Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté pěry

Pěry jsou velké nadýchané ovocné knedlíky, lehoučké jako pírko, pocházející z Valašska a Slovácka. S tímto receptem si tuto skvělou dobrotu zvládnete připravit i u vás doma a zaručeně uděláte radost nejen dětským strávníkům.

Hodnocení receptu je 4,9 (41×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Iness Iness

Snadný

Doba přípravy 48 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 8 min bez doby kynutí

48 min (40 min příprava + 8 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 865 kJ /
4 031 kcal
Bílkoviny104,62 g
Tuky37,43 g
Vláknina30,06 g
Cholesterol 325 mg
Sodík 2,06 g
Sůl3,86 g
Sacharidy803,89 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozdrobíme droždí do hrnečku, přidáme cukr a dobře zamícháme. Krok 2: Pak přidáme 1-2 lžíce mouky a asi polovinu vlahého mléka. Zamícháme, dáme na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Krok 3: Když droždí vzejde (dělají se v roztoku bublinky a pěna) můžeme je nalít do připravené, osolené a prosáté mouky. Krok 4: Pak přidáme zbytek vlahého mléka, ve kterém jsme rozmíchali vejce a vypracujeme tuhé těsto dohladka. Krok 5: Těsto v míse pěkně urovnáme, posypeme je trochou mouky, přikryjeme čistým ubrouskem či utěrkou a dáme vykynout na teplé místo. Krok 6: Než nám těsto vykyne nachystáme si posypku. Krok 7: Strouhanku smícháme s cukrem moučka, máslo a krátce za stálého míchání opražíme. Nesmí zhnědnout, byla by hořká (spálená). Krok 8: Když těsto vykyne tak, že zvětší minimálně o polovinu i více svůj původní objem, vyklopíme je na mírně pomoučněný vál. Krok 9: Uválíme silnější váleček, ze kterého ukrajujeme jednotlivé díly, roztlačíme je na placku dlaní a do ní pečlivě zabalíme osušené vybrané ovoce. Můžeme z těsta také vykrajovat kousky lžící a z nich po naplnění udělat opět kulaté knedlíky, ty naklademe na pomoučněné místo a necháme ještě vykynout (asi 15 minut). Krok 10: Pak je vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou, přikryjeme poklicí a vaříme podle velikosti 5 až 8 minut, při čemž v druhé polovině této doby je obrátíme (po 2,5-4 min.). Dobu vaření pečlivě hlídáme. Nesmíme je převařit, splaskly by se nám. Krok 11: Uvařené knedlíky rychle vyndáme na síto, propícháme vidličkou nebo je natrhneme dvěma vidličkami, aby z nich vyšla pára. Krok 12: Dáme je na mísu a na talíři posypeme zvolenou posypkou, omastíme rozpuštěným máslem a podáváme.

TIP: Čím naplnit a posypat ovocné knedlíky

Zveřejněno 7. 8. 2012

Poznámka autorky Iness

http://recepty-online3.webnode.cz/recepty/

Pěry mi dělávala moje babička, maminka a teď je vařím i já, protože jsou báječné...

Recept je z kuchařky ,,Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů", str.205, Česká grafická unie Praha, 1941 podle Janků-Sandtnerové.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté pěry

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Yr39

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté pěry

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Yr39

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (45)

Fantastické a nadýchané pěry, jak od mojí babičky

Tak jsem dnes zkusila pěry. Má být tuhé těsto dle receptu. Bylo tuhé a knedlíky taky. Za mne nikdy více. Není nad knedlíky z dětské krupičky, jak je tu recept, ty jsou opravdu jak peříčko. Já nevím, proč zkouším nové, když vyzkoušené chutná.

**zerz**
- tvaroh smíchaný s povidlama a cukrem (má rezavou barvu)
- je ta opečená strouhanka
opsáno ze dvou zde uvedených receptů
Tak jak je to?

pipre: „dělbuchy“ název používaný na vojně

Irrena: tato otázka již několikrát v diskuzi padla a mne též zajímá. Kolik se z dávky udělá kusů? Děkuji:-*

Přečetl jsem si mnoho omentářů. jejichž autoři (autorky) tklivě vzpomínají na dětství, ale ani z nich, natož z receptu sem se nedozvěděl, kolik těch pěr se z uvedené dávky dá udělat. Tipuji to na čtyři porce, ale mohla by to nějaká kuchařinka upřesnit, až se vyslzí?

