuje, paráda :-) krom toho, že mixuju už 20 minut, mám od omáčky celou kuchyň, a taky jsem si vzala k vaření bílou sukni :-p po 20ti minutách mixování je zelenina stále hrubá a cítit v omáčce.... :-/ to bych ještě asi zkousla, ale následovalo nepříjemné zjištění, (prosím nebijte mě, nevařím často :-D ) že jsem si krapet popletla maso v lednici :-8 a do svíčkové udělala celou nohavici přítelové vepřové panenky :-)) :-)):-)) to vaření je někdy fakt sranda :-D:-)):-D

Moniczka: Moni, to jsi mě rozesmála:-)), držím palce a doufám, že přítelovi bude chutnat;-):-)

ahoj, dělám podle tohoto receptu svíčkovou podruhé. první pokus byl vtipný, jsem trošku prasátko, a tak od mrkve byla celá kuchyň i já :-D když přišlo na mixování zeleniny, tak jsem zjistila, že má mixér půjčený kamarádka :-O prve jsem přemýšlela co s tím,propasírovat přes čajové sítko to nešlo, krásně se mi ohlo v ruce :-)) až jsem doma našla babiččin starý mlýnek na maso, pěkně lžičku po lžičce jsem ručně točila kličkou a mlela zeleninu :-p museli by jste vidět tu komedii :-8 chuťově byla vynikající, pouze zelenina hrubší. dnes dělám podruhé, jsem plně vybavená :-D právě se mi dusí masíčko na zelenině, tak držte pěsti at se to podaří, koneckonců přítel je kuchař, takže to nesmím zkazit :-K

Tak dnes dělám ,svíčkovou už dlouhá léta.Já jsi myslím ,že když jse vaří z láskou ,tak chutná všem. Dělám také jak jse píše tady,ale nikdy nepohrdne . Knedlíčky domácí pouze. Tak kuchtinky jen ,tak dál ,jak se říká učený z nebe nezpadl,a když jsi dáte poradít Stojí to za to. :-):yes:

Tak jdeme nato pak se pochlubím ;-)

katerina 83: to mě moc těší, děkuji:-)

svíčkovou dělám vždycky podle vás a je fak moooc dobrá faktis paráda :-D:-D:-D:yes::yes::yes:

tak poprvé vařím sama svíčkovou,tak snad se mi povede :) tento recept se mi líbí,a doufám,že to bude i dobré :)

magdalenka:je mi jasné,že to dělá každý po svém..právě to se mi líbí..pište,holky,pište:-D:-D ráda se poučím;-):yes::-)

Ani u nás doma sa horčica nedávala, ale sa dával karamel - upálený cukor rozvarený trochou vody...a tiež bez tymiánu...:-K

maris::-D:-D:-D asi ty děti dobře ví,co je dobré:-8 a navíc..svíčková od maminky přece chutná nejvíce:-K:-K:-):yes::yes:
já právě nevím s tou hořčicí..někdo dává,někdo ne..my jsme doma taky nedávali..ti,co ji dávají,tvrdí,že tomu dodá šmak..tak já nevím:-S:-D
a děkuju ti:-K
za 14 dní jdu na to;-);-):yes:

rebeka: Rebi - nedávám ani trochu:-), mně připadá, že tam hořčice nepatří, , ale vím, že ji tam někteří vyhlášení šéfkuchaři dávají. Maminka ani babička ji nedávaly a ve starých kuchařkách taky nikde není. Většina z nás má chuť svíčkové nastavenou z domova, tak to je asi taky důvod, proč ji nedávám. ;-):-)
Btw - mně taky v týdnu přijede dcera a co myslíš, že si objednala - ano - správně - svíčkovou:-D:-))

maris:Maruško,nedáváš hořčici na šmak;-):-?ani trochu:-?
dělám ji téměř na chlup stejně jako ty,ale teď tady brouzdám a hledám,jak to která děláte,páč mi přijede dcera z UK a objednala si(resp.její přítel) svíčkovou,tak se chci vytáhnout:-8:-D:yes:

Alenko, samozřejmě, můžeš udělat stejně i z vepřového, nebo zkus toto http://www.toprecepty.cz/recept/2606-hamburska-vep...:-)

Dá se dělat svíčková i z vepřové kotlety?

Kačko, já nejsem přítelem dlouhého skladování jídel, ale 2 dny určitě. :-)

;-)jak dlouho vydrzi svickova v lednici dekuji kacka

Dělala jsem dnes poprvé svíčkovou a omáčku jsem zahustila touto směsí: jednou šlehačkou, zakysanou smetanou, půl litru mléka a dvě lžíce hl.mouky - rozmíchá se v misce, jen jsem to nalila do zcezené šťávy, povařila a míchala a musí říct, že krásně zhoustla a je krásně krémová a výborná.

tak mi děláte takový chutě,že ačkoli já antitalent kuchařka to zítra zkusím z králíka,to je prý taky skvělý :-*:-8:-D:-D

Mňaaaaaaaaam!!!!!!!!!:-p

Zrovna zítra budu dělat svíčkovou, ale ze pštrosího masa. Je to také výborné. Zkusím tam přidat i špetku tymiánu, jako Vy. Též Vám dávám za jedna.

