Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maminčin rýžový nákyp

Vděčná rychlovka, kterou můžete jíst teplou i studenou nebo si ji vzít v krabičce do práce, to je rýžový nákyp. Možná nevypadá na první pohled jako favorit, ale jakmile ochutnáte, změníte názor.

Hodnocení receptu je 5,0 (85×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

rebeka rebeka

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 45 min

90 min (45 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 164 kJ /
4 819 kcal
Bílkoviny117,55 g
Tuky145,35 g
Vláknina46,20 g
Cholesterol 447 mg
Sodík 893 mg
Sůl2,01 g
Sacharidy737,19 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rýži nasypeme do cedníku, propláchneme vodou a necháme okapat. Krok 2: Vanilkové lusky podélně rozřízneme ostrým nožem a lžičkou vyšrábeme dřeň. Tu společně i s lusky vhodíme do osoleného vařícího mléka, do kterého jsme přidali ždibec másla. Krok 3: Do mléka vsypeme okapanou rýži. Pro vaření rýže volíme hrnec se sendvičovým dnem. Na mírném plamenu, za občasného promíchávání, vaříme cca 15 minut. Rýže nemusí být zcela měkká, budeme ještě zapékat. Rýžovou masu necháme zcela vychladnout. Krok 4: Mezitím připravíme krém. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem doběla. Krok 5: Poté přidáme po jednom žloutky a umícháme krásný, hladký krém. Krok 6: Jablka zbavíme slupek i jadřinců a nakrájíme (nakrouháme) na tenké plátky. Krok 7: Tvaroh vymícháme společně se žlouky, cukrem a citronovou kůrou. Krok 8: Tak, rýže už vychladla, takže žloutkový krém vmícháme do rýže. Samozřejmě, že jsme z ní odstranili ty vanilkové lusky. Krok 9: Ze 3 bílků vyšleháme pevný sníh, který lehounce vmícháme do rýžové kaše. Krok 10: Nádobu, ve které budeme zapékat, dobře vymažeme máslem. Krok 11: Polovinu rýžové hmoty přemístíme do mísy. Na ni, stěrkou rozetřeme tvaroh a posypeme brusinkami. Krok 12: Dále naskládáme jablečné plátky a posypeme skořicí. Nesladíme. Jablíčka jsou sladká dost a to ostatní taky. Krok 13: Na jablka urovnáme zbytek rýžové kaše. Vložíme do trouby a pečeme při 200 °C cca 30 minut. Krok 14: Až začne povrch zlátnout, ušleháme ze zbývajících dvou bílků sníh. Pak po částech vsypeme pískový (krupicový) cukr. Až se nám dělají fešné špičky, máme hotovo. Krok 15: Slaďoučký sníh natřeme stěrkou na nákyp a vložíme znovu do trouby. Pod grilem cca 2 minutky. Kdo nemá funkci gril, nechá tam do zezlátnutí sněhu.

TIP: Nejoblíbenější sladká jídla. Podle jakých receptů je připravit?

Zveřejněno 11. 9. 2012

Poznámka autorky rebeka

Tento nákyp nám dělávala maminka a já ji milovala.. nejen za ten nákyp :-)

Vynikající je se sušenými švestkami a vůbec.. ovoce můžete dát jakékoliv, které máte rádi.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maminčin rýžový nákyp

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AKPl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maminčin rýžový nákyp

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AKPl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (56)

Děkuji za krásný recept. Připomnělo mi to dětství :-K supeeeer :yes:

:-)<3:yes::-K

martiline: Souhasím. :yes: Takhle přesně ho dělala moje babička - úžasný byl s meruňkami. Jen to slůvko rychlovka :-O nelze brát moc vážně.

Výborný rýžový nákyp. Dá se říci, že přímo dokonalý. Na sladké jídlo dostávám chuť jednou za dlouhý čas, ale tohle je recept na jedničku a nákyp nám všem moc chutnal. Děkuji.

Určiě je nákyp výborný, :-Kale bohužel si ho nemůže dovolit každý. Nanejvýš malinkou porci jedenkrát za rok;-(

Rýžového nákypu jsem dělala vždy velikánský plný pekáč ( na husu) a celá rodina ho milujeme. Já ovšem, v celoživotních dietách, jsem si ho moc neužila, jen jako dítě. Výborný byl druhý den ráno k snídani studený z lednice. Ovšem, jak hoši rostli, spořádali s manželem pekáč na posezení, takže na druhý den nezbylo.:-Q

Asi znáte titul "Už hořela, když jsem si do ní lehal"
Už když jsem uklízel prázdný sáček od PDP mi doplo, že vanilka to nebyla8-(;-(:-((:-//:-D
A co že na to mančaft?
No, slupl to aniž přestal pochrochtávat...:-D:-D:-D

suprový nákyp, byl báječný:yes:

Trošku pracné ale výsledek bude jistě stát zato. Určitě vyzkouším, také jsem podobný nikde neviděla.

