Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křenová omáčka-inspirována M.D.Rettigovou

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

anubis

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 831 kJ /
438 kcal
Bílkoviny19,20 g
Tuky28,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 96 mg
Sodík 240 mg
Sůl0,60 g
Sacharidy27,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z másla a hladké mouky uděláme jíšku. Zalijeme smetanou a doléváme postupně takové množství mléka, abychom dosáhli správné konzistence. Přihodíme křen, špetku muškátového květu, mandle,lžičku cukru a dle chuti osolíme. Necháme lehce provařit, popř. ještě dolijeme mléko (pokud možno plnotučné). Krok 2: Čím déle omáčku po přidání křene vyvařujete, tím bude křen cítit méně - záleží tedy čistě na vás, jak silnou omáčku chcete mít.

Zveřejněno 28. 10. 2012

Poznámka autorky anubis

Původní recept: Ustrouhej dobře křen, dej ho do hrnéčku, k němu trochu bílé mouky, kousek nového másla, trochu květu a oloupané ustrouhané či tlučené mandle, dobře to umíchej, nech vařit dobrou smetanu, dej do ní kus cukru, zakloktej jí ten křen a nech ho trochu povařit, potom ho vlej do omáčníku a dej ho na stůl. Je-li křen málo perný, musí se dát teprve, až jest ostatní povařeno.

Poznámka: já jsem omáčku ještě po dovaření rozmixovala, aby byla hladká. Podáváme s knedlíkem a dle chuti buď s uzeným nebo vařeným hovězím.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křenová omáčka-inspirována M.D.Rettigovou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/O6kB

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křenová omáčka-inspirována M.D.Rettigovou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/O6kB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Dnes podruhé v životě jsem vařila křenovou omáčku podle tohoto receptu a musím říct, že je skvělá. Přidávám foto;-)

Dnes jsem uvařila prvně a musím říct, že je výborná. Část mléka jsem nahradila hovězím vývarem a ještě přidala trošku citronové šťávy. Jen bych se ráda zeptala - kolik těch mandlí tam dát? :-) :yes:

Dlouho jsem křenovku nevařila, prostě nám nechutnala. Až když jsem se někde dočetla, že křen se má dávat úplně nakonec a už nevařit, je vše jinak. Od té doby ji milujeme. Je to fakt rozdíl. A díky za připomenutí. Bude zítra.

báječná klasika:yes::-D tuto omáčku dělám jako hosta:-D a křen dávám také až po provaření - je to prostě božská česká klasika a s uzeným mňam:-p

Jako Hosta dávám křen až nakonec. Jistě to bude takto dobré, ale méně " řízné";-)

s mandličkama to neznám.. to musí být MLASK;-):-):-K:yes::yes:

Tenhle recept se MNĚ DOBROMILE musí prostě líbit ;-):-D

Křenová omáčka se u nás těší oblibě, ale už po přidání křenu nevařím, protože vařením prý hořkne a také nechci zbytečně převařovat vitamíny v něm obsažené. Prosím jeden knedlík a posílám bodík :-p:-);-):-K +3:yes:

Dělám často, většinou s vařeným hovězím žebrem a jíšku zalévám silným vývarem. Používám raději šlehačku a část křenu dávám až po dovaření omáčky - pak je chuť výraznější. :yes:+1

No, možná by bylo křen přidat později, aby byl cítit, protože mouku je třeba dobře provařit. Mne většinou ze špatně provařené mouky pálí žáha.

Tématické fráze:
jak dlouho provařit mouku, recepty české omáčky klasika, křenová omáčka, pravá křenová omáčka, skvělá křenová omáčka, recept na křenovou omáčku, jak dlouho provarit mouku do omáčky, top recepty křenova omáčka, jak dlouho povařit mouku v omáčce, jana krenova, cet na křenoou omáčku, křenová omáčka mandle, správná křenová omáčka, hovezi v krenove omacce, recept na českou křenovou omáčku, jana krenova, recepty na české omáčky, skvela krenova omacka, vařením křen hořkne, prosím o recept na křenovou omáčku

Suroviny:
mléko, smetana, květ muškátový, křen, mandle, máslo, mouka hladká, cukr, sůl

Přidat fotografie receptu