BramboraB 24. 10. 2009 09:46
Jestli můžu doporučit,tak svíčkovou podlévám hovězím vývarem a pak nemá chybu:-)

dneska se taky pokusím vařit podle vaseho návrhu tak snad to dopadne dobře:-)):-))uvidíme jak na to bude reagovat manžel:-O

Dobrý den, fotky jsou úžasné. Nikdy jsem svíčkovou nedělala. Chtěla bych zkusit tento recept. Můžete mi prosím napsat poměr zeleniny k masu? Děkuji.

Tonda Prchal 11. 10. 2009 11:32
Já to dnes podle tohoto receptu zkusím poprvé v životě,tak snad to zvládnu ;-)

Dělám stejně, jen zkusím tu špetku tymiánu :-) Jinak slaninou prošpikované maso ke svíčkové patří..dělala jsem i bez slaniny, ale s ní je to lepší. A hezky to máte obě ozdobené:-)..citron šlehačka a zřejmě brusinky..paráda! a osmý bodík už letí:yes:

BramborkoB - mám radost, že jste si pochutnali a že se Ti svíčková povedla hned napoprvé :-)

BramboraB 3. 10. 2009 20:39
Tahle svíčková je výborná.Vařila jsem jí poprvé v životě a každý si jí pochvaloval.Zítra bude zase:-8

je to super udelala jsem si jí a moc mi chutnala:yes:;-):-D:-))

samozřejmě..když jsme...:-8

:-D:-D Elizo, to Tě nesmí ani napadnout, když jsem tu svíčkovou tak krásně sjednotily:-D:-)):-))

Já jsem si toho potom také všimla, doufám, že to nevadí.
No, je vidět, že máme stejný recept a používáme i stejný poměr zeleniny - já dávám 2 cibule, 3 mrkve, půl celeru a 2 petržele a zeleninu restuji pomalu dohněda, třeba i půl hodiny.

Maris, kdyby Tě ty fotky štvaly, jakože Tě kopírují, můžu je odstranit, jo? :-)

Elizo - koukala jsem na fotky a máš je s Maris jako vejce vejci :-D ... a moc krásné. A určitě to bylo mo dobré, viď? ;-)

Maris, přidávám bodík. :-p

Dělám svíčkovou velmi podobně, jen s trochu jiným postupem, nepoužívám troubu, ale dusím ji na sporáku. A nedávám tymián, i když vlastně nevím proč :-).
Byla dnes k obědu, tak přidávám fotky...:-)

Tak to mám doma, začla jsem ve 12 hod. a podívejme se kolik už je 16,20 hod. a já mám hotovo, dala jsem citron, máslo, jíška na másle, masíčko měkké je venku, omáčka dodělaná zvlášť, a musím se přiznat, že jsem vařila podle mé sestřičky-kuchařka od pána Boha, radila mě telefonem a já kvedlala vařečkou podle rad a míchala a míchala. Je to svíčková jako od maminky - tchýně, kterou máme doma rádi.:yes: Takže jsem stejně použila i kousek tohoto receptu :-))

Maris, děkuju za podporu, ještě nevím, co mě z toho vyleze, sice to voní , ale uvidíme, díky za rady všech zde.:-D:yes::-p

Janko, požehnání Ti dát nemůžu, k tomu nejsem kompetentní :-D, ale držím palce ať se podaří a chutná :yes:;-)

Tak Vám povím, už ji vařím, ale "zneužívám" další recepty z kuchařek - knih, a doufám, že se mě podaří, už jsem to cca 20 let nevařila, takže dnes zkouška, chtěla bych uvařit klasickou svíčkovou, ale tolik rad a potom to čtení z kuchař.knih, dej mi "nějaký pane" požehnání, abych to zvládla. :-D

Maris, tohle je opravdu klasika. Dělám podobně, jen místo smetany dávám šlehačku. Citron nahrazuji octem a pro zjemnění přidám na závěr oříšek másla. A zelenina musí být samozřejmě čerstvá a čím je jí více tím lépe. A samozřejmě v klasické svíčkové má své místo slanina, bez ní to prostě není to pravé a chuť a celkový dojem je úplně někde jinde.

Jano, děkuji. Neznám nikoho, kdo by svíčkovou neměl rád. Je to taková hvězda české kuchyně:-) Knedlíčky jsou domácí, kupované nemusíme.

Ach jo,to je klasika,vynikající jídlo a tak dobré,že?Já nedávám tu slaninu a někdy použiju čerstvou zeleninu a někdy halali,zkus taky vyzkoušet,je to super.Taky ty knedlíčky vypadají dobře,asi domácí,co?:-))Máš to za jedna!:yes:

Tématické fráze:
svíčková na smetaně recept, svíčková na smetaně, svickova, pravá svíčková na smetaně, svickova recept, králík na smetaně pohlreich, svičkova na smetaně video z vepřoveho masa, recept svíčková na smetaně, prava svickova, zajíc na smetaně pohlreich, recept na svickovou na smetane, pravá svíčková recept, recept svíčková, recept na pravou svíčkovou, recept na svíčkovou, domaci svickova, sekaná svíčková, recepty svíčková, svíčková z halali, svíčková na smetaně podle pohlreicha

Suroviny:
hovězí zadní, slanina, mrkev, celer, petržel, cibule, smetana, mouka hladká, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, tymián, sůl, máslo, šťáva citronová, cukr

Přidat fotografie receptu