Boršč
Boršč je klasická polévka ruské, ukrajinské, ale třeba i polské kuchyně - tam se dokonce jí na Štědrý večer jako slavnostní jídlo. Je plná masa i zeleniny a díky řepě má krásnou barvu. Podáváme ji zalitou smetanou.
Suroviny pro 7 porcí
7porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 125 kJ / 1 464 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 201,76 g |
Tuky | 42,66 g |
Vláknina | 22,87 g |
Cholesterol | 470 mg |
Sodík | 3,15 g |
Sůl | 7,10 g |
Sacharidy | 58,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Oloupeme a omyjeme brambory, řepu, cibuli, mrkev, petržel, celer a nakrájíme na kostičky, rajčata nakrájíme také na kostičky, zelí na nudličky a klobásu na kolečka.
Krok 2: Nejprve uvaříme maso doměkka, vyjmeme jej, necháme vychladit na talíři a poté pokrájíme na menší kousky. Vývar z masa dáme stranou, 1,5 l využijeme později.
Krok 3: V hrnci rozpustíme sádlo, na něm orestujeme cibuli, pak dáme řepu, mrkev, petržel a celer, osolíme, zalijeme trochou vývaru z vařeného masa a vaříme.
Krok 4: Po chvilce přidáme bobkový list, mletý pepř, nové koření, rajčata a ocet.
Krok 5: Asi po 10 minutách vložíme do hrnce zelí, brambory, zbytek vývaru a uvaříme doměkka.
Krok 6: Nakonec přidáme vařené maso, klobásy, lehce promícháme, prohřejeme a podáváme.
Krok 7: Na talíři si každý může nalít do polévky smetanu.
Zveřejněno 15. 2. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Boršč
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/eEv
Moje poznámka
Boršč
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/eEv
Nejnovější recepty
Filé s kapary
Přidáno před 3 hodinami
Rybí filé stylu Vera Cruz
Přidáno před 7 hodinami
Smažené cuketové květy
Přidáno před 7 hodinami
Špagety se směsí zeleniny a klíčky
Přidáno před 13 hodinami
Palačinky s pomerančem
Přidáno 10. 9. 2025 20:58:12
Zapečené brambory s kuřecím mletým masem
Přidáno 10. 9. 2025 13:42:30
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
"Tatarák" z tvarůžků a camembertu
Petik05 před 4 hodinami
Pudinkovo-švestkové koláče
Ivcatkoo před 5 hodinami
Cuketovo kokosový moučník s čokoládovou polevou
ilonka22 před 6 hodinami
Vdolky naší holky
h.plskova před 6 hodinami
Polévka s tortellini, fazolemi a špenátem
Eva07 před 7 hodinami
Poctivá květáková polévka
malanova.misa před 7 hodinami
Rychlý koláč s meruňkami
majka-24 před 7 hodinami
Valašský bramborový řízek
Vlastimir před 8 hodinami
Rybí salát z kapra, který si zamilujete
manas před 9 hodinami
Rychlý švestkový koláč
kackahoz@seznam.cz před 9 hodinami
Tématické fráze:
polévka boršč,
boršč z červené řepy,
borč z červené řepy,
borsc s cervenou repou,
borc-polevka,
pravy rusky boršč recept,
borsc polevka,
boršč bez masa,
borč polévka,
recept na pravý ruský boršč,
polévka boršť,
polévka borč,
polevka borsc recept,
borčš,
polévky recepty boršč,
polévka boršč - recept,
nejlepší pravý ruský boršč,
boršč-recept,
recept na polévku boršč,
ruský bořč
Suroviny:
maso hovězí,
maso vepřové,
maso uzené,
klobása,
zelí hlávkové,
mrkev,
petržel,
celer,
řepa červená,
cibule,
rajče,
ocet,
sůl,
pepř mletý,
koření nové koření,
bobkový list,
sádlo,
brambory,
smetana
Komentáře (77)
Za prvé, do boršče nepatří kořen celere
Za druhé, nikdy jsem se nesetkal s tím, že by se do boršče dávala klobása, ale budiž, proti gustu .....
Za třetí, a to povazuju za nejdůležitejší, červená řepa, jednak ji je tam v poměru k ostatním surovinám málo, ale co je nejdůležitější, syrová nařezaná řepa se musí před tím, než se přidá do vývaru "osmažit" a poté podusit na pánvi.
A jestli někdo dá do boršče lžíci cukru nebo octa, prosím, mně tam například chybí špetka muškátu, to jsou podle mne už jen detaily
Opakuji ale znovu, každý má svůj recept a já svůj názor nikomu nevnucuji.