A to mám velkou radost, pěry nám v létě dělávala babička se zelenými rynglemi, to byla taková mňamka ! Tak je určitě udělám taky !<3

U nás se nadívaly tvarohem- Tvaroh , vejce , cukr, - promíchat .Touto hmotou do knedlíků, polít máslem , posypané kakaem s cukrem.<3

Stáňula 21. 7. 2016 06:01
mamca: Já dělám tašky ale i bramborové knedlíky takto.Na půl kilo vařených brambor -studených 7 dg škrobu,7 dg dětské krupičky 1 vejce, špetka soli.Nerozvaří se a nejsou oslizlé.

ještě vzpomínám, že mně babička dělávala tašky z bramborového těsta s opraženou strouhankou, byl to takový závin a ten se krájel u nás na Slovácku jsme tomu říkali tašky, nevíte snad někdo recept ? děkuji:-p

Tak to je opravdu vzpomínka na mládí, díky za receptík, blíží se prázdniny, tak je udělám vnoučatům :-);-):yes::yes::yes:

nic lepšího v mém životě není než pěry s mákem a máslem ,,maminka mi umřela a já náhodou napsala pěry a jsou tady ..Určitě si je udělám

Heduska: Také vzpomínám...moje bořetická babička je po uvaření vždy rozpůlila, aby ta "zerz" byla dobře vidět, omastila sádlem a sypala makem a cukrem. Je to už skoro 60 roků, ale zapomenout nemohu.

Můžu se zeptat kolik knedlíků je asi z jedné várky?

úžasné!!!! vzpomínka na mládí. Naplnila jsem je borůvkama a musím říct, že lepší než borůvkové kynuté knedle sem nikdy nejedla :yes:

Markéta 6. 9. 2012 12:35
Včera jsem vyzkoušela na večeři s čerstvými švestkami a mňamka :).
Moooc dobré, super recept.

MrazovaJa: ano dají;-)

Dají se prosím dělat i z instantního droždí??

DajaH: Taky ráda vzpomínám na "pěry se zerzem" od mojí babičky z Hovoran, ale zerz byla ta náplň - tvaroh smíchaný s povidlama a cukrem (má rezavou barvu) a sypané byly vždy mákem a cukrem a polété máslem. Hned bych si je dala!!! Už je to hodně dávno, co jsem je jedla naposledy.....

Já je dělávám v páře s různou náplní a jsou báječné:-p+28:yes:

:-)doma děláme taky, jen je vždy plníme měkkým tvarohem smíchaným s povidlama:-8 dávám:yes::yes::yes:

no tak tohle bych si hned dala, vypadají nádherně:-p:-p:-O:-O:-O:yes::yes::yes::yes::-K:-K

Neskutečná nádhera...:-p hned bych si dala.:yes::yes::yes:

:-O:-O:-O no už tady zase jsou :-D

:-O kam vždy zmizí podobné recepty??? :-O:-( škoda, je dobré porovnávat :-))

Moje spolužačky z Brumovic na Břeclavsku tuto dobrotu často vzpomínaly a říkaly tomu "pěry se zerzem" ("zerz" je ta opečená strouhanka), jak to pobraly od svojí babičky.
:-p:yes:

Pěry ne pěry, nádherné jídlo. Hned bych si na nich smlsla:-p:-*:yes:

Frantiska::-D:yes:

Iness: co kraj nekdy je to ten samy okres :)))

Frantiska: Jiný kraj, jiný mrav;-).

zajimave u nas doma jsou pery tasticky z bramboroveho testa plnene povidly :) 20km dal jsou pery plnene tasticky z testa z mouky :) a u vas zase z kynuteho testa

krásná vzpomínka na dětství... u nás se dělaly velice často, začaly jahodama, pak meruňky, maliny, broskve, švestky... a sypané kakaem s cukrem, polité máslem...:yes: a název pěry je klasika... dlouho jsem ho neslyšel..

Děkuji všem za milá slova:-8:-K

Iness - knedlíčky máš jedna báseň - sbíhají se mi sliny, polknu a říkám mňam:yes::-D

Tak těmto knedlíkům se u nás na střední Moravě říká pěry dodnes. Plní se jakýmkoliv ovocem, sypou mákem s cukrem a mastí sádlem.
Já je většinou nemastím, nebo jen trochu máslem, ale rodiče jsou na to sádlo zvyklí. Dělávali jsme jich celou mísu většinou v pátek k obědu a zbytek se dojídal odpoledne nebo i k večeři. Já dělám knedlíky málo, když tak jen tvarohové s jahodami. Ale díky za připomenutí mého dětství.:-K:yes:

Hned bych si jeden dala - nebo dva? Pěkné, moc pěkné.:yes:

simonabr:
Recept je z kuchařky vydané v roce 1941. Ovocné kynuté knedlíky tam byly pojmenované slangově pěry a původ Valašsko a Slovácko. Ten rok vy asi nepamatujete;-). Já jsem nikde nepsala, že to knedlíky nejsou.

Já jsem z Valašska a toto jsou u nás klasické kynuté knedlíky, pěry říkáme šátečkům z nekynutého těsta (mouka, mléko, sůl) plněné povidly, uvařené ve vodě a pak polité máslem a posypané mákem a cukrem.

pipre: Asi mu připomínají dělové koule:-D. Také mám ráda borůvky, ale v knedlících z tvarohového těsta;-). Já v páře vařím jen přílohový knedlík, protože je pak takový sušší a k omáčkám to nevadí. Ale u těch ovocných je máme radši vařené ve vodě, protože na ně dávám suchou posypku a trochu másla. Líp se pak jí, nejsou suché:-p;-).

Tak to jsou parádní knedlíky!! Můj muž jim říká dělbuchy :-D..teda, to fakt nevím, odkud ten název má:-)...a pokud je udělám s borůvkami, tak je blahem bez sebe :-) Akorát já je dělávám na páře.

Moc pěkné knedlíčky, také znám. Děkuji za připomenutí:-K:yes:

senky: Jojo, v zimě je dělám s domácími povidly;-):-p. Teď když mám čerstvé švestky, tak raději volím ty;-).

Máš je jako malované:yes::yes::yes:
U nás doma (rozhraní Slovácka, Valašska a Hané) se "pěry" nebo "kule" říkalo kynutým knedlím s povidly:-p ale běžně je děláme s jakýmkoliv ovocem a milujeme je celá rozvětvená rodina:-D:-D

Bibinka: Ano Jani, máme dobré švestky, jsou z naší zahrady;-). Jen špatně dozrávají, protože letos je to léto jak na houpačce:-S.
Přidala jsem do každé pěry půl lžičky cukru a sladkost ovoce byla akorát. Dceruška si právě došla z venku pro přídavek:-D.

Iness, u nás se jim říká "blbouni", jsou větší, že někdy stačí 1 na talíř;-)a polévám je nejraději borůvkovou klevelou(mám tu rp.) Ty jsi měla jistě dobré švestky, já dělala švestkový odpalovaný knedle nedávno, švestky jsem si na ně extra koupila a pokazila tím všechno-byly tvrdý jako broky, nedozrálý až skoro hořký, tak jsme je snědli bez nich;-)
Dávám ti 1.bodíka:yes:

Tématické fráze:
kynuté pěry, pěry, pěry recept, recept na pěry, pěry s povidly, povidlove pery, recept pěry, pěry s mákem, recepty na pěry, pěry se zerzem, recepty pěry, pěry s jahodama, pěry s povidlama, kynuté knedlíky pěry, pery s ovocem, piery recept, pěry s tvarohem, pěry-recept, pěry s jahodami, piery

Suroviny:
droždí čerstvé, cukr, mouka hrubá, mouka polohrubá, sůl, mléko, vejce, máslo, strouhanka, tvaroh, mák, cukr moučkový, máslo, švestky, borůvky, jahody, maliny

Přidat fotografie receptu