Musí být úžasný, určitě brzo vyzkouším.:-):yes:

Dnes je k obědu. Vynikající. Dala jsem 6 jablíček a dva banány. Připomněly se mi roky dětství :-) .

macdonaldova 18. 4. 2016 19:52
Rýže se používá kulatozrná, protože se rychleji rozvaří. Žádné al dente.

casino::-D:-D:-D:yes:

Jj, toto je nákyp par excellence:yes: ...maminka ho dělala stejně.
No, ale líné casino si rcp zjednodušilo a netře máslo s cukrem a žloutky, ale uvaří rýži s cukrem, pak v kaši rozpustí máslo a posléze ještě do vlažného zamíchá žloutky...:-8

bystrouska: moc děkuju za krásnou fotečku, jsem ráda, že recept nezklamal;-)

Je to neuvěřitelná dobrota:yes:. Byl to můj první nákyp v životě , dokonce jsem ho i poprvé v životě jedla. Teď vím, o co jsem přicházela:-D. Jako náplň jsem zvolila švestky a opravdu nám všem chutnalo. I moje děti ( no děti 20 a 22 let)byly nadšené:-p, a to syn je silný masožravec:-O. Tobě jsem Nadi přidala fotka a bod a sobě tak dvě kila navíc:-D

Krááása, do toho jdu. :-* :-p:yes:+ A jestli mi to ty zmetci vybíravý nebudou chtít jíst, sežeru si ten nákyp sama! :-D

No, moje "maminka" by mi to asi plácla na talíř a řekla "od stolu neodcházej, dokud nedojíš":-D:-!:yes:

:-p:yes::yes::-K

srettka::-D:-D:-D to mi tu chybělo:-) tys mě tu chyběla;-) děkuji ti, heřmánečku:-K

Hmmmmm mňam mňam mňam:-p takovou mňamku dělávala bábinka moje milá:-p s meruňkami, se švestičkami od hujera, velká mňamka a jak to z troubice vonělo:-p jojo, nákypek já můžu:yes:
p.s. fotka parádní, vyříznu z pc a dám na talíř, už jen pár kapek domácí šťávičky a dobrou chuť:-p

rozmarynaH::-8 i mě;-), děkuji:-)

Ukládám a posílám 23. bodík. Manžela tím rozhodně potěším:-*

hudaska1: jo, naše maminky, babičky.. ty uměly.. z domácích zdrojů, takže "levně".. i když dnes zrovna tent nákyp není nejlevnější.. ale co ano;-) děkuji, taky jsem si tím maminku připomněla:-K

nádhera :-) takový dělávala moje maminka s meruňkami, hned jsem si na ni vzpomněla. Dávám bodík :yes:

Iness: já ho mám taky ráda, ostatně... marně přemýšlím, co já nerada:-//:-8:-D, a protože jsem listovala v maminčině ručně psané "kuchařce", padl mi do oka;-) brusinky tam nedávala, ty jsem si přidala;-) děkuji ti:-)

Veronika.Hrozna: máš pravdu.. domácí, je holt domácí;-):yes: mám teď zdroj, a jsem tomu ráda:yes:;-)

spagetka:jj, píšu to v poznámce.. s meruňkama, se švestkama, i těma sušemýma.. jak pášeš.. když ho milujete...:-D:-D

díky ještě jednou všem:-K

U nás by se můj spolunájemník :-D:-D:-D"užral" po rýžovém nákypu v jakékoli podobě a u mě zas jedině sladká rýže neprojde. Zkuste ho i s meruňkami, broskvemi apod. Pokud ho milujete, není co řešit.;-):-p:yes:

rebeka:Ale ti závidím tady ty suroviny! Pomalu to vidím tak,že si lidi nebudou závidět nový Mercedes ,ale domácí potraviny. Přiznám se bez mučení,že já jo! Kus plechu se nedá sníst!:-D

Rebuško nákyp já tuze ráda :-p:-8:-D:yes: a ten tvůj se moc líbí:-*.

magdalenka::-8:-8 a já slepaňa to přehlídla.. díky:-D:-D jsem se žbidec překlepla:-8:-D:-D:-D:-D

rebeka:v surovinách na ryžu máš žbidec. ale mne sa to strašne páči.;-)

to je nádhera Nadičku líbí,líbí se mi a moooooc :yes::yes::-p:-K:-))

magdalenka: ty mě mateš, moje milá:-O:-O já tam mám někde překlep:-?:-? kde:-? nemůžu to najít:-// ždibec.. je správně.. já to zmastila, že jo:-O:-? na to jsem kádr:-//:-8:-D

rebeka:ja som myslela, že žBidec nie je žDibec...:-D

rebeka:Dyť já vím:-*

1974andrea::-8:-8:-D:-D náááhodou:-!:-! jsem všechno možné:-//:-8:-D, ale lakomá nee.. nikdy jsem nebyla;-):-)

rebeka:Tak to je pro mě neskutečnou ctí, že bys oželela kousíček:-K:-*:-D Ale dobře víš, že by byl jen maličkej, tak nabízíš, co:-D

magdalenka::-D já čekala, kdo se na to zeptá:-8:-D nevím.. kousínek.. cca malou lžičku, prý se tam dává, aby mléko "neuteklo" z hrnce;-)
i tobě moc děkuju:-):-)

yanull::-( u nejsou:-( Hujer došvestíkoval:-(:-D:-D:-D:-D
všem moc děkuju:-K:-K takový ohlas u něčeho tak obyčejného jsem fakt nečekala:-O:-8
moc vám všem děkuju, je to milé a potěší to:-)

