Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdoulový kompot čerstvý a zavařenina

Kdoulový kompot, ať už čerstvý nebo jako zavařenina, je lahodný způsob, jak si vychutnat podzimní sklizeň tohoto aromatického ovoce. Jemná sladkost a unikátní chuť kdoulí, které se při vaření krásně rozvoní, vytváří ideální doplněk k dezertům či masu.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Snadný

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 012 kJ /
720 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy180,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z dúl (kdoulí) odstránime papierovou utierkou chĺpky, ošúpeme, prekrojíme na štvrťky, odstránime jadrinec a pokrájame na menšie kúsky. Dávame ich hneď do vody s pridaním octu, lebo rýchlo hnednú. Môžeme, samozrejme použiť aj neošúpané dule. Krok 2: Do vody dáme cukor, škoricu, klinčeky (hřebíčky), vanilku a kyselinu citrónovú, uvedieme do varu. Pridáme pokrájané duly a varíme, kým nezmäknú. Krok 3: Stupeň zmäknutia - každý ako uzná za vhodné, netrvá to dlho. Podávame dobre vychladené, skvele chutí k hocijakému pečenému mäsu alebo k divine (zvěřině). Krok 4: Kompót - zaváranina: Do 700 ml pohára dám na dno 2 ks klinčekov, štipku škorice a štipku kyseliny citrónovej, naukladám pokrájané dule NELÚPANÉ, zasypem 4 lyžice kryštálového cukru, zalejem vodou - studenou, rovno z vodovodu. Zaviečkujem a sterilujem 25 minút 80-90 °C.

TIP: Kdoule - oblíbené recepty

Zveřejněno 21. 9. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kdoulový kompot čerstvý a zavařenina

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5KRK

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kdoulový kompot čerstvý a zavařenina

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5KRK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (25)

rena: Ja viem, dule mám kvôli vôni rozložené po izbách. ;-)

Máme doma stromy gdoulí,krásně voní,provoní byt.Dají se jíst jen vařené,jedla jsem s nich marmeládu i želé,je to moc dobré.:-p

Fokuska: kompót aj džem sú skvelé.

kdoule-to jsem ještě nejedla.Může to být dobrota!!:-p

Eva:;-)

Slivovici z gdoulí velice doporučuji, je moc dobrá, loni jsme to vyskoušeli a stála za to.

Anna Baďurová 25. 9. 2012 10:22
Já jsem právě před našim panelákem utrhla s keříku 7 ks kdouliček hruštiček a vyzkoučím tento recept ke zvěřině.:-K

babičky i Magdalenka.. ale kde vzít ty kdoule, co:-?:-? :-//:-D:-D
Magduška.. moc se mi to líbí.. ale ani medveď, ani lišky, ani kdoule.. to tu nemamo:-S

1974andrea:nie som odborník na ovocinárstvo, neviem, či existujú aj ozdobné dule. U nás dula rastie len v teplejších oblastiach, južné Slovensko, prišli z Balkánu a Stredomoria. Pamätám si ju napr. divoko rastúcu popri ceste do vinohradov. Ale niektoré sú viac "jablkovité", ja mám podlhovasté plody na "stromokríku".

U nás za zahradou roste gdoule. Podle dřeva je strašně stará. Dělala jsem z ní džem a je to dobré.Chuť je pikantní, kyselkavá a mírně trpká. Manžel se chystá vyzkoušet z gdoulí domácí slivovici. Slyšel, že tato slivovice je nesmírně ceněná a je to delikatesa. Plody se nedají jíst za syrova a jsou strašně moc tvrdé.

Magdi, já viděla tyhle kdoule jenom ve středomoří, u nás rostou jiné, zřejmě okrasné. Ale babi říkala, že džem a kompot dělávali i z nich;-) Tak nevím:-)).

magdalenka:Magdalenko, Ty jsi zlatá, že jsi mi tam dala odkaz. Je to velmi zajimavé a lákavé. Ta chuť by mně moc zajímala a proto se budu po kdouli pídit. Velký dík:-K

Tak nevím, jestli jsem někdy kdouli ochutnala. A pokud ano, nepamatuji se už:-8 Ale podle přísad bude kompot určitě dobrý:yes:

Tématické fráze:
gdoule, kdoule jak zpracovat, jak zpracovat kdoule, kdoule recepty, gdoule zpracování, gdoule kompot, gdoulový kompot, zpracovani kdouli, kompot z gdoulí, kdoule zpracování, zpracovànì kdoule, kdoulové želé, zpracování gdoulí, dulovy kompot, true, kompot z gdoule, kdoulový koláč, jak zpracovat gdoule, kdoule recept, keř gdoule

Suroviny:
kdoule, skořice, koření hřebíček, lusk vanilkový, kyselina citronová, voda, cukr krystal, ocet

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu