Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka krémová z květákových listů

Hodnocení receptu je 4,5 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Nadja Nadja

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie203 kJ /
49 kcal
Bílkoviny0,97 g
Tuky1,92 g
Vláknina3,55 g
Cholesterol 3 mg
Sodík 11 mg
Sůl0,01 g
Sacharidy5,38 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vodu osolit, přidat kmín, zeleninu a pokrájené květákové listy. Krok 2: Vařit do změknutí, cca 20 minut, pak rozmixovat, přidat koření a nechat přejít varem. Krok 3: Pro zjemnění polévky vložit kousek másla, nechat ho rozpustit a zamíchat. Krok 4: Na talíři ozdobit lžičkou smetany nebo hustého jogurtu.

Zveřejněno 10. 11. 2012

Poznámka autorky Nadja

Kdysi jsem viděla díl z reality show „Výměna manželek“, v němž se pán rozohňoval a rozčiloval, že ta kráska, nová „maminka“ vyhodila jako odpad nať z mrkve, kvůli které oni vlastně mrkev kupují a z ní vaří.

Nezjistila jsem, co z té natě vaří, ale dnes, když jsem připravovala květák, mne napadlo využít květákové listy na polévku. Za zkoušku to stojí, maximálně ji za stálého míchání vliji do WC. Tak jsem vyhodila jen ty ošklivé, zežloutlé a zavadlé listy, zbytek jsem rozkrájela na malé kousky, aby se rychleji uvařily, přihodila, co jsem doma našla a vařila doměkka. Pak jsem to vše rozmixovala, ochutila, ochutnala – a kupodivu to bylo k jídlu.

Polévka byla i dost hustá, že jsem ji musela trochu naředit.

-------

Foťák nyní nemám, tak pokud někdo uvaří a foto přidá, budu ráda.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka krémová z květákových listů

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2DNA

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka krémová z květákových listů

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2DNA

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Edibara: jsem ráda, že chutnala, i když trochu pozměněná. A děkuji za hezké fotky. ;-)

Polévku z květákových listů vařím také, i když o něco jinak, ale zkusila jsem i tu vaší a chutnala nám :-):-K Akorát jsem vynechala kukrkumu a mleté nové koření, protože to jsem doma neměla. Přidala jsem ale trochu pórku a domácí zeleninový vývar a část zeleniny, kterou jsem orestovala jsem nemixovala a přidala jí pak do polévky. Bylo zrovna dost chladno a polévka nás hezký zahřála :-8

Až táto diskusia ma primala k tomu, že som sa trocha po mrkvovej vňati a jej výživovej hodnote poobzerala. A dozvedela som sa, že je hodnotnejšia ako koreň - samotná mrkva. Takže už ju vo veľkom asi vyhadzovať nebudem.:-)

Magdalena 28. 6. 2016 11:19
Ohledně té mrkové natě - dělávám z ní pesto podle tohoto receptu: zachranjidlo.cz/recepty/pesto-z-mrkvove-nate/. Teď už bych nať nikdy nevyhodila:).
Jinak děkuji za nápad, jak využít květákové listy!!

Magdalena, Casino, Tejaja: ;-) děkuji za rady a vyzkouším.

Zobrazit starší odpověď

skvělý recept, polévka je výborná, budeme ji dělat častěji :-8:-8:-8

evina: děkuji, podívám se

Nadja:Bylo to v loňském roce,je to vesměs polévkové a salátové využití,jinak dát do vyhledavače-využití mrkvové natě ve vaření-nebo pod.a pár tipů se tam dočtete :-)

evina: děkuji za info, dívala jsem se tam, ale zatím se mi to nepodařilo najít.

Nadja:o použití mrkvové nati bylo v pořadu-Tajomstvo mojej kuchyne-mluvili o tom šéfkuchaři,nikdy nevyhazovat,ale používat.

zuzun: pokud vyzkoušíš tu mrkvovou nať, dej vědět.:-O

kvetakove listy pouzivam, jsou dobry, skoro jako zeli, trosku tuzsi konzistenci, ale chut maji jako kvetak, takze se tim nic nezkazi. Nat z mrkve jsem tu nezkousela, ale vyzkousim, kdyz nejakou najdu. vsecko zeleny je dobry:yes::-D

já taky když je pěkné lupeníčko u květoslávka, použiju ho;-)

Ode mne letí další bodík za dobré využití listů květáku. To by mne nenapadlo;-)

Anna Kocikova: Aničko, děkuji, ale chci Tě upozornit, že jsem použila téměř všechny listy, i ty velké - a že jich ten květák měl!. Ty malé jemné (z květáku, kedlubny i srdíčko z mrkve) snad odjakživa přidávám jako zelené koření do hotové polévky.

:-DTeda z mrkvové natě fakt né:-D:-DAle když mám květák s krásnými zelenými lístky,tak je do polévky přidávám také(nebo z kedlubny):-)
Takže první bodíček bez újmy na svědomí posílám:-p+1:yes:

Tématické fráze:
květákové listy, listy z květáku, listy květáku, mrkvová nať použití, kvetakove listy recepty, kvetakova nat, polévka z listů květáku, květáková polévka z listů, květákový list, květák listy, květákový krém polévka, květákové polévky, květákové listy recept, polévka květákový krém, květákový krém polévka, jak vyuzit kvetakove listy, listy od květáku, polevka z kvetakoveho listi, využití mrkvové natě, co s listy květáku

Suroviny:
voda, sůl, kmín celý, květák, květák, cibule, celer, mrkev, petržel, kurkuma, květ muškátový, koření nové koření mleté, pepř, máslo, smetana

Přidat fotografie receptu