1974andrea::-D:-D a zrovna kvůli tobě yzch si utrhla od hu.. běnky:-D:-D ještě je... jsme je dva:-8:-D:-D:-D

Roky som nerobila, tiež nie som extra priaznivec sladkých jedál - u tohoto receptu by som asi spravila výnimku!:yes:
Len mám dotaz, čo je "žbidec másla" - ako udávaš hore v surovinách. Ďakujem za odpoveď.:-D

:-p:yes::yes:

Já si tu hraji svoji soukromou hru, kdy opatrně posunuji foto a hádám, čí je to receptík. Bezpečně poznám Ottu, Bibinku, Jeníčka, Aničku, Andrejku a samozřejmě naši Naděnku;-)Možná jich bude i více, např. Maris, ale nechci se zase moc chválit:-). Takže Naděnko, sice rozsáhlý úvodník, ale za úžasný nákyp, který také dělám stejný, pro změnu podle mé milované babičky, Ti posílám 15. bodík, veliký jako Valašské Meziříčí;-):-K:yes::-)):-D
Výborný by byl i se švestkami, ale už asi ujovi žádné nezbyly, viď:-?;-):-)

Kásná fota určitě vynikajícího jídla;-) ... ovšem bohužel beze mě:-D A stejně by ti určitě nezbylo;-):-))

rebeka: wow, to já mám moc ráda, vůni vanilky a vše čerstvé:-K;-)

REBÍÍ TÉDA TEN JE ÚŽASNÝ:-)):-)):-)):-)):-)):-)):yes::yes::yes::yes::yes:

varilamyskakasicku: Myško děkuju;-):-) aby nebyl žlutý:-8 je tam domácí tvaroh, mléko, máslo i vajíčka.. všechno domácí.. proto ta barva;-):-)

Nadi, je krásný, já ho ale doma nemůžu dělat, manžel se brání, prý zážitek z družiny:-D, ale ten Tvůj je hezky žlutý, vanilka je moje, mám je i ve vůnich, jsem "vanilka", jinak moc pěkný receptík:-K;-):yes:

pipre: no, já můžu vanilkou hýřit:-8;-) dcera mě dovezla "otýpku" vanilky z Indonesie;-)
děkuju vám všem:-K

Juj, to vypadá na výborný nákyp a vońavý s tou vanilkou. Bohužel vanilkové lusky jsou dost drahé. Mám ale domácí vanilkový cukr s vanilkovými lusky, tak použiji ten. Jinak dávám jasný bodík :yes::yes:

Rýžový nákyp je snad jediné jídlo, které nemusím / jinak rýži mám moc ráda /, ale tady bych si určitě i pochutnala:-p:-)):yes:+

Já sama nákyp ráda nemám, ale mužský jo, udělám jim ho podle tohoto receptu, jak je znám tak jim určitě bude chutnat.

Nechala bych si líbit.....takovou dobrotu:-*:yes::yes:

hanahcotton:Přesně jako u mne,také jeno já nákyp miluju ,až mi očka přecházela celým receptem ! Ale jeden malinkej jenom do malinký Jenský misky si upeču, a sním! Dávám bodíka dopředu !:-)

suslajda:Já také:-*:yes::yes::yes:
Rebi ten teda je,panečku:-*teda panenko;-):-D+4:-p:yes::-K

:yes::yes::yes:tak rýžový nákyp je moje srdcovka;-). Jen doma to nikdo nejí a pro sebe si ho nevařím:no::-//. Takže Nadi, když mě budeš chtít pohostit...tak klidně touto dobrůtkou a budu v sedmém nebi :-8 :-D:yes::yes::yes::-K

Já bych si teda moc pochutnala:yes::yes:+2

Tématické fráze:
výborný rýžový nákyp s meruňkami, ryzovy nakyp, rýžový nákyp s meruňkami, nejlepší rýžový nákyp, nejlepší rýžový nákyp s meruňkami, výborný rýžový nákyp s jablky, vyborny ryžovy nakyp, rýžový nákyp do trouby, rýžový nákyp nejlepší, recept na rýžový nákyp s merunkami, recept rýžový nákyp, rýžový nákyp v troubě, jablečný nákyp, meruňkový nákyp, meruňkový rýžový nákyp, ryžovy nakyp recept, jablečný ryzovy nakyp, recept na ryzovy nakyp, rýžový nákyp bez snehu, rýžový nákyp s jablky

Suroviny:
rýže kulatozrnná, mléko, sůl, máslo, máslo, cukr moučkový, lusk vanilkový, bílek, jablko, skořice mletá, tvaroh, cukr moučkový, bílek, citron, brusinky sušené, cukr krupice, máslo

Přidat fotografie receptu