Boršč
Boršč je klasická polévka ruské, ukrajinské, ale třeba i polské kuchyně - tam se dokonce jí na Štědrý večer jako slavnostní jídlo. Je plná masa i zeleniny a díky řepě má krásnou barvu. Podáváme ji zalitou smetanou.
Suroviny pro 7 porcí
7porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 125 kJ / 1 464 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 201,76 g |
Tuky | 42,66 g |
Vláknina | 22,87 g |
Cholesterol | 470 mg |
Sodík | 3,15 g |
Sůl | 7,10 g |
Sacharidy | 58,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Oloupeme a omyjeme brambory, řepu, cibuli, mrkev, petržel, celer a nakrájíme na kostičky, rajčata nakrájíme také na kostičky, zelí na nudličky a klobásu na kolečka.
Krok 2: Nejprve uvaříme maso doměkka, vyjmeme jej, necháme vychladit na talíři a poté pokrájíme na menší kousky. Vývar z masa dáme stranou, 1,5 l využijeme později.
Krok 3: V hrnci rozpustíme sádlo, na něm orestujeme cibuli, pak dáme řepu, mrkev, petržel a celer, osolíme, zalijeme trochou vývaru z vařeného masa a vaříme.
Krok 4: Po chvilce přidáme bobkový list, mletý pepř, nové koření, rajčata a ocet.
Krok 5: Asi po 10 minutách vložíme do hrnce zelí, brambory, zbytek vývaru a uvaříme doměkka.
Krok 6: Nakonec přidáme vařené maso, klobásy, lehce promícháme, prohřejeme a podáváme.
Krok 7: Na talíři si každý může nalít do polévky smetanu.
Zveřejněno 15. 2. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Boršč
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/eEv
Moje poznámka
Boršč
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/eEv
Nejnovější recepty
Mini tiramisu
Přidáno před 1 hodinou
Brynzové halušky III
Přidáno před 14 hodinami
Roláda z mladého špenátu
Přidáno před 15 hodinami
Krůtí plátky se zeleninou
Přidáno před 20 hodinami
Andělská čokoláda
Přidáno před 23 hodinami
Štrúdl s cuketovou náplní
Přidáno 7. 4. 2025 18:04
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Babiččina žemlovka s jablky a bez rozinek
Radka61 před 11 minutami
Kuřecí maso v celerové omáčce
ZdenaUvizlova před 55 minutami
Vepřový flamendr z kýty podle starého receptu
El.Magios před 1 hodinou
Těsto na pizzu
El.Magios před 1 hodinou
Piškotový dort potažený falešným marcipánem
Zemoska před 6 hodinami
Kuřecí stehenní řízky pečené na hořčici
Trol60 před 7 hodinami
Asijská kuřecí polévka s kukuřicí
Makyse před 14 hodinami
Dušený květák
Eva_H před 14 hodinami
Uzená kuřecí stehna s hruškou na cibuli
Lucie1001 před 14 hodinami
Pikantní čočka
Benetka před 14 hodinami
Tématické fráze:
polévka boršč,
boršč z červené řepy,
borč z červené řepy,
borsc s cervenou repou,
borc-polevka,
pravy rusky boršč recept,
borsc polevka,
boršč bez masa,
borč polévka,
recept na pravý ruský boršč,
polévka boršť,
polévka borč,
polevka borsc recept,
borčš,
polévky recepty boršč,
polévka boršč - recept,
nejlepší pravý ruský boršč,
boršč-recept,
recept na polévku boršč,
ruský bořč
Suroviny:
maso hovězí,
maso vepřové,
maso uzené,
klobása,
zelí hlávkové,
mrkev,
petržel,
celer,
řepa červená,
cibule,
rajče,
ocet,
sůl,
pepř mletý,
koření nové koření,
bobkový list,
sádlo,
brambory,
smetana
Komentáře (70)