Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníčky dle paní učitelky

Různorodé tvary vykrájené z medového těsta plného koření, to jsou tradiční perníčky. Jejich povrch zdobíme tradičně bílkovou polevou připomínající sníh. S jejich přípravou můžete začít již na začátku prosince, aby se naležely.

Hodnocení receptu je 4,9 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Snadný

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie30 050 kJ /
7 182 kcal
Bílkoviny109,82 g
Tuky242,90 g
Vláknina31,88 g
Cholesterol 1,16 g
Sodík 763 mg
Sůl2,03 g
Sacharidy1 123,24 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do kastrůlku dáme cukr a kakao a to mezi sebou promísíme. Pak k tomu přidáme máslo, med a vše dáme do vodní lázně a rozpouštíme. Do vychladlé směsi nebo jen velmi mírně vlažné, zamícháme 2 vejce. Krok 2: V míse nebo na vále promícháme mouku s kypřicím práškem a práškem do perníku, špetkou soli a rozpuštěnou směsí. Zaděláme těsto, které necháme v chladu odpočinout, ne moc dlouho, maximálně 30 minut. Krok 3: Pak vyválíme plát těsta, vysoký 3/4 cm a z něj vykrajujeme libovolné tvary, které krátce upečeme ve vyhřáté troubě (přibližně 170 °C / á 10 minut). Krok 4: Perníčky můžeme potřít po upečení rozšlehaným vajíčkem, jsou lesklejší, ale když je nepotřeme, tak na nich zase lépe drží poleva na zdobení. Krok 5: Polevu uděláme tak, že přes sítko prosejeme 2x moučkový cukr a pak jej třeme s bílkem, nejlépe vařečkou, poctivě, až se cukr rozpustí a poleva je hezky hustá. Můžeme přikápnout trochu citronové šťávy nebo rumu a aby nevysychala a nevytvořil se škraloup, tak ji po utření přendáme do menší misky a tu přikryjeme vlhkou utěrkou. Krok 6: Ozdobené perníčky necháme dobře zaschnout a pak je uložíme nejlépe do plechové dózy k rozležení.

TIP: Jak vyrobit perníkový věnec?

Zveřejněno 7. 11. 2012

Poznámka autorky yanull

Tento recept mám ve své "sbírce" téměř 30 let, dostala jsem ho od jedné paní učitelky, která ho přivezla z kurzu od paní perníkářky. Dávám ho sem pro začátečníky, protože i já jsem začínala s různými recepty, ale tento je u nás - a komu jsem ho dala, velmi oblíbený. Těsto vůbec nelepí, krásně se vyvaluje, díky máslu a medu je velmi chutné a voňavé.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Perníčky dle paní učitelky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5KXA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Perníčky dle paní učitelky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5KXA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (33)

Jak dlouho se pecou a na kolik stupnu?? Nikde nebylo psano kdy dat hrebicek,nechala jsem pres noc odlezet tak uvidime:-)

Oilily: Jaké si zvolila máslo? To je také hodně důležité,protože v některých bývá moc vody.Podle mne tam muselo být něčeho víc, aby těsto teklo.

Zobrazit 4 starší odpovědi

fb.lib: Holandské kakao je dost tmavé a perníčky hodně obarví, neosvědčilo se mi. Na rozležení by mělo stačit 14 dní, ale svěřím se s vlastní zkušeností. Jedny Vánoce jsem je měla rozdělené do několika plechových krabic a jednu z nich jsem našla asi týden při velikonočním úklidu. Když jsem je objevila, tak mě napadlo, že je namočím slepicím a ony byly nejlepší;-):-p. Tudíž doba rozležení se různí: 14 dní až 3 měsíce ;-):-):-K

Škoda že už mám jedny perníky upečený a na druhý zadělaný ,ale určo vyzkouším,třeba na velikonoce.Podle surovin bude kvalita a množství odpovídat ceně tak že vůbec nejsou drahé.Jen by mě zajímalo jak se dlouho musí rozležet a proč né Hollandské kakao?Díky :yes::-K

Jani, jsou nádherné:yes:, ale když já na to zdobení tááák nejsem...

Anna Kocikova:Děvčata, ještě jednou děkuji a myslím si Aničko, že anální alpinismus nám tu není zapotřebí;-):-):-K:-K:-))

Receptík na tyto moc krásné perníčky se mi líbí:-Ka doufám,že i když péci nebudu,ale bodíkem ohodnotím,že to nebude považováno za"vlezdoprdelství";-):-D+17:yes::-K

Moc hezké:yes:

Děkuji všem děvčatům za hezké komentáře a bodové hodnocení, pokud vyzkoušíte, určitě budete perníčky příjemně překvapeny:-K:-K:-K.

Pekny recept, hezke zdobeni..pernicky jsou u nas v oblibe, takze rada vyzkousim..:yes::yes:

Tak jsem se navnadila,že mám chuť se do nich zítra pustit :-K -teda jako do pečení. Na změknutí perníčků je dobré dát k nim do krabice(dozy) rozkrájené jablíčka.
Jinak zdobení cik cak provozuji už asi 2 roky a je to úžasné :-D:-D

yanull:Je to sice tatínek nevlastní, ale mají spolu pěkný vztah a co se týká toho rozhodčího...:-) já hlídám jen dceru, aby se jí zbytečně nekazily zuby a nebyla obézní. Manžel je vysoký(198) a štíhlý, tak jemu to spíše prospěje;-):-)).
Tak mě teď napadá, že jsme vlastně stvořili nový recept...oříškové perníčky:-O:-D.

Iness:Tak to je povedené, dcera s tatínkem se pere o sladké a maminka zastává roli rozhodčí s píšťalkou :-):-D:-))

Iness:Já myslím, že by se vůbec nic nestalo, část mouky nahradit mletými oříšky, ale moc bych jich tam zase nedávala, protože kde je hodně ořechů, tak těsto se rádo roztéká a zvětšuje na objemu ;-)

yanull:No z toho mám také obavy:-//...neboť v čem je cukr to dcera sež...e :-O:-D a nejen dcera, ona se o to pere s manželem :-D:-D.

rebeka:Ale to já přeci víííííím :-D. Ikdyž perníčky s oříšky by nemusely být špatné:-//:-D.

Tématické fráze:
změknutí perníčků, perníčky s kypřícím práškem, perníčky, s kypricim praskem, nej perníčky, oříškové perníčky, nejlepší poleva na perníčky, perníčky s kypřícím práškem do perníku, jak zmeknou pernicky, za jak dlouho změknou perníčky, kdy změknou perníčky, pernicky s praskem do perniku, perníčky s práškem do pečiva, velikonoční perníčky bez rozležení, perníčky našich perníkářek, jak na změknutí perníčků, jak spravne pect pernicky, perníčky s oříšky, nejlepsi pernicky, na změknutí perníčků, recept na perníčky s kypřícím práškem do perníku

Suroviny:
mouka hladká, cukr krupice, máslo, med, kakao, vejce, koření hřebíček, skořice mletá, kypřící prášek do pečiva, prášek do perníku, sůl, bílek, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu