Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Česko-moravský vrabec (sparrow)

Ochutnejte tradiční specialitu z šťavnatého pečeného masa podávanou s knedlíkem a dušeným zelím. Tento pokrm, plný bohatých chutí a vůní, je skutečnou klasikou české a moravské kuchyně, která potěší každého milovníka domácího jídla.

Hodnocení receptu je 4,9 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Tom Beyk Tom Beyk

Středně náročný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 70 min

100 min (30 min příprava + 70 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 143 kJ /
2 902 kcal
Bílkoviny209,91 g
Tuky210,22 g
Vláknina18,86 g
Cholesterol 761 mg
Sodík 2,13 g
Sůl5,00 g
Sacharidy39,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso nakrájíme na centimetrové plátky a naklepeme. Krok 2: Potřeme česneko-rajčatovou pastou, opepříme, svineme do balíčku a spojíme párátkem. Krok 3: Vložíme do misky, potřeme zbytkem pasty, popřípadě posolíme a opepříme. Zastříkneme olejem a dáme na noc odležet do lednice (nebo pečeme hned). Krok 4: Druhý den vložíme do kastrolu a na sádle s pokrájenou slaninou prudce osmahneme. Krok 5: Vyjmeme a na výpeku zpěníme cibuli. Balíčky dáme zpět do kastrolu a vložíme přikryté do vyhřáté trouby na 200 °C asi na 30 minut. Krok 6: Poté zkontrolujeme hladinu šťávy, popřípadě podlijeme vřící vodou. Přidáme rozmačkané a pokrájené stroužky česneku a pečeme ještě asi 10-15 minut přikryté. Krok 7: Pakliže se potom maso zdá měkké, odkryjeme a pečeme dále ještě asi 20 minut s občasným obracením. Krok 8: Pak dolijeme vřící vodu na potřebné množství šťávy. Setřeme výpek ze stěn, promícháme a pokud se nám zdá šťáva řídká, můžeme přidat 1 lžíci hotové jíšky. Většinou není potřeba zahušťovat - z cibule je dostatečně hustá. Krok 9: Podáváme výhradně s moravským zelím (na špeku!) a bramborovým knedlíkem.

Zveřejněno 9. 11. 2012

Poznámka autora Tom Beyk

Zbytky masa, ze kterých nelze vyrobit plátek, dáme volně k balíčkům. Vůbec jim to nebude vadit. Pasta: (www.toprecepty.cz/recept/28774-cesnekovo-rajcatova-smes-bez-konzervace/)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Česko-moravský vrabec (sparrow)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DWok

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Česko-moravský vrabec (sparrow)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DWok

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Výborný manzel se jen olizoval a ze to musim varit casteji :-K

vypadá to skvěle (y);-)

nejlepší je z bůčku !
Izák asi viděl závitek - u vrabců netradiční - tak ho to tak popletlo; no pták jako pták, ať je to vrabčák nebo španělák.
:-O jerry: Izák asi bude Moravák.
:-p:-p:-p:-p:-p
Ještě tu pastu od Jany R. dávám rozklikávací:
http://www.toprecepty.cz/recept/28774-cesnekovo-ra...

Izák, ty jsi Čech? Pokud ano, tak jses opravdu D...l, pokud jses cizinec, tak se uč a nepovídej nesmysly!!! Mor. vrabec je odjakživa z , pro tebe asi necisteho, vepřového!!!

Díky všem za uznání a bodíky, Elize a jardovi Kadicovi za empatie.:-K
...někdo si tu cintá pentli.

Izak: ALESPOŇ být tebou se omluvim, takový kecaly z Prodane mám rád!!!!!:-((:-((:no::no:

Zajímavý název:-D:yes:. Je to jistě chutné:-p:yes:

:-pKrásný fotečky:-p a další bodík:yes:

Izak: Zdá se, že si tu někdo plete moravské vrabce se španělským ptáčkem...;-):-D Lepší by bylo se seznámit s českou klasickou kuchyní a neplácat nesmysly.

Nejaky vtip ???
Moravsky vrabec je z hoveziho, vzdy jen a pouze z hoveziho !

kokam zadne vejce, zadna okurcicka .... takhle nejak to vypada, kdyz moravskeho vrabce dela cech ... no to me uz definitivne utvrdilo ze delam dobre, ze jezdim na jidlo zasadne do SAPA.

Coz mi pripomina me problemy s restauracemi, ze si clovek da zizoto za 300kc v praglu, nekolikrat se pta, zda si rozumime, reknu jim jak se rizoto dela a co myslite ... donesou mi parboled ryzi paremzan mixly ementalem a do toho zadna cibilka, zadne vino a ani ten vyvar to nevidelo, natoz aby byla parmezanova omacka ... mel jsem hlad a ten s kym jsem tam sel je pry nejak znal, ale mel jsem 100 chuti jim to jit vratit ... no popravde mel jsem 100 chuti jit zastrelit toho deb* co si hraje na kuchare a jeste za to chce penize.

Takze ted vim, ze ani moravskeho vrabce si nemam v bohemii kupovat, protoze bych dostal veprove

Milan: váš vulgární komentář mažu.

Zobrazit starší odpověď

mám hlad, vypadá to luxusněěěěěěě

:yes::yes:

:-p;-):yes:

vypadá to úžasně:-O:-p:-p:yes::yes::-))

To by se dělat nemělo, slintam tady jako Doogy doga.....:-p:-p:yes::yes:

Tématické fráze:
moravský vrabec kluci v akci, moravsky vrabec, vepřový vrabec kluci v akci, vepřový vrabec - nejlepší recept, moravský vrabec se zelím video, nejlepší moravský vrabec, kluci v akci moravský brabec, mor.vrabec, moravky vrabec, video recepty moravský vrabec, recept na moravské vrabce, česnekorajčatová směs, šťáva k moravskému vrabci, moravský vrabec recept, moravský vrabec se zelím výborný, moravský brabec video, moravský vrabec recept video, mor vrabec, mor%vrabec, zelí k moravskému vrabci

Suroviny:
plecko vepřové, slanina uzená, cibule, česnek, sádlo, olej, pepř mletý, kmín celý, sůl, jíška

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu